New Orleans Pelicans 2018-2019: Smešak koji je odredio sudbinu franšize

Od tima koji je oduševio sjajnom i lepršavom košarkom, pa i rezultatom u doigravanju tokom play offa 2018, Pelicansi su se u samo godinu dana srzali na nivou tima za koji niko ne želi da igra. Napustio ih je prvo Cousins, pa je otišao Rondo, potom je najveća zvezda Anthony Davis vodio ‘tihi rat’ sa upravom tima da ga trejdaju, otišao je i Nikola Mirotić, tokom leta i Julius Randle, a najnovija pojačanja tokom ovogodišnje leta – pre svih Brandon Ingram iz Lakersa – nije delovao najoduševljenije što je svetla LA zamenio ovom košarkaškom marginalom.

Da se podsetimo najave za proteklu sezonu u koju su Pelicansi ipak ušli sa dosta ambicija.

Očekivalo se da se magija nastavi u ovoj sezoni, no Cousins je ‘pobegao’ u Warriorse, dok je njihov X factor Rajon Rondo koji je davao štih igri otišao u Lakerse. Kada pogledamo sastav tima on nije delovao loše. Osovina tima Jrue Holiday – Anthony Davis je sačuvana. Očekivalo se da Holiday nastavi sa vrtoglavim napretkom, dok je ‘Obrva’ bio među top favoritima za MVP-a.

Tokom leta doveli su igrače koji bi trebalo da popune odlaske gore pomenutih igrača. Iz Lakersa došao je Julius Randle, a tu je i Elfrid Payton koji je od hot prospecta Magica, preko epizode u Sunsima, konačno stigao u tim koji ima potencijal i gde će dobiti prostora za igru. Ne zaboravimo ni motivisanog Nikolu Mirotića koji se pronašao u ovom timu i od kojeg se očekivalo da nastavi u play off ritmu od prošle sezone.

Na kraju sa 33 pobede, tim je bio daleko od play offa, u rangu Dallasa čiji je cilj bio rebuilding i Memphisa koji je imao još jednu razočaravajuću sezonu:



Šta su najveći problemi tima?

Problemi ove ekipe nisu počeli ove sezone. U 2018, imali su iznenađujuće dobar playoff run, demolirali su Blazerse, da bi nakon toga lagano ispali od Warriorsa. Nije se više ni očekivalo, no ono što se očekivalo je da ostanu konkurentni. Imali su Davisa, možda i najboljeg igrača Lige, Holidaya – beka koji je užasno podcijenjen i sigurno spada u samu kremu Lige. Ostalo su bili rotacijski igrači, a Pelicansi su ih se prelako odrekli. Kao što smo naveli u početku teksta napustilo ih je nekoliko ključnih igrača, od kojih je prvi Cousins. Nije pristao na veliki ugovor od Pelicansa, tražio je više, te je otišao u Warriorse.

Davis je već tu uvidio da će ukoliko ostane u Pelicansima biti miljama daleko od borbe za prsten. Dok su ostale ekipe slagale jače rostere, Pelicansi su rasprodali ključne igrače.

Tihi bunt koji je promenio sve

Gledajući statistički Anthony Davis nije igrao lošu sezonu. U 56 mečeva davao je 25.9 poena uz 12 skokova po meču, i 52 % šuta iz igre. Propustio je 26 mečeva, što zbog povreda, što zbog inaćenja i želje da što pre napusti franšizu koja ga je frustrirala.

Zanimljivo je i da je poslednaj dva mesec igrao sa ograničenom minutažom (ispod 25 minuta po meču) što je značajno uticalo na njegove proseke (pre All Stare je beležio 32.6 poena i 14.6 skokova po meču u 8 januarskih mečeva):

Još od svojih mladih dana na Kentuckyu, Anthony Davis je bio smatran za sljedećeg superstara NBA Lige. Na draftu ga biraju Pelicansi, prvim pickom, a Davis već u prvoj sezoni pokazuje nevjerovatan potencijal. Tijekom ovih nekoliko godina u Ligi, Davis je dogurao do statusa ponajboljeg igrača Lige. Nezaustavljiv u napadu, sjajan u obrani, pravi franšizni igrač.

Davis je već 7 godina u Pelicansima, no oni nikako ne uspijevaju složiti konkurentnu ekipu. Najdalje su otišli pretprošle sezone, kada su isprašili Blazerse u prvom krugu, da bi naletjeli na kasnije prvake Warriorse u drugom i tako završili svoje doigravanje.

Davis je tako ostao na istom. Istina, Pelicansi igraju sjajnu košarku s obzirom na svoj roster, čak i iznad očekivanja, no to svejedno nije niti blizu dovoljno. Holiday je sjajan, najpodcjenjeniji igrač Lige, Randle je vrlo dobar ove godine, no izuzev toga u Pelicansima baš i nema previše talenta. Tu je Davisu prekipilo i tražio je trade. Davisu je dosta gubljenja, te se želi boriti za naslov.

Odmah su se javili Lakersi i Lebron, ali ta “drama” oko tradea je trajala nekoliko tjedana. Uprava Pelikana se pokazala kao tvrd orah i od razmjene nije bilo ništa.

