Bio je 12. pick: Div iz Trebinja!

radojević, Foto: Twitter

Poreklom Trebinjac, ovaj 2.21 Aleksandar Radojević počeo je karijeru u KK Lovćen sa Cetinja. 1996-97 provodi godinu dana u podgoričkoj Budućnosti nakon čega odlazi u SAD da studira, i to na Barton County Community College. Nakon dve godine provedene na tom univerzitetu gde je beležio 4 blokade u proseku, desila se jedna afera.

Naime, trener Ohio State University Jim O’Brien bio je optužen da je dao novac (oko 7000 dolara) Radojeviću kako bi prešao na ovaj Univerzitet i zaigrao za njegov tim. O’Brien je tvrdio da je samo želeo pomoći momku koji je bio u finansijkim problemima i čiji je otac umirao, ali je dobio otkaz a Radojević nikad nije prešao na prestižni univerzitet.

1999. visoki momak potpisuje za Toronto Raptorse, biraju ga kao 12. picka! U tom trenutku, Radojević je bio najbolje rangirani košarkaš sa naših prostora na draftu – ikada. Bolji i od Petrovića, Divca, Kukoča, Rađe… Za poređenje, iste godine San Antonio je draftovao Manua Ginobillija sa 57. pozicije!

U prvoj sezoni u kanadskom timu, sa Carterom i McGradyjem, Radojević je više vremena proveo na rehabilitacijama, nego na parketu.

“Povrijedio sam se dva puta u deset i po mjeseci. Malo ko je to mogao da izdrži. Takođe, nakon prve povrede vratio sam se prebrzo na teren. Poslije tri mjeseca i deset dana sam igrao, a takva povreda leđa zahtjeva minimum šest mjeseci pauze. Operacija nije bila teška, ali morao sam više da mirujem. Šteta, bio sam u životnoj formi. Imao sam 124 kilograma, četiri odsto masti, sve goli mišić…Trenirao sam po sedam-osam sati, dok su ovi vrhunski igrači trenirali po dva – nisam iz hale izlazio. Borio sam se da napravim status,” kazao je Radojević za podgoričke Vijesti.

Nakon samo jedne sezone, 2000. se vraća u Evropu. Prvo igra za Ljubljansku Olimpiju, pa još tri kluba da bi se u 2004- 2005 vratio ponovo na godinu dana u Utah Jazz. Ponovo dolazi u Evropu i bez nekog značajnog uspeha igra za još desetak klubova. U 15 NBA mečeva beležio je 1.7 poena i 2.4 skoka u proseku. Za reprezentaciju BiH nastupao je 2005 na Evropskom prvenstvu u Srbiji i Crnoj Gori.

Sa porodicom živi u Kanadi, gje ima građevinsku firmu. NBA ligu i košarku prati slabo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*