New Orleans Pelicans 2017 – 2018: ‘Tornjevi’ slomljenih krila

Pelicansi su u sezonu ušli sa ozbiljnim ambicijama da uđu u doigravanje. Tokom leta su uspeli sačuvati jezgro tima, a pristigli su Rajon Rondo (Bulls-FA), Ian Clark (Warriors-FA), Tony Allen (Grizzlies-FA), i Darius Miller (FA). Niko od ključnih igrača nije napustio tim.

Odlučila su riskirati s Rondom. Mnogima pe njih se baš i nije isplatilo, no računaju da bi na račun dobrih odnosa s Cousinsom ovo čak i moglo funkcionisati. Sve su karte bacili na visoki duo Cousins – Davis, dok je zabrinjavajuća činjenica bila pad forme Jrua Holidaya iza kojeg je bila teška sezona, što profesionalno to i privatno.

Tim koji je igrao dobru odbranu zbog odlične hustle igre (jedna od najboljih hustle ekipa lige), no šrkialo je u napadu. Na ovako jakom Zapadu očekivalo se da Boogie i Davis odigraju na jako visokojm nivou ukoliko žele do playoffa. Jednostavno je prevelik razmer između najboljih igrača i role playera, praktično osim četvorice (Davis, Boogie, Holiday, Rondo) u timu nemaju pravog NBA startera. Allena neće smeti upariti s Rondom jer će onda reket biti prepun zbog manjka šuta, a Gentry će morati jako razmišljati kada bude sklapao moguće rotacije i postave.

Regularni deo

Iako naslov to sugeriše, Pelicansi su u ovoj sezoni bili jedno od prijatnijih iznenađenja u Ligi. Bili su šesti na ultrajakom Zapadu, a u play off su se plasirali na ‘krilima’ sjajnih igara u finišu regularnog dela kada su ih nosili prva violina, i kandidat za MVP-a, Anthony Davis, novopridošli Nikola Mirotić, te nikad bolji Jrue Holiday, uz sjajnu podršku iskusnog Rajona Rondoa. I to sve bez povređenog DeMarcusa Cousina.

U play offu renesansa, bar kada je prvi krug doigravanja u pitanju.

Play off izdanja

Mimo svih očekivanja, Pelicansi su počistili trećeplasirani tim Zapada, Portland Blazerse u prvom krugu doigravnja. Blazersi su napravili sjajan rezultat u regularnom delu, očekivao se sjajni duel Davisa i Nurkića, koji je ovoga puta zdrav ušao u play off. U trenutku kada su svi otpisali NO, oni su se digli i na krilima nezaustavljivog Davisa, te sjajnog bekovskog para  Holiday – Rondo, demonstrirali su možda i najatraktivniju košarku u toku play offa.


(3) Portland TrailBlazers – (6) New Orleans Pelicans, 0 – 4

Meč 1: Portland TrailBlazers – New Orleans Pelicans 95-97
Meč 2: Portland TrailBlazers – New Orleans Pelicans 102-111
Meč 3: New Orleans Pelicans – Portland TrailBlazers 119-102
Meč 4: New Orleans Pelicans – Portland TrailBlazers 131-123

Apetiti Pelicansa su nakon metle u prvom krugu porasli. Pokazali su da imaju respektabilan tim i da mogu svakog ugroziti. Mudrost Ronda, fizikalije i igra Davisa, preporođeni Holiday, sve su to aduti na koje je tim iz New Orleansa računoa. Sa druge strane imamo, aktuelni prvak se budi. Curry se vratio u tim, Durant je delovao hladnokrvno i nezaustavljivo, a Green je u svakom momentu budi svoj tim iz učmalosti. Gledali smo zanimljive duele, no aktuelni i budući prvaci bili su prejaki.


(2) Golden State Warriors – (6) New Orleans Pelicans, 4 – 1

Meč 1: Golden State Warriors – New Orleans Pelicans 123 – 101
Meč 2: Golden State Warriors – New Orleans Pelicans 121 – 116
Meč 3: New Orleans Pelicans – Golden State Warriors 119-100
Meč 4: New Orleans Pelicans – Golden State Warriors 92 – 118
Meč 5: Golden State Warriors – New Orleans Pelicans 113-104

Sjajne igre, posebno u odbrani, nisu ostale nezapažene. ‘Pelikani’ su imali čak dva igrača u prvj obrambenoj petorci NBA lige:

Pelikani predvode obrambenu petorku!

Davisovo MVP izdanje

Sezonu iz snova imalo je Anthony Davis, posebno u finišu regularnog dela kada je odigrao brilijantno. A njegove broje na kraju sezone govore kako je ‘Obrva’ igrao:

Kada je DeMarcus Cousins doživio nesretnu povredu ahilove tetive, netom prije All-Star utakmice, vjerovatno su svi otpisali New Orleans Pelicanse. Ostali su bez svog ponajboljeg igrača, svaka ekipa u Ligi bi osjetila izostanak igrača Cousinsovog kalibra. No većina nas nije računala koliko zapravo Davis može biti dobar. Obrva nastavlja s nestvarnim partijama, još jednom je odigrao fantastičnu utakmicu a ovaj puta žrtva su bili Clippersi.

Pomenimo samo da su od januara 2018 do kraja regularne sezone (kada su igrali uglavnom bez Boogija) Pelicansi ubeležili 30 pobeda i samo 16 poraza. Do Nove godine, kada je Cousins bio u timu, score je bio polovičan – po 18 pobeda i poraza.

