New Orleans Pelicans 2019-2020: Novi Durant, Hulk i nada koja umire posljednja

Neočekivani prekid Lige neke ekipe su iskoristile da zbiju redove i pripreme se za “balon”. Pelicansi nisu bili među tim ekipama. U borbi za playoff bili su četiri pobjede iza Memphisa koji je držao pole poziciju. Nastavak Lige u Orlandu Pelicansi su završili četiri pobjede u dvanaest utakmica i bili daleko od borbe za doigravanje. Pružali su razočaravajuće partije, štedili su Ziona maksimalno, te nakon prve polovice minutaža mu se prepolovila. Tu je bio kraj nadanja oko doigravanja za Pelicanse.

Bivši GM Cavsa David Griffin, sadašnji GM Pelicansa, imao je pune ruke posla na ljeto. Presložio je ekipu, draftao Ziona Williamsona, najrazvijanijeg rookiea još od Lebrona Jamesa i tradeao nezadovoljnog Davisa u Lakerse. Stigli su Ingram, Kuzma i Hart, a osim njih Griffin je potpisao i veterane Redicka i Favorsa. Pelicansi su na papiru bili spremni za playoff.



 

Ipak, playoff je pomalo i namjerno bio nedostižan cilj. Pripremali su teren za naredne sezone, pogotovo kada se na početku Zion povredio. Nije ga bilo sve do drugog mjeseca, a i kada se vratio rijetko je bio bez limitirane minutaže. Razočarala je pridošlica iz Lakersa Lonzo Ball, pogotovo u “balonu”. Pokazivao je znakove napretka, no Pelicansi će od njega u budućnosti morati dobiti puno više. Ugodno je iznenadio Brandon Ingram koji se etablirao u prvu napadačku opciju ekipu ove sezone. Uzeći sve u obzir Pelicansi su razočarali. Sezonu su završili sa 30-42 scoreom, što je moglo biti puno bolje.

BasketballReference

Pelicans 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 35 – JJ Redick, 30 – E’Waun Moore

Najmlađi igrači: 19 – Jaxson Hayes; 19 – Zion Williamson

Najviše nastupa: 65 – Josh Hart; 64 – Jaxson Hayes; 63 – Lonzo Ball

Najviše minuta po meču: 34.7 – Jrue Holiday; 33.9 – Brandon Ingram; 32.1 – Lonzo Ball

Strelci:  23.8 – Brandon Ingram; 22.5 – Zion Williamson (24 utakmice); 19.1 Jrue Holiday

Asistencije: 7.0 Lonzo Ball; 6.7 – Jrue Holiday

Skokovi: 9.8 – Derrick Favors; 6.5 – Josh Hart; 6.3 – Zion Williamson

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 62.3 – Jahlil Okafor; 61.7 – Derrick Favors


Tko čeka dočeka

Brandon Ingram je od srednje škole bio “najavljivan” kao novi Durant. Često imamo tu praksu davati takve komplimente golobradim igračima koji još uvijek nisu završili svoje sredošnjolsko obrazovanje. Pod sličnom stigmom Ingram je stigao u Lakerse. Došao je u La La land u nezgodnom trenutku. Kobe je bio na zalasku, Lakersi su bili sve lošiji i lošiji i čekao se igrač koji će preuzeti teret. Ingram na to nije bio spreman. U tom trenutku. Potencijal je bio jasno vidljiv, a ponekada se ni usporedbe sa Durantom nisu činile tako blesave. Ključna riječ je u doba Ingramovog boravka  u Lakersima bila ponekad.

