New Orleans Pelicans 2020-2021: Eksplozija Ziona i tim koji tavori

Google Images

Imali su Pelicansi i veće ambicije u prethodnoj sezoni od jedanaeste pozicije na Zapadu, i 31 pobede u 72 meča, gde su ostali kratki za dve pobede u borbi za play in. Postava koju su činili eksplozivni Zion Willamson, scorer Brandon Ingram, defanzivni Lonzo Ball, novopridošli Steven Adams i Eric Bledsoe, te Hart, Hernangomez, Alexander-Walker, kao back up, delovala je da ima potencijala za plasman u doigravanje.

Sezonu je iskoristio maksimalno Zion, koji je eksplodirao ofenzivano, Ingram je standardno bio dobar u napadu, dok se činilo da su Adams i Bledsoe u New Orleansu samo na jednoj od svojih usputnih stanica. Takav im je bio i doprinos timu.


Analize tima u prethodnim sezonama:


Point Zion – zvezda u usponu

Zion Williamson je nesumnjivo lider ovog tima, no za nešto više ovom ‘snagatoru’ je potrebna mnogo bolja podrška tima i saigrača. Zion je u svojoj drugoj NBA sezoni izdominirao – beležio je 27 poena po utakmici uz sjajnih 61.1 posto šuta iz igre, 7.2 skoka i 3.7 asistencije. Napredovao je u svakom segmentu igre i već sada sa svojih 20 godina jeste jedna od najvećih zvezda u NBA. Williamson je presedeo poslednjih šest mečeva u sezoni zbog povrede leve ruke, no sve što je napravio do tada već ga je svrstalo među najveće zvezde u NBA.

Stavite Ziona na niski blok, dominiraće. Dajte mu loptu u ruke, ponovo će dominirati. U protekle dve sezone, kako nastupa u NBA, Zion je pokazao svoj raskošni ofenzivni talenat – vrlo često je igrao blizu košu sa veoma visokom efikasnošću i procentima šuta.

“Njegova efikasnost je impresivna,”rekao je David Griffin, izvšni predsednik franšize. “On je igrač koji je sposoban napraviti bilo šta na košarkaškom terenu. Ne postoji igrač, po mom mišljenju, koji je skup takvih igračkih karakteristika“.

Kako bi dalje napredovao, menadžment ga treba okružiti mnogo boljim igračima, štuterima, razigravačima, skakačima. Igračima koji su role players i koji bi značajan doprinos trebali da daju timu. Zion je materijal za MVP-a, a za to je potrebno da Pelicansi igraju mnogo bolje i da imaju zapaženiju ulogu na Zapadu.

Lonzo, defanzivni mag

U svojoj drugoj sezoni u Pelicansima, Lonzo Ball je značajno popravio svoju statistiku kada je napad u pitanju. Davao je 14.6 poena po meču, što je najviše u karijeri, ali je imao nešto manje asistencija – 5.7 i skokova – 4.8. Značajno je popravio procenat šuta sa linije slobodnih bacanja – 78 % (prošle sezone je imao 55, a prethodne svega 41.7 %), a konstantno je igrao dobro odbranu, i sa 1.5 ukradene lopte predvodio je tim.

Svaki minut proveden na terenu Ball je bio maksimalno fokusiran na odbranu, na igrače koje je čuvao, a igre sa iskusnim igračima poput Erica Bledsoa sigurno su mu značile da još unapredi svoju igru u oba pravca. Njegova odbrambena energija značila je puno timu iz New Orleansa, jer je lako prenosio na saigrače i veliki je gubitak za ovaj tim što neće imati Lonza na rosteru za sledeću sezonu.

Adams i Bledsoe? Moglo je to i bolje…

Gorostas sa Novog Zelanda, Steven Adams, stigao je među Pelicanse da unese čvrstinu pod njihov koš i projektuje brojke koje je imao u OKC. Beležio je brojke koje su daleko ispod njegovog proseka – svega 7.6 poena, uz solidan procenat šuta od 61 %, i solidnih 8.9 skokova i 0.7 blokade po meču. Ovim je prekinuo niz od četiri sezone u kojima je postizao za OKC dvocifren broj poena po meču, što pokazuje da se Adams vrlo teško uklopio u ovaj tim, ali i da je njegov uticaj na ekipu bio zanemariv. Po prvi u karijeri Adams je šutirao ispod 50 % slobodna bacanja. Stoga i nije čudila odluka uprave klupa da ga trejdaju u međusezoni.

CBS Sports

Eric Bledsoe stigao je u tim sa reputacijom NBA zvezde u padu. Njegov doprinos u Bucksima nije bio na očekivanom nivou, tavorio je, i gušio tim koji je bez njega uspeo da dođe to prstena. Nikada, statistički gledano, Bledsoe nije imao lošiju statističku sezonu – svega 12.2 poena, uz 42 % šuta iz igre, 3.8 asistencije i 3.4 skoka. Lošiji je bio samo u prve tri sezone svoje NBA karijere kada je igrao za Clipperse.

Kako dalje?

Pelicansi su napravili očekivan potez u međusezoni, trejdali su Adamsa i Bledsoea koji su završili u Memphisu, uz prava na dva picka – Zaire Williamsa, 10 pick, i Jareda Butlera, 40 pick. Čini se da su napravili dobar posao u trejdu koj je uključio i treći klub – Hornetse. Pelicansi su doveli Jonasa Valanciunasa iz Memphisa i Devonte Grahama iz Charlottea. Također, i dva picka Memphisa – Treya Murphyja, 17 pick, i Brandona Bostona, kao 50 picka. Hornetsi su dobili Wesley Iwundua, keš od New Orleansa, kao i zaštićenog picka prve runde drafta 2022.

Imaće tim iz New Orleansa dobar igrački kadar za narednu sezonu – uz scorere Ziona Williamsona i Brandona Ingrama, zadržali su Josha Harta, doveli su Grahama i Valanciunasa. Nakon odlaska Lonza Balla u Bullse, na poziciju jedan su osim Graham potpisai i Thomasa Satoranskog. Solidan tim, ne sa potencijalom za visoke domete, ali svakako tim koji će se boriti za što bolju poziciju na Zapadu i plasman u play off.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*