Davis je sjajnim igrama tokom čitave sezone, a posebno nakon Boogieve povrede opravdano kandidovan za MVP-a. Iako snije okitio MVP titulom, izborio je prvu All-NBA petorku i time je stekao pravo da potpiše super-max ugovor, koji bi od njega “napravio” najplaćenijeg igrača Lige. Potpuno opravdano.

Obrva postaje najplaćeniji igrač Lige

Boggie: Maler koji je pokrenuo tim

Od tandema Cousins – Davis očekivalo se puno. Najbolji visoki par u ligi krenuo je sjajno, i zaista je u pojedinim momentima delovao nezaustavljivo. A mogla ga je zaustaviti samo – povreda.

A krajem januara,  Demarcus i Pelicansi doživeli su veliki peh. U poslednjim trenutcima utakmice protiv Houston Rocketsa Demarcus Cousins je doživeo povredu zbog koje je njegova sezona sigurno završena. Borio se za skok, kontakta nije bilo, no Boogie je nezgodno stao i uhvatio se za tetivu. Morali su ga izneti s terena i sumnjalo se na najgore.

Nakon utakmice crne slutnje su se obistinile. Boogie je pokidao ahilovu tetivu što automatski znači operacija i 6-8 mjeseci oporavka. Bio je to tada se činilo ogroman udarac za Pelicanse. A Demarcus je tada igrao u sjajnoj formi. Postizao je 25 poena uz gotovo 13 skokova u prosjeku, a imao je neke fantastične predstava poput one protiv Kingsa kada je ubacio 41 poen uz 23 skoka.

Mirotić: Nema brade – nema problema!

Za španskog reprezentativca, crnogorskih korena, sezona nije počela dobro. Tuča sa saigračem Portisom u Bullsima, odložila je njegov debi, a kada se vratio na parket igrao je sjajno, i u decembru je imao zaista impresivan mesec u dresu tima iz Chicaga.

Igrač meseca: Nikola Mirotić, Chicago Bulls

Stoga Pelicansi nisu pogrešili kada su ga doveli u All Star pauzi, a Mirotić im se odužio na dva načina. Prvo je obrijao bradu, a potom je tako bezbrad postao taličan za tim – u prvih sedam nastupa bez brade njegov tim nije znao za poraz, a Trikola je u tom periodu imao neverovatne statistike – prosečno je davao 23,1 poen, beležio 11,3 skokova, uz 3,9 trojki po meču, i 1,4 asistencije, 1,4 blokade, 1,1 krađe, uz šut iz igre 54%, šut za tri poena 45%, i besprekoran šut sa linije za slobodna bacanja – 100%.

Šta dalje?

Kada se jedan od najboljih centara lige, DeMarcus Cousins, povredio početkom ove godine, mnogi su Pelicanse otpisali iz borbe za play off. Boogie je doživeo neugodnu povredu, rupturu Ahilove tetive, a povratak je još uvek neizvestan – verovatno tek u drugom delu naredne sezone.

Veliki je broj pitanja bio je vezan za Cousinsa. Kada će se vratiti? Ukoliko se vrati hoće li biti onaj stari? I u kojem će klubu igrati?

Pelicansi su značajno profitirali njegovim dovođenjem, Cousins se pokazao vrlo dobrim i standardno korisnim igrače, klub nije dao mnogo za njega, a još uvek nije na maksimalnom ugovoru koji očekuje ovoga leta. Cousins će na leto biti ograničeni slobodni agent i moći će da bira sredinu, i pitanje je hoće li mu Pelicansi dati maksimalni ugovor. Prema tvrdnjama upu’enih novinara klub iz New Orleansa to neće učiniti.

Znajući ozbiljnost njegove povrede, ali i nagli karakter zbog kojeg je teško praviti hemiju u timu sa njim, to može biti samo neki hrabar ili rizičan potez.

Pelicansi su bez Boogija bili zapravo jedna sjajno posložena ekipa. Metla protiv Portlanda izneandila je i najbolje poznavaoce košarke, niko im nije davao ni gram šanse protiv Blazersa, a Davis, Rondo, Holiday i Mirotić su demonstrirali pravu košarkašku silu. Cousins im nije falio u toj seriji. Razne su bile kombinacije za njegovu budućnost, Pelicansi definitivno nisu bili spremni da mu ponude maks ugovor. A onda – bomba! Boogie je pojačao šampione!

Boogie: “Drago mi je zbog d******a što sad čupaju kosu”

Nakon Cousinsa, otišao je igrač koji je davao štimung igri Pelicansa u prošloj sezoni, posebno u play offu. Iskusni Rajon Rondo odlučio se pridružiti Lebronu Jamesu i ludoj eipi u Los Angeles Lakersima. Izgleda da nije ostavio previše izbora timu iz New Orleansa.

>> Imate 5 minuta za ponudu ili odlazim!

Od ovogodišnjeg drafta Pelicansi nisu profitirali. Doveli su 51 picka druge runde, Tonyja Carra, a stigi su Julius Randle na poziciji centra nakon odlične sezone iz Lakersa, te Elfrid Payton, koji igra na poziciji playa, koji se nakon odlaska iz Orlanda nije najbolje snašao u Phoenixu. Odlazak Ronda i Cousinsa je nadomešćen sa dva mlada igrača koji imaju potencijal, ali još uvek nisu na visokom nivou niti su potencijai za All Star. No u New Orleansu je sve moguće.

Sigurno je da će se igrati po Davisovim notama, bar još jednu godinu.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Pelikan "podrezanih" krila - Ostatak Sveta
  2. New Orleans Pelicans 2019-2020: Novi Durant, Hulk i nada koja umire posljednja - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*