Nikako nije uspio uhvatiti pravi ritam, a kada je trebao eksplodirati u Los Angeles je stigao Lebron. Kralj je tada (a i još uvijek) bio među 3 najbolja igrača Lige, no nekako je navrat nanos upao u ekipu koja je tek bila i izgradnji. Klinci nisu dobro reagirali na prvu, Ingram pogotovo. Uhvatio je korak kako je sezona odmicala ali čim su počele glasine oko Davisa i Lakersa jasno je bilo da Ingram odlazi. Saga je trajala, a onda je napokon došlo do razmjene. Ingram je stigao u ekipu u koju će se puno lakše uklapao nego u Lakerse. Doveden je kako bi sa Zionom i Ballom činio okosnicu za budućnost.

Problem je bio što Zion nije bio spreman za početak sezone. Oporavak je trajao duže od očekivanog, a Ingram je preko noći dobio ključeve ekipe u ruke. Počeo je silovito. Prvih 5 utakmica je išao preko 20 poena, dok mu je trebalo samo 7 utakmica da obori svoj dotadašnji rekord karijere. Nakon najslabije utakmice u kojoj je ubacio samo 7 poena, Ingram je odgovorio sa 40 Netsima.

Više nije bilo osvrtanja. Ingram je počeo sipati kao iz kabla, nosio je napad Pelicansa i često izgledao kao jedini sposoban zabiti u ekipi. Igrao je fantastično a to je rezultiralo i izborom na Allstar meč. Prvi u karijeri. Izrastao je u kompletnog igrača, skorerske sposodnosti su evoluirale, a počeo je i razigravati suigrače. Postao je igrač koji smo mislili da može. Ingramova napadačka igra je doživjela kvantni skok. Praktički preko noći (čitaj ljeta) Ingram je u svoj arsenal dodao šut za tri poena, počeo je iznuđivati faulove kao na traci. U potpunosti je koristio svoje dugačke ruke i dugački korak.

Dok je igrao u Lakersima, bio je samozatajan. Čisto za primjer, tada je uzimao samo 2 trojke po utakmici, a pogađao ih je sa 32,9%. Ove sezone u Pelicansima Ingram šutira čak 6 trojki uz drastično poboljšanje u postotoku na čak 40,5%. Druga najveća boljka je bila premlaka igra na obruču. Opet nagli zaokret. Ove sezone je postao prava opasnost na ulazu. Čvrst je, pogađa preko 60% na obruču, a ubacuje čak 26,3% faul koš situacija. Počeo je i češće ići na liniju bacanja, koja pogađa s odličnim postotokom. Ingram je spreman za najveće stvari. Red je na Zionu.

Najveće priznanje za ovu sezonu mu je dala NBA Liga. Ingram je proglašen iz Igrača koji je najviše napredovao. Imao je dobru konkurenciju, prvenstveno u našem Dončiću i sjajnom Adebayu, no Ingramov skok je ipak bio dosta već od skoka navedenog dvojca. Iako je i prošle sezone bilježio solidne brojke, imao je 18.3 poena u prosjeku za Lakerse, uvijek pouzdaniji “eye test” nam govori koliko je Ingram zapravo unaprijedio svoju igru. Od samozatajnog krila, i činilo se vječnog potencijala, pretvorio se u napadačku mašinu, prvu opciju playoff contendera i igrača sa mnoštvom sampouzdanja.

The Hulk

Zion Williamson pokrenuo je ludilo prije drafta kakvo nismo vidjeli još od vremena Lebrona Jamesa. Svi su htjeli imati u ekipi novu “veliku stvar”. Pelicansi su dobili na lutriji, prvim pickom očekivano uzeli Ziona i potpuno preokrenuli budućnost franšize. Naravno, Griffin je uradio i izvanredan posao, osim biranja Ziona popunio je ekipu sjajnim mladim potencijalima i dobrim veteranima te već u prvoj sezoni imaju dobre šanse za playoff.ž

Ljetna Liga je počela, no već u prvoj utakmici Zion je dobio udarac u koljeno. Odmah je maknut s terena, te ga do kraja Ljetne Lige više nisu vraćali. Radi opreza. Počela je predsezona, Zion je zaigrao i odigrao nekoliko stvarno odličnih utakmica. Izuzetno dobro koristi svoje nevjerovatne fizičke predispozicije, te mu čak ni u NBA u tom segmentu nije ravan. Dominirao je pod obručima, već je i ispostavio nekoliko sjajnih zakucavanja, ali početak regularnog dijel proteći će bez Ziona. Opet…

