Utah Jazz 2017 – 2018: Kad rookie diktira, a orkestar svira!

Nakon solidne sezone, i play off nastupa, očekivalo se da će Utah nastaviti postepeno da gradi svoj tim i da se bori za što bolju poziciju na Zapadu. Ali tokom leta doživeli su šok. Najbolji igrač tima Gordon Hayward napustio je tim, i pojačao Celticse u svojstvu slobodnog igrača. Bio je to udaraca za ovaj tim posebno zbog činjenice što se tim gradio oko njega, a on je u godinama u kojima ima dovoljno igračkog iskustva a malo godina. Slučajnost ili ne, Hayarda je u prošloj sezoni zadesio veliki maler, poput onoga koji su zadesile i druge NBA zvezde nakon napuštanja ove franšize:

Prokletstvo igrača koji su napustili Utah Jazz!

Tim su napustili i play George Hill koji je imao dosta bledu sezonu, te veteran Boris Diaw. Ekipa je krenula u bolni remont. Na poziciji playa stigao je Rubio, iz Wolvsa, poznat kao dobar asistent ali i slab šuter. Na poziciji centra tu je neprikosnoveni francuski div Rudy Gobert, najbolji odbrambeni centar lige. Povreda mladog Exuma u predsezoni predstavljala je novi udarac za tim, jer on je trebao da se gradi u igrača koji će nositi tim kroz novu sezonu. Tu je Favors, snažna četvorka koji je prošlu sezonu bio povređen. Stigli su Ekpe Udoh, kao i Sefolosha.

I gle čuda, od ekipa koju su otpisivali, Utah je bio tim kojeg je bilo uživanje gledati, jedno od najvećih iznenađenja lige. Nakon što su izgubili Haywarda svi su im predviđali borbu za što bolji pick. Još kada se početkom sezone ozlijedio i Gobert, šanse da naprave išta ove sezone su pale u vodu. No rookie Donovan Mitchell nije tako mislio, te je sjajnim igrama vodio ekipu, te je postao glavni kandidat dosada neprikosnovenom Simmonsu u borbi za rookiea godine.

Sjajnih 48 pobeda u predsezoni, te drugi krug doiravanja na supersnažnom Zapadu i više je nego što su fanovi ovog tima očekivali.

Gobert se vratio nakon nekog vremena, te otada nije imao toliko problema s povredama, a bogami ni Jazz s pobjedama. Počeli su igrati sjajno, Synder je postavio fantastičan sistem u kojemu svatko zna što radi. Rubio je igrao sezonu života, Ingels je oborio rekord svoje franšize po broju pogođenih trojki u jednoj sezoni, a ranije spomeniti Mitchell se brine za napad, a Gobert za obranu.

Play off

U prvom krugu naleteli su na favorizovanu Oklahomu. Makar po imenima tim ‘gromovnika’ bio je favorit. Westbrook je imao još jednu fantastičnu sezonu sa triple double prosekom, bio je tu Paul George koji je odigrao solidnu sezonu, ali tim nekako nije delovao naštiman. Sa druge strane Jazz je u velikoj formi ušao u doigravanje, ceo tim je igrao sjajno, a Snyder i Kokoškov su to neverovatno posložili i s pravom su izborili playoff. I pokazali su da ta forma nije slučajnost, a protiv OKC-a proradilo im je i tajno oružje:

Najpoznatiji Inglesman u NBA

Na kraju laganih 4 – 2 za Utah i tačka na jednu sezonu OKC-a koju bi svi rado zaboravili.


(4) Oklahoma City  Thunder – (5) Utah Jazz, 2 – 4

Meč 1: Oklahoma City Thunder – Utah Jazz 116 – 108
Meč 2: Oklahoma City Thunder – Utah Jazz 95 – 102
Meč 3: Utah Jazz – Oklahoma City Thunder 115-102
Meč 4: Utah Jazz – Oklahoma City Thunder 113-96
Meč 5: Oklahoma City Thunder – Utah Jazz 107 – 99
Meč 6: Utah Jazz – Oklahoma City Thunder 96 – 91

Već u drugom krugu, protivHoustona nije bilo šanse. Najbolji tim regularnog dela sa sjajnim bekovskim parom Harden – Paul bio je prejak, tako da ni sjajne role Mitchela nisu pomogle protiv ‘kontrolisanog haosa’ kojim je dirigirao legitimni MVP lige. 


(1) Houston Rockets –  (5) Utah Jazz, 4 – 1

Meč 1: Houston Rockets – Utah Jazz 110 – 96
Meč 2: Houston Rockets – Utah Jazz 108 – 116
Meč 3: Utah Jazz – Houston Rockets 92-113
Meč 4: Utah Jazz – Houston Rockets 87 – 100
Meč 5: Houston Rockets – Utah Jazz 112-102

Donovan Mitchell: Zar je on rookie?

Kakva sezona za rookie igrača Jazzera koji su ga ispred nosa oteli Jokićevim Nuggetsima. U svojoj debitantskoj sezoni beležio je 20.5 pts, 3.7 sk, 3.1 as, uz 44 % šute iz igre, i 80.5 % sa linije za slobodna bacanja.

