Dražen ili Dončić? Obojica!

Piše: Vladimir Stanković

Preneseno sa: kosmagazin.com

Evroliga je, drugi put uzastopno, izabrala Luku Dončića za dolazeću zvezdu, najboljeg mladog igrača. Pre njega dva puta je isti trofej osvajao Bogdan Bogdanović, danas član Sakramenta. Sva je prilika da će mu se Luka Dončić pridružiti već naredne sezone, mada mi iz njegovog najbližeg okruženja kažu da će definitivna odluka biti doneta tek kada prođe draft, odnosno kada se bude znalo ko je i sa koje pozicije izabrao Luku.

Pre nekoliko meseci, pred gostovanje Real Madrida u Atini, prijatelji sa jednog grčkog sajta zamolili su me da napišem tekst u kome bih uporedio Dražena Petrovića i Luku Dončića. Pristao sam, ne baš oduševljen idejom jer nema istih igrača pa su poređenja nezahvalna, ali sam pristao uz uslov da se ne izjašnjavam ko je bolji. Pokušao sam da izvučem neke paralele, da nađem sličnostio i razlike, a da zaključke prepustim čitaocima, naročito onima koji su imali  sreće da gledaju obojicu. Napisao sam, otprilike, ovo:

SLIČNOSTI

*Porodično nasleđe. Dražen Petrović je sledio korake starijeg brata Aleksandra koji je, kao i Dražen, počeo u Šibenki a nastavio u Ciboni i reprezentaciji Jugoslavije. Luka je košarkaški gen nasledio od oca Saše Dončića, vrlo solidnog igrača više slovenačkih klubova.

*Koreni. Nema veze sa njihovim košarkaškim umećem, ali jeste sličnost. Obojica su deca iz mešovitih brakova. Otac Dražena Petrovića, Jovan, je Srbin iz Bosne, iz okoline Trebinja,  majka Biserka je Hrvatica. Lukin otac Saša je rođen u Sloveniji ali su mu roditelji Srbi sa Kosova, dok je majka Mirjam Slovenka.

*Rani odlazak od kuće. Dražen je otišao od kuće sa 19 godina. Tražili su ga svi vodeći klubovi ondašnje Jugoslavije, ali se odlučio za Cibonu u kojoj je već bio brat Aleksandar. Luka Dončić je još mlađi napustio rodnu Ljubljanu i otišao u Madrid sa nepunih 13 godina.

*Real Madrid. Obojica su u nekom periodu karijere nosila dres Real Madrida. Razlika je što je Dražen stigao kao zvezda, a Luka je to postao u majici “kraljevskog kluba”. Dražen je u NBA otišao iz Reala, isto će učiniti i Luka.

*Prvaci Evrope sa reprezentacijama. Dražen je bio prvak Evrope sa Jugoslavijom 1989. u Zagrebu, Luka sa Slovenijom 2017. u Istanbulu. Dražen je dva puta bio prvak Evrope sa Cibonom, dok Luka još uvek ima šansu da se domogne i te titule, Real je učesnik F4 u Beogradu.

RAZLIKE

*Pozicija. Dražen je bio bek, mada je mogao da igra i na poziciji pleja, dok je Luka plej koji može da igra na pozicijama beka, krila pa čak i krilnog centra. Dončić ima više asistencija i skokova, Dražen je davao više poena.

*Visina. Dražen je bio visok 196 centimetara, idealna visina za beka-šutera. Luka ima 2 metra, možda malo više nego što treba pleju, ali “višak” centimetara koristi za skok.

*Karakter. Obojica su veliki takmičari, ali rekao bih da je razlika u karakteru vidljiva. Dražen je bio “gladniji” na terenu, pokazivao je više emocija, ponekad je njegova radost posle neke trojke ili lepog poteza ličila na provokaciju protivnika, ali van terena bio je lepo vaspitan mladić. Lukin karakter je još u formiranju, ponekad deluje stidljivo, koliko prošle sezone znao je da dečački zaplače na klupi u retkim trenucima kada mu nije išlo, što nikako nije znak slabosti već, naprotiv, jasan dokaz ambicioznosti.

