Utah Jazz 2022 – 2023: Sezona iz snova “letećeg Finca“

Kristin Murphy/Deseret News

Prva sezona post-Snyderove ere i prvo odsustvo iz play offa nakon šest sezona za Jazzere.

Jazzeri su u potpuno novom ruhu ušli u sezonu bez rezultatskih ambicija. Tim koji je obećavao a koji su predvodili Donovan Mitchell i Rudy Gobert, raspao se, a Jazzeri su kroz niz trejdova odlučili da krenu ispočetka. Tim je uradio nekoliko mudrih poteza, a kako se ispostavilo najbolji je bio dovođenje ”letećeg Finca”, Lauri Markkanena koji je za samo godinu dana postao lider ove franšize.

No, krenuli su dobro iako su preko noći postali outsideri. Imali su tri vezane pobede na početku, a 10-3 sredinom novembra, da bi neikustvo platilo danak krajem decembra kada su nakon serije loših rezultata zabeležili negativan score. Na kraju su završili sa 37 pobeda i 45 poraza što i nije tako loše, no utisak je da je ovaj tim mogao makar do play inna.


Pregled prethodnih sezona:


Lider i All star

Finski košarkaš Lauri Markkanen ne samo da je u godinu dana postao lider franšize već je i proglašen igračem koji je najviše napredovao tokom prošle sezone u NBA-u. Markkanen, koji je zaradio i svoj prvi All Star poziv, povećao je svoj prosek za gotovo 11 koševa po utakmici. Sezonu je završio sa prosecima od 25.6 pogodaka, 8.6 skokova, 1.9 asistencija.

Markkanen je u finalu pobedio Shaija Gilgeous-Alexandera iz Oklahoma Cityja i Jalena Brunsona iz New Yorka. Dobio je 69 od 100 glasova, Gilgeous-Alexander je dobio 24 glasa, a Brunson četiri. On je sedmi međunarodni igrač koji je osvojio nagradu za najboljeg igrača pridruživši se Pascalu Siakamu, Giannisu Antetokounmpu, Goranu Dragiću, Borisu Diawu, Hedu Turkogluu i Gheorgheu Muresanu.

“Osećaj je neverojatan. Velika je privilegija biti na ovoj poziciji”, rekao je Markkanen za televiziju TNT iz Helsinkija, gde se nakon sezone javio na služenje vojnog roka koji je obavezan za sve Fince pre nego što navrše 30 godina.

Zanimljivo je da od 571 pogođenih koševa iz igre za Markkanena samo 143 nisu bili nakon asistencija. Mike Conley (do odlaska u Minnesotu), Jordan Clarkson, i Talen Horton Tucker asistirali su za više od 200 ovih pogodaka. To pokazuje timski duh i saradnju unutar ovog novog tima Jazzera.


Utah 2022-23: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 36 – Rudy Gay; 35 – Mike Conley; 31 – Kelly Olynik

Najmlađi igrači: 21 – Johny Juzzang, Walker Keisser

Najviše nastupa: 79 –Walker Keisser; 68 – Kelly Olynik

Najviše minuta po meču: 34.4 – Lauri Markkanen; 32.6 – Jordan Clarkson

Strelci: 25.6 – Lauri Markkanen; 20.8 – Jordan Clarkson

Asistencije:  7.7 – Mike Conley; 5.6 – Chris Dunn

Skokovi: 8.6 -Lauri Markkanen; 8.4 – Walker Keisser

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 75 % – Walker Keisser; 55.6 % – Jared Vanderbilt; 53.7 % – Chris Dunn


Clarkson i njegov kontinuitet

Izgleda da je i Jordan Clarkson pronašao sebe u franšizi iz Solt Lake Cityja. Nekadašnji najbolji šesti igrač u NBA, pokazao je da nije zaboravio pogađati, ali i da ume mnogo više od toga.

Momak koji je bio uglavnom back up opcija, i ulazio sa klupe, i prošloj sezoni je bio druga napadačka opcija Jazzera. Ovo mu je četvrta sezona u dresu Utaha i nije odigrao nikada bolje. Starter u 62 meča, postizao je 20.8 poena (rekord karijere) uz 4.4 asistencije (isto rekord) kao i 4 skoka po meču. Dobio je veliku slobodu da šutira, i imao je sasvim pristojnih 44 % šuta iz igre, za preko 16 pokušaja iz igre.

