Utah Jazz 2018 – 2019: Izgubljeni u ofanzivi i play offu

Jazz Nation FB / screenshot

Utah je uvijek tvrd orah, tako je bilo i protekle sezone. Namjera je bila da nastave gdje su stali i naprave iskorak. Predvođeni Gobertom u obrani, te Mitchellom u napadu prošle sezone su bili ugodno iznenađenje. Pogotovo kada uzmemo u obzir da ih je prije te sezone napustio prvi igrač Gordon Hayward. Mitchell je preuzeo palicu, te je eksplodirao već u rookie sezoni. To je Jazzerima donijelo drugu rundu playoffa, a iako su očekivanja bila identična ove godine, zapeli su na stepenici ranije.



Snyder je na raspolaganju imao uigranu ekipu, u kojoj svatko jasno zna svoju ulogu. Obrana je bila sjajna, predvođeni defenzivnim igračem godine, Rudy Gobertom, bili su u samom vrhu što se tiče defenzivnog ratinga, točnije imali su drugu najbolju obranu Lige.

Napad je bio već druga priča. I tu je zaista škripalo. Na beku su imali Rubia koji svojim stilom igre nikako ne odgovara Mitchellu. Prošle sezone Ricky je šutirao nevjerovatno dobro i zato je ovaj backcourt koliko toliko uspio funkcionirati. No poredeći sa sezonom ranije, Rubio nije bio na očekivanom nivou. I to se odrazilo na ofanzivni rejting tima, i tu su bili tek 15. ekipa u Ligi. Nikako nisu mogli uhvatiti ritam, što ih je na kraju i koštalo ispadanja u prvoj rundi od Hardena i Rocketsa. Početak sezone je bio izuzetno težak za Jazz. Imali su težak raspored, a tada je izgledalo kao da će se grčevito boriti za playoff. Srećom, raspored je postao nešto povoljniji, pogotovo nakon Allstara. Jazzeri su u tom periodu izgubili samo 5 utakmica, no treba navesti da su igrali protiv samo 5 različitih playoff ekipa. Uzeli su 19 pobjeda u tih 25 utakmica koncem sezone, te su u doigravanje ušli kao ekipa sa najboljom formom.

Očekivano najbolji strijelac je bio Donovan Mitchell. Ubacivao je 23,8 poena u prosjeku, a iza njega se smjestio Rudy Gobert sa 15,9. Francuz je bio i najbolji skakač ekipe sa 12,9 skokova u prosjeku, a također je očekivano bio i najbolji bloker sa 2,3 bloka po utakmici.

Stagnacija

Sezona puna uspona i padova je iza Mitchella. Sezonu je počeo i završio loše. Na početku sezone dobrano se mučio u segmentu u kojem je kao rookie bio neprikosnoven – u ofanzivi. Lopta nikako nije htjela u obruč, a u prvih dva i pol mjeseca Lige imao je 20,1 poen u prosjeku uz samo 29% šuta iza linije za tri poena. Gori prosjeci nego u rookie sezoni. Naveli smo već da je Jazz imao jedan od najtežih rasporeda u Ligi, a baš u tom periodu Mitchell je muku mučio s povredom prsta. Teški protivnici i nezgodna povreda su učinili svoje.

Mitchell je izgleda poželeo novogodišnju želju da mu se forma popravi, posebno šuterska, i u 2019. zaigrao je mnogo bolje. Skočili su prosjeci poena, a s time i njegova efikasnost. Sušta supornost od onoga što smo vidjeli na početku. Na kraju, ubacivao je 26,5 poena uz prosjeku, uz odličnih 44% iz igre, te 41,1% iza linije za tri poena. Drastičan napredak, razlika je bila očita. Kako na samoj igri Jazza, isto tako i po njihovom scoreu. Jazzeri jednostavno trebaju Mitchella na ovoj razini. Ostatak ekipe nema tu kvalitetu da nose napad. Ingles je izuetno pametan i koristan igrač, no koliko je pametan toliko je i spor. Gobert je čovjek sa najviše zakucavanja u Ligi, većinu poena postiže na taj način, u prijevodu nakon asista suigrača ili iz otpadaka pod košem. Rubio je preloš šuter, tako da Jazzeri ostaju samo na Mitchellu kao legitimnoj prvoj opciji. Ne čudi što se s njegovim porastom forme, podigla i igra Jazza.