Pelicansi su objavili kako će Zion propustiti početak sezona zbog povrede koljena, a mogao bi čak propustiti i nekoliko prvih tjedana. Točnih info kada se vraća još uvijek nema, no iz tabora Pelikana optimistični su oko njegovog oporavka. Problem je u tom što je ovo već drugi Zionov problem s koljenima u jako kratkom vremenu.

Bilo je pretpostavki da će čak propustiti i čitavu sezonu. Srećom, nisu bile istinite. Zion je debitirao protiv Spursa 23. siječnja. Debi za pamćenje.

Kakav debi Ziona? Strašan debi Ziona!!!

To je bila tek uvertira. Najradosnija vijest je svakako što Zion ne osjeća ama baš nikakve posljedice povrede, oporavio se u potpunosti i spreman je za igru. Čak je nedavno počeo igrati i na back to back utakmicama, a minutaža mu raste iz utakmice u utakmicu. Počeo je sa ograničenim minutama, a kako je igrao Gentry mu je jednostavno morao dati više. Zion mu je višestruko vratio. Prije nego krenemo s brojkama, koje su pomalo zastrašujuće, treba napomenuti da su Pelicansi dobili čak 9 od 14 posljednjih utakmica sa Zionom. On je bio taj koji ih je vratio na pravi put za playoff. Naravno nije jedini zaslužan, no podigao je čitavu ekipu.

Pelicansi su potpuno druga ekipa sa Zionom na terenu. Činilo se nemoguće, no Zion jedno vrijeme bio ozbiljan konkurent Morantu za ROY nagradu. Ipak, famozni load managment i sitne povrede su ga izbacile iz trke i Ja je suvereno i potpuno zasluženo uzeo ROY nagradu.No, Zion se već sada se čini kao fizički jedan od najdominantnijih igrača Lige. Razara sve u reketu, hvata sve što ode iznad obruča. Drugi mjesec je bio sjajan, uzeo je nagradu za Rookiea mjeseca Zapadne konferencije.

Totalni zaokret

Krajem prošle kalendarske godine, Pelicansi nisu izgledali kao ekipa koja može do playoffa. Bili su u negativnom nizu, koji se produžio čak na 13 utakmica. Povrede su ih uništile. Osim Ziona dobar dio utakmica je propustio Favors, poneku Redick i Holiday. Sve je to imalo velikog utjecaja, a unatoč fantastičnom Ingramu redali su se porazi. Kako je zaigrao Zion, proigrali su i Pelicansi.

Holiday i Ball igraju odlično na bekovima, Favors se vratio, napokon su kompletni. Najveće iznenađenje je Lonzo. Muke sa šutom polako ostavlja iza sebe. Inače Lonzo ove sezone za tri šutira 38%, a iza sebe je ostavio popriličnu “klijentelu”.

Problem i dalje postoji, ovo ne znači da je Lonzo bolji šuter iti od jednog igrača na listi, ali napredak je svakako vidljvi. Još malo i njegov šut neće biti toliko velika mana, kao što je recimo Rondu i dan danas. Ipak, zabrinjavajuće su bile njegove igre u “balonu”. Vratio se starim navikama promašivanja, a tijekom tih osam utakmicu Orlandu bilježio je pomalo sramotnih 7.1 poen u nešto više od 30% šuta iz igre, uz 5 skokova i 6.6 asista. Od Lonza u New Orleansu imaju velika očekivanja. Trebao bi biti treći dio udarnog trojca Zion-Ingram-Lonzo. No s ovakvim oscilacijama teško da će ga itko smatrati za ozbiljnog igrača.

 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Na zapadu borba, na istoku sve mirno - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*