Nikad luđe završnice Kupova

Screenshot/Youtube

Preneseno sa: germanijak.hr

Iza nas je doista nevjerojatan košarkaški vikend na europskim parketima. Nacionalna prvenstva su mirovala, a diljem Starog kontinenta dijelio se pehar u Kupu. Što se Hrvatske tiče, tu je stvar bila jasna. Cedevita je još jednom potvrdila da je klasa za sebe te je bez većih problema sredila Cibonu. No, zato nam uzbuđenja nije nedostajalo u ostalim kupovima, a čak pet finala pružilo nam je dramu kakvu ne viđamo često.

Real – Barcelona 93:94 (nakon produžetaka)

Španjolsko se finale igralo u dvorani Reala, stoga se očekivalo da Kraljevski klub pred svojim navijačima digne „kantu“. I bili su na najboljem putu jer su u trećoj dionici imali golemih 17 poena prednosti, da bi sve prosuli u posljednjem periodu, te na kraju ludim floaterom Llulla izborili produžetke. Tu su ponovno bili u izgubljenoj poziciji, imali minus od 5 poena na svega 12 sekundi do kraja. Randolph vraća nadu tricom, Singleton promašuje polaganje uz nedosuđeni prekršaj na njemu, a u kontru Jaycee Carroll zabija dvicu uz dodatno. Semafor je pokazao četiri sekunde do kraja i poen prednosti za domaćine. Tada na scenu stupa Ante Tomić, pokušava položiti iz teške pozicije, a Randolph ga blokira. Suci nakon dugačkog pregleda snimke odlučuju da se radilo o silaznoj putanji i vraćaju prednost Kataloncima. Do kraja je ostalo 1,2 sekunde, a Llull je, šutirajući s drugog kraja terena, umalo ponovio Dušana Kecmana.

Finale za pamćenje, a Ante tomić pravi je heroj Blaugrane jer je zaslužan za sve poene koje je njegova momčad postigla iz igre u produžecima. Tri je puta pogodio dvicu, a nakon njegovog skoka u napadu i asistencije, Victor Claver je zabio tricu. Svi ostali poeni gostiju u dodatnih pet minuta, došli su sa linije za slobodna bacanja.

Partizan – Crvena Zvezda 74:72

Dvoboj mrskih rivala odigran je u Nišu, a Partizan je obranio prošlogodišnji naslov. Odlučio je Jock Landale s linije za slobodna bacanja, nakon što ga je u posljednjoj sekundi faulirao Billy Baron. Puno se prašine podiglo u Srbiji oko ovog prekršaja, ali odluka je donesena i Australac je donio trofej Andreji Trinchieriju i njegovoj družini. Je li se radilo o prekršaju, sami prosudite.

Žalgiris – Lietuvos Rytas 67:70

Euroligaški Žalgiris bio je priličan favorit u duelu dva najveća litavska kluba, no dvoranu su napustili pognutih glava. Posebno je to bolno jer su u zadnju četvrtinu ušli s +8 u svoju korist, ali nešto se pitalo našeg Roka Stipčevića, koji je bio možda i ključan čovjek preokreta. Zabio je tricu na dvije i pol minute do kraja za minimalni zaostatak 61:62, asistirao za sljedeću za vodstvo 66-62, da bi sjajnu dionicu zaključio kada je kod rezultata 66:65 zabio iz drugog pokušaja za 68.65 (17 sekundi prije kraja). Žalgiris je, potom, propustio bacanje za izjednačenje kod 68:67, kao i tricu za produžetke.

Naš playmaker je dvoboj završio sa 13 poena i 3 dodavanja za svega 17 minuta na terenu.

Bamberg – Alba 83:82

Njemačku dramu riješio je grčki rutiner Nikos Zizis. Njegov Bamberg je bio domaćin završnice Kupa, a pobjedu su zaslužili tricom Zizisa dvije sekunde prije kraja. Ukupno je sjajni bek ubacio 19 poena, podijelio 8 asistencija, dok ga je sjajno pratio Tyrese Rice s 20 poena.

JL Bourg – Strasbourg 97:98

Za kraj nam je ostalo finale u Francuskoj, gdje je Strasbourg bio bolji od JL Bourga. Nije odlučeno u zadnjem napadu, ali Strasbourg je do pobjede došao slobodnim bacanjima na svega 5 sekundi do kraja. Za titulu je najzaslužniji Jarrell Eddie s 36 poena, a trice je šutirao fantastičnih 7/10.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*