Izgubljen(i) u doigravanju

Spremno je dočekao playoff, no tamo hladan tuš. U prve dvije utakmice protiv Hardena i Rocketsa, Jazzeri su izgledali izgubljeno. Baš kao i njihov najbolji igrač. Posebno je loš bio u posljednjoj utakmici u seriji. Žilavi Jazzeri nisu htjeli odustati i pružili su vrlo dobar otpor Rocketsima (nakon prve dvije u kojima su totalno razbijeni), no u 5. Mitchell je zakazao i tu je priči bio kraj. Ubacio je samo 12 poena, pa nisu uspjeli kapitalizirati lošu Hardenovu predstavu. Tu seriju je završio “samo” sa 21,4 poena uz osjetno slabijih 32,1% iz igre, te samo 25,6% za tri poena. Bez Mitchella na razini zadatka, Jazzeri nemaju što tražiti.

Hvalili ga, uzdali se u njega, a on – potonuo!

Podsetimo se serije u kojoj su ‘rakete’ dominirale u prve dvije domaće utakmice. Uzeli su dvije čiste pobjede, a Jazzeri su izgledali nemoćno. Nakon što su se provukli u trećoj, kada je Harden otvorio meč sa 0/15 iz igre, znalo se da je serija gotova. Houston je došao do 3-0,a borbeni Jazzeri nisu htjeli pasti bez ispaljenog metka. Mitchell je napokon nešto odigrao i sa 19 poena u posljednjoj četvrtini spriječio metlu. Posljednja utakmica je bila najnapetija (barem od onih odigranih u Houstonu), no na kraju Rakete završavaju posao.


Houston Rockets (4) – Utah Jazz (5), 4 – 1


Donovan Mitchel će ovo ljeto će provesti radno, odnosno na Svjetskom Prvenstvu u Kini. Uslijed svih silnih otkaza Mitchell je neplanirano postao jedna od najvećih zvijezdi u ekipi. On i Kemba su gotovo sigurno startni bekovski par, a sam Mitchell je izjavio kako je ovo ljeto jako puno naučio. Sljedeća sezona će mu donijeti, za njega, puno bolje rješenje na playmakerskoj poziciji, veterana Mikea Conleya. Drastično bolji šuter od Rubio, što znači da će Mitchell imati puno više prostora za ulaze. Conley bi trebao “odčepiti” reket, a ni odlazak Favorsa kojega je Snyder obožavao koristiti u petorci s Gobertom, sigurno neće odmoći.

Odbrambena zvijer

Rudy Gobert je, isto kao i Lou Williams iz Clippersa, drugi puta zaredom stigao do jednog individualnog trofeja. Samo što je on stigao do nagrade za najboljeg defanzivca. Centar Jazza se opet pokazao kao nepremostivi bedem pod košem, te je jedan od glavnih razloga zašto su Jazzeri tako opasna ekipa, iako igraju bez “velikih” imena.

Prethodno je centar Utaha dobio najviše poena u izboru idealnih defanzivnih petorki NBA lige. Goberta je u prvu petorku – čiji član je bio i u prethodne dve sezone – uvrstilo 97 od 100 novinara koji učestvuju u glasanju, a ukupno je dobio 196 poena.

Gobert je u toku protekle sezone postavio jedan NBA rekord. Postao je prvi igrač u istoriji NBA lige sa preko 300 zakucavanja u jednoj sezoni. Ova statistička kategorija vodi se od sezone 2000/01, a jedino mu je blizu Giannis iz Bucksa, novi MVP, koji je ove sezone zabeležio 279 zakucavanja. Gobert je ukucao loptu u koš 306 puta ove sezone, što je apsolutni rekord. Kada pogledate podatak da je u jednoj sezoni imao 37 više zakucavanja od Dwighta Howarda i Shaqa O’Nealla u najboljim danima, jasno vam je o čemu se radi. Ove sezone je što se tiče defenzivnih statistika imao identične brojke kao i prošle godine. 0,8 ukradenih lopti, te 2,3 blokade. Njegova visina (2.18 cm) uz vrlo dobru pokretljivost, čine ga najboljim zaštitnikom obruča u Ligi. Kamen temeljac obrane Jazza, od kojega polaze sve defenzivne sheme.