“Mitchell je ROY”

Spidad Mitchel je uz Kuzmu druga prava krađa drafta i igrač koji je trebalo da pripadne Nuggetsima, ali su ga se oni u trejdu odrekli. Neverovatan šuter, igrač sjajnih predispozicija, koji je u samo jednoj sezoni postao lider probuđenog tima iz Solt Lake Citya. Najbolji je strelac koji se nije ustručavao preuzimati odgovornost i u mnogo bitnim utakmicama za svoj tim.

>> Simmons ‘bacio rukavicu’ Mitchelu, rookie Utaha bez odgovora!

>> Donovanova rođendanska ‘čestitka’ Lebronu

>> Rookie of the Year: Ko zaslužuje nagradu?

>> Najveća greška Nuggetsa

Odlične igre beka Jazza nije mogao ne primjetiti ni veliki Kobe Bryant. Naime, on je pokrenuo svoju emisiju “Detail” u kojoj (kao što i ime emisije govori) do detalja analizira igru nekog igrača. Baš kao što je Kobe radio i analizirao u igračkim danima. U trećoj emisiji po redu, na tapetu je došao i Mitchell i njegova utakmica prvog kruga protiv Rocketsa. Nakon Kobeove analize Donovan je priznao kako nije bio fan Kobea dok je odrastao, no sada je promijenio mišljenje.

“Nisam bio Kobeov fan, sve dosada”

“Što je najbolje od svega, dok sam odrastao nisam bio fan Kobea. Jednostavno nisam shvaćao koliko je vremena i truda uložio u treninge. No, sada kada sam u Ligi postao mi je jedan od najdražih igrača za pratiti,” rekao je Mitchell koji je dosada već dva puta pogledao analizu, i objasnio zašto sada obožava gledati Kobea.

Rubio pronašao sebe

Španski play, Ricky Rubio, čini se da je nakon nekoliko sezona u Wolvsima koje se ne mogu okarakterisati kao loše, konačno pronašao sebe u jednom odlično posloženom sistemu Quinna Snydera. Sazreo je igrački i iako je u svojem najačem oružju – asistencijama – prošle sezone oskudevao (5.5 u Jazzu, naspram 8-9 koliko je beležio u Wolvsima), on je značajno popravio svoj šut, tako da je bio nemerljivo efikasniji u svom novom timu.

Kako je igrao u regularnom delu, nastavio je i u play offu, a jednu od najboljih utakmica pružio je protiv Thundera kada je u trećem meču zabeležio triple double – 26 poena, 11 skokova i deset asistencija! Ovo mu je bio prvi triple u dresu Utaha, i prvi u play offu, do sada je imao pet u dresu Wolvsa.

Dirigent najraspoloženijeg orkestra!

Formula za uspeh

Kakav mentalitet ima ova ekipe i zašto su zapravo ovako dobri najbolje ocrtava njihov glavni obrambeni igrač, Rudy Gobert. Visoki Francuz je u nedavnom intervjuu izjavio kako mu je drago što ekipe nije pošla putem tanka, već što se i dalje bore za plasman u doigravanje.

“Ekipu treba učiti akcijama koje će donijeti pobjedu, a ne samo dobrim akcijama,” rekao je Francuz o sistemu svoga trenera.

“Moraš naučiti svakog igrača da pobijedi. U ovoj Ligi ima jako puno ekipa koje su izuzetno snažne i talentirane, no ukoliko želiš pobjediti moraš naučiti igrače da dođu do te pobjede. Zato ja ne vjerujem u tank. Mislim da naučiš kako pobjeđivati, tako da pobjeđuješ. Nećeš naučiti kako pobjediti, ako budeš gubio kako bi dobio 18-godišnjeg klinca kojega nikada nisi gledao kako igra,” završio je Rudy.

Gobert je krunisao svoju odličnu sezonu izborom u prvu odbrambenu petorku lige.

Trener po svačijem ukusu

Kada imate sjajnog trenera nije ni čudo da vam rookie bude najbolji igrač u timu. Snyder je napravio čudo sa timom Utaha prošle sezone, zaista su bili najprijatnije iznenađenje lige, ne samo zbog plasmana u play off već i zbog izuzetno brze i atraktivne igre koju su demonstrirali.

Kako je napisao Edin Avdić u svojoj kolumni, niko nije napravio više sa manje igračkih resursa od Quina Snydera ove godine. Utah uopšte ne bi trebala da se nalazi tu gdje se trenutno nalazi. U NBA kažu da gotovo nema trenerskih pobjeda, pobjeđuju ili gube igrači. Ali ako je ikada trener pobjeđivao onda je to ovdje slučaj.

Kako dalje?

Utah je sačuvala ceo tim iz prošle sezone, ali je ostala ‘tanka’ u stručnom smislu. Tim je tokom leta napustio naš Igor Kokoškov koji je postao novi trener Phoenix Sunsa. Srpski stručnjak je tako postao prvi glavni trener u NBA koji je rođen i odrastao van Severne Amerike.

Putem drafta je kao 21 pick stigao Alen Greyson, bek sa Univerziteta Duke, ugovore su produžili Dante Exum i Derrick Favors, a jedini vredan pomena od igrača koji je napustio tim je Jonas Jerebko koji je pristupio Warriorsima.

1 Trackback / Pingback

  1. Northwest 2019 - 2020: Thunderi u potpuno novom ruhu, Jazzeri idu na sve ili ništa - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*