O njemu je pričala Evropa, a sa Bullsima osvaja Ameriku!

lauri markkanen
Screenshot/Youtube

Kada kažemo Markannen, setimo se pre svega Eura prije 2 godine, i sjajnog nastupa ‘letećeg Fincać koji je bio jedna od atrakcija. Nakon rušenja Francuza, Finci su dobili Poljake. I to kako, nakon dva produžetka, srušio ih je mladi Lauri Markkanen, sa 27 poena i 9 skokova, uz pogotke u finalnim i odlučujućim momentima. Sa 24.3 poena i 7 skokova u proseku, već je među top 5 igrača na Eurobasketu. Pri tome njegova Finska je izborila drugi krug.

Bullsi imaju novog ‘Nowitzkog’

Prije dva leta Markkanen je stigao među Bullse, kao deo velikog tradea! U velikom dealu, Jimmy Butler je napustio Bullse i pojačao redove Minnesote, došavši tako kod svog nekadašnjeg trenera Thibodoa. U suprotnom pravcu krenuli su sophmore Chris Dunn, bek Zach Lavine i 7. picka Lauri Markkanena sa Arizone.

Tokom letnje Lige nastupao je za Bullse u tri meča, i beležio je u proseku 14 poena i 9 skokova.

A tokom sezone prosto je eksplodirao. Nakon incidenta na početku sezone kada su se potukli Portis i Mirotić, te tako ispali iz ekipe, dobio je priliku i maksimalno je iskoristio! U regularnom delu odigrao je 68 mečeva, beležio je 15.2 poena, 7.5 skokova, uz 36.2 % šuta za tri poena!

Rađanje nove ‘dinastije’!

Svoja dva najbolja meča odigrao je u pobedama Bullsa protiv Knicska 10 januara, 2018 – 33 poena, 10 skokova, i čak 8 trojki iz 15 pokušaja… odnosno protiv Indiane, 29 decembra 2017, 32 poena, 7 skokova, i 5 trojki iz 9 pokušaja.

Druga sezona je bila statistčki bolja od prve, no Lauri je imao dosta problema s povredama. Odigrao je samo 52 utakmice, propustio je početak sezone, nije igrao sve do početka 12. mjeseca. Onda se vratio, uhvatio konstantu i bio jedan od najboljih igrača Bullsa. Ove sezone je podigao sve prosjeke, od poena, do asista. Ubacivao je 18,7 poena, uz 9 skokova i 1,4 asista. Pokazao je da će biti problem idućih sezone u Ligi, no isto tako i da bi mogao imati i problema s povredama.

No, Bullsi  s njim imaju svijetlu budućnost. Nažalost nisu uspjeli dobiti visoki pick na ovogodišnjem draftu, no oko Lauria i Carter  Jr. mogu graditi lijepu ekipu.insk

Lauri Markkanen, Arizona

O Markkanenu smo pisali kada smo najavljivali March Madness. 2.13cm visoki finski snajper bio je prošle sezone jedan od glavnih igrača Arizone, prve ekipe jake Pac12 konferencije. Izuzetno je tehnički doteran za ovako visokog igrača i ima sjajan šut. Među prvim igračima u zemlji što se tiče skorerske efikasnosti, a trojke šutira s odličnih 43,3%. Prvi deo godine se još privikavao i nije imao toliko dobre brojke, no kao da se čuvao za mart. Ovaj mesec ima 18 poena u proseku i glavni je igrač u napadu svog sveučilišta. Poseduje odličan “skillset” za ovako visokog igrača. Izuzetno je stabilan za svoju visinu, što mu omogućuje da bez problema spušta loptu na pod i da rešava iz driblinga. Zanimljivo partnerstvo je razvio s našim Dušanom Ristićem. Njih dvojica često znaju zavrtiti pick n roll i kada ga dobro izvedu to je gotovo nemoguće čuvati. Ima jako visok izbačaj i dobar “range” što znači da ga je nemoguće blokirati, a opet moraš izlaziti na njega i izvan linije za tri poena.

Neki ga porede sa Porzingisom, s tim da je Lauri dosta niži i lošiji u obrani. Drugi sa legendarnim Dirkom Nowitzkim, sa kojim ima dosta sličnosti, ali Dirk je svetlosnim miljama daleko od njega u smislu igre i igračkog učinka. Obojica imaju visok izbačaj, te su slične visine, no Dirka će teško stići. Uz Triera je bio najbolji igrač svojeg sveučilišta koji su još živi na Turniru. Drugi je strelac sa 15,8 poena i prvi skakač sa 7,2 skoka u proseku.

9 Trackbacks / Pingbacks

  1. Eurobasket dan 5: Komšijski derbi Hrvata i Crnogoraca, Srbi protiv starih znanaca Turaka - Ostatak Sveta
  2. Eurobasket dan 5: Hanga bolji od Satoranskog, Porzingis i Latvija torpedirali Britance - Ostatak Sveta
  3. Eurobasket dan 5: Hrvati i Rusi nastavili s pobedama! - Ostatak Sveta
  4. Eurobasket dan 5: Bogdan i Jović utišali Istanbul! - Ostatak Sveta
  5. Markkanen i braća Balkanci! - Ostatak Sveta
  6. Eurobasket 2017: Detronizacija furije, povratak stare dobre košarkaške - Ostatak Sveta
  7. Eurobasket, 2017: Košarkaška simfonija s Balkana - Ostatak Sveta
  8. Bullsi biraju nadimak za svoju novu zvezdu, glasajte i vi... - Ostatak Sveta
  9. Ovako više ne može - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*