Gobert potukao Davisa i Embiida!

Babo u Zemlji Mormona

Glavna mana ove ekipe Jazza je bio definitivno šut. Osim Inglesa i Mitchella nisu imali pouzdanog šutera u rosteru. Pogotovo na viskoim pozicijama. Snyder je obožavao igrati s Favorsom i Gobertom u petorci, a obojica su praktički beskorisni izvana. To je bilo pogubno za ritam u napadu Jazza. Mitchell nikako nije mogao doći do obruča, bez da ga u reketu čeka barem 2 čovjeka, što je dodatno smanjilo njegovu realizaciju. Čisto za usporedbu.Ingles je u posljednje 3 sezone među 8 najboljih šutera Lige, no redom Gobert, Rubio, Crowder, Favors i O’Neale su u ovoj sezoni ubacivali samo 32,7% šuteva iza linije tri poena. Ubacili su samo 337 trojki iz 1030 pokušaja. Prosjek Lige je 35%, što znači da je očito gdje leži problem.

Stvar su riješili s dva potpisa. Prvi je Conley. Iako već zalazi u “najbolje godine” Conley je i dalje sjajan igrač. Pick n’ roll može igrati zatvorenih očiju, jedan je od najpouzdanijih šutera Lige te veliki upgrade u odnosu na Rubia. Španjolac je fantastičan razigravač, odličan obrambeni igrač, no njegov nedostatak šuta je ipak bio prevelik uteg za igru Jazza. Drugi potpis je bio hrvatski internacionalac, Bojan Bogdanović. U Pacersima je odigrao sezonu karijere, i više nego uspješno je preuzeo ulogu prve opcije od Oladipa. Povredom najbolje igrača Pacersa očekivao se veliki pad, no Babo je držao stvari pod kontrolom i postao jedan od najboljih šutera Lige. Ovom rosteru Jazza donosi dimenziju kakvu dugo nisu imali.

Babo dobio sjajan ugovor i seli u Utah!

Koje su dalje perspektive?

Jazzeri su, po mnogima, napravili odličan posao ovoga ljeta. Sa petorokom koju čine Conley, Mitchell, Bogdanović, Ingles i Gobert, te Mudiayem, Exumom, Greenom, Niangom i Davisom imaju funkcionalan spoj mladosti i iskustva koja je potrebna i ključna za nešto više.

Conley je donio iskustvo, odličan je organizator igre i biće sjajan mentor Mitchellu da napreduje i razvija se oba smjera. Conley je bolji scorer od Rubia, agresivniji je i konkretniji, snažniji u duelima, i njemu mnogo više paše Snyderov stil igre gdje se inzistira na čvrstoći u odbrani. Babo Bogdanović je nakon najbolje NBA sezone stigao u sjajan tim, gdje će imati prostora da radi ono u čemu je najbolji – da šutira sa distance. On je igrač kojem ne treba mnogo lopta u ruci, dobar je catch & shoot igrač, odlično se kreće, a u protekloj sezoni – kako je pokazala stranica Ball is Life, najbolji je trojkaš iz lijevog kuta (56 % je pogađao), odnosno lijevog kuta pod 45 stupnjeva (gdje je šutirao 48 %):

Facebook/ballislife

Uz sstarosjedioce u prvom timu, Goberta, Inglesa i Mitchella, Utah je formirala odličnu petorku, koja će defanzivno biti veliki problem za sve timove ove sezone i ponovo će biti među top 5 ekipa do defanzivnom rejtinug.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Jazz harmonija pod dirigentskom palicom Mitchella i Babe - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*