*Trofeji. Nema poređenja, Dražen je mnogo uspešniji, ali poređenja i ne može biti jer je Dražen igrao do svoje 28. godine, a Luka je tek postao punoletan. Dražen je igrao za veliku Jugoslaviju i sa njom bio prvak sveta 1990. Sa Cibonom je osvajao dva puta Kup šampiona, sa Realom Kup pobednika kupova u finalu protiv Snajdera u kome je dao 62 poena. Sa Šibenkom  je izgubio dva finala Kupa Radivoja Koraća, oba puta od Limoža. Luka od međunarodnih trofeja ima jednu juniorsku Evroligu, jedan Interkontinentalni kup i dva učešća na F4, u Istanbulu 2017. i Beogradu 2018.

*NBA. Takođe nemoguće poređenje. Dražen je u najjačoj ligi sveta odigrao više od 300 utakmica sa 22,3 poena u poslednjoj sezoni u dresu Nju Džersija. Bio je pik broj 60 u trećoj rundi drafta 1986. Prognoze kažu da će Luka biti između 1. i 3. pozicije, ali u NBA tek treba da uradi ono što je postigao Dražen.

Poređenje, po titulama, ne po igri, ima više smisla ako se gleda šta je ko od njih dvojice osvojio sa 18-19 godina. Dražen je na Evropskom prvenstvu kadeta 1981. potpisao prosek od čak 32 poena, a sledeće godine na juniorskom šampionatu 27. Luka je preskočio  evropska prvenstva mlađih kategorija, ali je sa Realom osvojio više juniorskih turnira sa impresivnim brojkama. Sa 18 godina već je imao dve seniorske titule prvaka Španije, a ove sezone bori se za treću, dva Kupa kralja i jedan Interkontinentalni kup. Dražen je u njegovom uzrastu imao samo oduzetu titulu prvaka Jugoslavije (protiv Bosne), i dva izgubljena finala Kupa Koraća, ali poređenje Šibenke i Real Madrida nema nikakvog smisla.

Na svom prvom seniorskom šampionatu Evrope 1983. u Francuskoj, Dražen je ostvario prosek od 13,4 poena sa maksimalnih 25 protiv Nemačke. Luka je prošle godine u Turskoj imao 14,3 poena, 8,1 skok i 3,6 asistencija. Jugoslavija je 1983. završila na 7. mestu, Slovenija prošle godine na prvom.

Dražen je do 19. godine odigrao 92 utakmice za Šibenku i dao 1.205 poena, što daje prosek od 13,1. Luka je do sada odigrao 112 mečeva u dresu Reala, prosek poena mu je 7,4 ali ima 3,9 skokova po utakmici i 2,8 asistencije.  Generalno, rekao bih da je Luka postigao više do 19. godine nego Dražen, ali pred njim je veoma težak zadatak da ostvari ono što je postigao Dražen od dolaska u Cibonu pa do tragične smrti 1993.

U zaostalom meču protiv Betisa, koji je u sredu Real dobio sa 104-89, Luka Dončić je za samo 22,34 minuta ostvario tripl-dabl učinak. Dao je 17 poena, uhvatio 10 lopti i podelio 10 asistencija. Indeks 42 je njegov lični rekord. Takođe, izabran je u najbolju petorku sezone Evrolige. Uz njega su Kalates, De Kolo, Šengelija i Veseli.

Oni koji su gledali obojicu imaće svoje kriterijume, preferencije ili zaključke. Ako mene neko pita: Dražen ili Luka, moj odgovor biće uvek isti – obojica!

Možda možemo svi da se složimo da od vremena Dražena Petrovića evropska košarka nije imala veći talenat od Luke Dončića?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*