Odlučili su čekati ljeto, jer Davis je vezan ugovorom još i iduće sezone. I došao je taj veliki trejd u kojem je Davis otišao u LA, kod Lebrona, dok su Pelicansi dobili tri mlada i kvalitetna igrača – Lonza Balla, Brandona Ingrama, Josha Harta, kao i pickove na budućim draftovima.

Crna pantera, Čelični Jrue i probuđeni Payton

Play Jrue Holiday, osim što je vrstan odbrambeni igrač, u ovoj je sezoni pokazao i veliki potencijal u ofanzivi. Odigrao je najbolju sezonu karijere, pokazao kompletnost i potencijal, a završio sa 21. poena (rekord karijere), 7.7 asistencija i 5 skokova (rekord karijere). U zrelim je igračkim godinama i njegova lojalnost timu vredan je resurs za mladu jezgru ‘Pelikana’ koji je tim okupio.

Julius Randle je plesao jednu sezonu u New Orleansu, ali će njegov ples dugo da se pamti – 21.4 poena i 8.7 skokova za bivšeg Lakera koji je sjajno iskoristio odsustvo ‘Obrve’ i nagovestio svoj potencijal. Nažalost, Pelicansi nisu uspeli da ga zadrže.

Čini se je Pelicansima u proteklih godinu dana jedina dobra investicija bilo dovođenje Elfrida Paytona koji igra kao preporođen. Daje preko 10 poena i ima preko 7 asistencija po meču, a imao je 6 triple double učinaka u protekloj sezoni – od toga 5 u martu.

No, prema naprednim statistikama, uz rame Davisu tokom marta bio je jedan drugi igrač za kojeg gotovo niko i ne zna. U pitanju je Christian Wood koji nije u udarnom sastavu Pelicansa, ali svojim učinkom privlači pažnju i tokom marta je bio peti igrač lige:

Tokom marta je Wood dobio konačno minute, odigrao je 5 mečeva, davao je 14.6 poena (uz 60 % šuta iz igre), hvatao je 6.2 lopte, a PER mu je bio čak 29.4!!!

Griffine, svaka čast, budućnost Pelicansa je svetla

David Griffin odradio je sjajan posao ovoga leta. Putem ovogodišnjeg drafta stigli su Zion Williamson (1. pick), Jaxson Hayes (8. pick), Nickeil Alexander Walker (17. pick), i Marcos Louzada Silva (35. pick), a putem trejda su doveli Balla, Ingrama, Harta, i zaradili još tri picka prve runde za naredne godine.

Kad mu je u ruke pao prvi pick, odnosno Zion, Griffin e odradio majstorski – nagovorio je vlasnike da ipak idu u trade s Lakersima od kojih je uzeo sve što je mogao, a onda se i majstorski riješio Hilla te dobio zanimljivog Hayesa na draftu.

Odradili su i trade sa Hawksima, te svoj 4. pick mijenjali za još dva u prvoj rundi i jedan u drugoj. Nakon trojca koji je izabran sa prva tri picka kvaliteta je naglo počela opadati, a Griffin je znao da mu nije toliko potreban 4. pick. Umjesto toga, dobio je 8- pick i tamo uzeo Jaxsona Hayesa, letećeg centra sa Texasa. Hayes i Zion će biti možda i najatletičniji duo pod koševima u Ligi. Izuzetno je efikasan, no morati će poratiti na snazi, ali svejedno ga čeka uloga back up centra u prvoj sezoni. Alexander Walker je sličan igrač kao i još Shai Alexander koji je prošle godine završio u Clippersima. Dugačak bek vrlo dobre obrane i nešto slabijeg šuta. Vrlo dobar backup Ballu i Holidayu, koji garantira da obrambeni pritisak neće pasti ni kada navedeni dvojac nije u igri. O Zionu ne treba previše trošiti riječi, iako je hype oko njega ogroman, takvu kombinaciju snage i atleticizma nismo vidjeli još od Lebrona. Njegov uspjeh u NBA je zagarantiran, a u najgorem slučaju biti će “samo” Allstar igrač.

BleacherReport

Ako se trojac iz Lakersa pokaže spremnim dokazati da su ih u LA-u olako otpisali, a Zion od početka bude ono što mislimo da će biti, Pelicansi bi već sljedeće sezone mogli napraviti dobar rezultat.

Pelicansi su prošli sjajno u ovom tradeu. Dobili su praktično sve što su htjeli, a bogami i više. Prvo, stigao je Ingram koji će pokrpati poziciju krila s kojom kubure već niz godina. Možda nije najsjajnije rješenja, no pokazao je potencijal, te je ogorman napredak u odnosu na Solomon Hilla. Došao je Lonzo Ball koji s Holidayem sada čini možda i ponajbolji obrambeni backcourt Lige. U napadu ima još puno za naučiti, no Holiday mu sigurno može puno pomoći da se prilagodi ovoj ekipi. Hart je stigao kao bonus, igrač koji može pomoći u oba smjera i izuzetno je koristan, te će sigurno odmah upasti u rotaciju.

1 Trackback / Pingback

  1. Pelicans: Novi Durant, Hulk i nada koja umire posljednjaa - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*