I pokazao je Clarkson da ume da se nosi sa mnogo odgovornijim ulogama u timu, i da mu nije problem preuzimati odgovornost. No, osim efikasnosti i broja poena po meču, Jordan se pokazao da ume i da bude organizator i distributor u igri Jazza, i u tom segmentu potpuno je opravdao poverenje trenera Willa Hardyja. Time je i broj njegovih asistencija skočio na čak 4.4 a to je bilo izraženije nakon trejda Michaela Conleya u Wolvse (kada je Clarkson u tim mečevima bez Conleya imao 6.1 asistenciju po meču).

Novi početak za Šamanića

Hrvatski košarkaš Luka Šamanić (23) zahvaljujući odličnim nastupima u Razvojnoj ligi dobio je desetodnevni ugovor s NBA ekipom Utah Jazza, pred kraj sezone. Od sedam utakmica, četiri je započeo u petorci, nakon što je Jazz već ugasio startere. Iskoristio je priliku, posebno protiv Denver Nuggetsa s Nikolom Jokićem, kojem je zabio 23 poena. Na malom uzorku pokazao je više nego dovoljno da ga Utah odluči zadržati potencijalno i celu iduću sezonu. Imao je 9.9 poena, 4.3 skoka i 2.1 asistenciju.

“Vratio sam se nakon povrede. Nisam znao šta očekivati kada ne igraš deset meseci. Teško je, pogotovo sa stopalom. Sve ide preko toga i teško je. Ali radili smo od trećeg meseca sve do početka sezone, to su svakodnevno bili teretana i šut”, rekao je Šamanić za HRT.

San Antonio Spursi uzeli su Šamanića 2019. godine kao 19. izbor na draftu, no nije se u potpunosti izborio za mesto u timu legendarnog trenera Gregga Popovicha, već ga je u Jazz pozvao njegov bivši pomoćnik Will Hardy.

O radu u Jazzu imao je samo reči hvale…

“Trener Will Hardy i cela ekipa primili su me kao da sam tu već nekoliko godina. Igraš protiv San Antonija, Tatuma, dva puta LeBron, pa Jokić… Još nisam svestan svega šta se dogodilo”, rekao je Šamanić.

“Fokusirao sam se na odbranu, energiju, dobar trening, skok. A onda u napadu šta se otvori. Pogotovo kad si tako novi igrač, nemaš tu puno prostora, pogotovo u pola ili pred kraj sezone”.

Šta dalje?

Utah je mlada ekipa, sa hrabrim i zanimljivim trenerom, sa potencijalom da se bori za play off ulazi u novu sezonu. Čovek koji vuče sve konce je Danny Ainge, koji je odradio dobar draft dovevši Hendricksa, Keyontea Georgea i Bricea Sensabaugha. Hendricks je igrač koji je četvorka/petica koja može raširiti parket, i u teoriji mogao bi igrati uz centra poput Walkera Kesslera. George je combo bek i analitičarima se zapravo ovaj igrač puno više sviđa u konceptu igre Jazza nego Hendricks. A Sensabaugh je bio pick kasne 1.runde koji je još jedan odličan scorer i šuter. Tako Jazzeri sada na rosteru imaju dosta dobrih šutera. Sextona i Talena Hortona-Tuckera vide u ulozi razigravača, George bi bio taj combo bek, zapravo nalik Clarksonu u neku ruku, i tu su onda Agbaji i Brice koji su čisti šuteri. Uz solidne visoke igrače – Olynyka, Walker Kesslera te All Stara Markkanena, ovo je vraški opasan tim.

Uz Johna Collinsa koji je stigao iz Hawksa, Rudy Gaya, Clarksona, Jazzeri sada imaju rotaciju od 8 – 10 igrača što će biti dovoljno za dugu i izazovnu sezonu. Ima još prostora da Utaha povuče neke poteze. Imaju mnoštvo mladih igrača a još 10-ak miliona dolara u capu. Olynyk, Clarkson i Hortona-Tucker imaju još samo jednu godinu na ugovoru, i mogli bi biti na meti timova koji su contenderi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*