Divac kralj double double, Jokić pola čovek, pole triple double

Telegraf.rs

Izvor: Sportska kupusara

Osnovne statističke kategorije kojima se određuje učinak nekog igrača u košarci jesu: broj postignutih poena, broj uhvaćenih lopti (skokova), broj asistencija, broj ukradenih lopti i broj blokiranih šuteva protivniku (blokada) …

Postići dvocifreni učinak u barem dve od pomenutih kategorija tokom jedne utakmice predstavlja iznadprosečan učinak. Obično je to kombinacija poena i skokova, u slučaju centara, odnosno poena i asistencija kada su u pitanju niži igrači … U košarkaškoj terminologiji na engleskom jeziku poznat je kao izraz “dabl-dabl” (double-double).

“Tripl-dabl” (triple-double) je kombinacija dvocifrenog učinka u tri od pomenutih kategorija. U velikoj većini slučajeva to su poeni, skokovi i asistencije …

Quadruple-double (“kvadrupl-dabl”) je nešto što se u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu – NBA ligi, zaključno sa regularnim delom sezone 2017/18, dakle, za više od 70 godina, dogodilo samo pet puta.

Taj podvig je 18. oktobra 1974. godine prvi ostvario igrač Čikago Bulza Nejt Turmond u susretu sa Atlanta Houksom, ostvarivši 22 poena, 14 skokova, 13 asistencija i 12 blokada.

Igrač San Antonio Sparsa Alvin Robertson je 18. februara 1986. godine u utakmici protiv Finiks Sansa upisao 20 poena, 11 uhvaćenih lopti i po 10 asistencija i ukradenih lopti.

Centar Hjuston Rokitsa Hakim Olajdžuvon je za manje od mesec dana čak dva puta ostvario neverovatan učinak – protiv Golden Stejt Voriorsa 3. marta 1990. godine zabeležio je 29 poena, 18 skokova, 10 asistencija i 11 blokada, a već 29. marta susret sa Milvoki Baksom završio sa 18 poena, 16 uhvaćenih lopti, 10 asistencija i 11 blokada.

Sve je to normalno… Joker prestigao Hakeema!

Igrač San Antonio Sparsa Dejvid Robinson je 17. februara 1994. godine u utakmici protiv Detroit Pistonsa postigao 34 poena i po deset skokova, asistencija i blokada.

Konačno, “kvintupl-dabl” (quintuple-double) jeste dvocifren učinak u svih pet kategorija, ali taj slučaj nije zabeležen ni u američkoj koledž niti NBA košarci …

A gde su tu igrači sa naših prostora?

U NBA ligi “tripl-dabl” su do sada postizali Srbi Vlade Divac (8 puta) i Nikola Jokić (16), Hrvat Toni Kukoč (4), Slovenci Goran Dragić (1) i Beno Udrih (1) i Crnogorac Nikola Vučević (1).

Prvi “tripl-dabl” ostvario je Vlade Divac u dresu Los Anđeles Lejkersa 15. februara 1994. godine u porazu od gradskog rivala Klipersa 89:100. Prijepoljčanin je za 41 minut upisao 14 poena, 16 skokova i 12 asistencija.

Međutim, Somborčanin Nikola Jokić je za samo tri sezone provedene u NBA ligi postao pola čovek – pola “tripl-dabl”.

Već je ušao u istoriju NBA lige kao igrač koji je najbrže postigao “tripl-dabl” – 15. februara 2018. godine, u trijumfu njegovog Denvera nad Milvokijem 134:123, Jokara je to učinio već minut i 54 sekunde pre kraja druge četvrtine. “Tripl-dabl” je postigao za 14 minuta i 33 sekunde, čime je dotukao dotadašnji rekord košarkaša Sirakjuz Nešnelsa Džima Takera, koji je 1955. godine taj podvig ostvario za 17 minuta u igri.

Jokić je na ovoj utakmici ubeležio 30 poena, uhvatio 15 lopti i 17 puta asistirao.

Sa prostora nekadašnje Jugoslavije do sada je u NBA ligi nastupilo ili još uvek nastupa preko 70 košarkaša. Trideset ih je ostvarilo “dabl-dabl” učinak. Prvi je Vlade Divac (286), ali mu opasno preti Nikola Vučević (225), koji još uvek igra u NBA ligi …

Sjajni Divac, Vučević preti, a Jokić hvata zalet ...

Interesantno je da za četiri sezone u NBA ligi legendarni Dražen Petrović nije postigao nijedan “dabl-dabl” učinak. Ipak je on bio izraziti košgeter zadužen za punjenje protivničkih koševa, o čemu svedoči i podatak da je na večnoj listi najpreciznijih NBA-trojkaša i dalje na izvrsnom trećem mestu sa 43,7 odsto.

Najbliži je bio dva puta u sezoni 1992/93 kao igrač Nju Džerzi Netsa – 14. novembra 1992. godine protiv Orlando Medžika (pobeda “mrežica” 124:113) uz 11 poena zabeležio je devet asistencija, a 12. decembra u susretu sa Čikagom (poraz Nju Džerzija 89:95) upisao je 25 poena i devet skokova …

Od igrača u tabeli, u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu nastupaju Bojan Bogdanović, Mario Hezonja, Dragan Bender, Ivica Zubac, Nemanja Bjelica, Bobi Marjanović, Dario Šarić, Juka Nurkić, Goran Dragić, Nikola Jokić i Nikola Vučević, tako da oni još uvek mogu da poprave svoj saldo …

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*