Momak koji je srušio Partizan

NCAA

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Aleksandar Ostojić

Iako je Vranjo, kako ga zove njegov trener Mihajlo Pavićević, MVP trećeg kola ABA lige, činjenica je da nije on sam rasturio Partizan. U pobedi Mornara u Baru (97-94) Nemanja Vranješ je učestvovao sa 26 poena i indeksom 33. Trojke je gađao 5 od 5, a dve najvažnije je pogodio u poslednjem minutu ove spektakularne utakmice, kada se Partizan približio na samo poen razlike (prethodno je bilo i plus 18 za domaćina). Baš te dve poslednje su bile navijačima Mornara prelepe, a onima kojima je crno-bela boja na srcu – divlje, na sreću, da gađa još sto puta ne bi nijednu takvu pogodio… Uglavnom, ušle su.

Imam utisak da je, uz Vranješa, razliku napravio i jedan dosad malo poznat momak. Reč je o Amerikancu Bronsonu Kenigu. Beku od 23 godine i 191 centimetar, čije prezime na nemačkom zvuči moćno jer u prevodu znači kralj. Međutim, Bronson nema nikakve veze sa Nemačkom, a i sa Amerikom, bar ovom koju poznajemo u poslednjih par stotina godina je na “vi”. Naime, Kenig je Indijanac. I to pravi, ne “indijanac”, kako zovemo one koji nemaju pojma sa košarkom. Potiče iz plemena Ho-Čank čiji pripadnici žive u rezervatu u Nebraski. Kenig je iz rezervata pobegao zahvaljujući svojim košarkaškim veštinama, pre svega šutu sa sedam, osam, pa i devet metara koji retko promašuje. Na Univerzitetu Viskonsin igrao je četiri godine NCAA ligu, u poslednjoj sezoni imao je prosek 14,5 poena i preko 39 odsto ubačenih trojki. Sa tim brojkama prijavio se na prošlogodišnji NBA draft, ali ga nije odabrao nijedan klub. Tokom leta najpre je trenirao u kampu Milvokija, pa sa Čikago Bulsima. Ovi poslednji nisu mu ponudili ugovor, “katovan” je neposredno pred start NBA sezone 2017-18, u onoj poslednjoj selekciji. Posle toga Bronson Kenig je igrao u razvojnoj G ligi za ekipu Grand Rapids Drajv.

Kojim putevima je Indijanac iz Viskonsina stigao do dvorane “Topolica” u Baru – ostaje tajna. Jedino nije tajna da će tu biti samo godinu dana, i posle toga sigurno preći u neki moćniji evropski klub. To je potvrdio i brojkama protiv Partizana: 23 poena, trojke 4 od 7, indeks 24. U nastavku ABA lige vredi gledati utakmice Mornara, pre svega zbog “ludih” šuteva Nemanje Vranješa i Bronsona Keniga.

Na drugoj strani, Partizan je ušao u meč umorno i statično, da bi u drugom poluvremenu pokušavao da stigne veliku prednost domaćina i skoro uspeo u tome. Za mene ostaju nejasni neki potezi trenera Nenada Čanka: mladi Pecarski igra u startnoj postavi, posle 4 minutu je zamenjen i kasnije se više nijednom nije vraćao u igru; kapiten Veličković igrao je skoro 7 minuta u prvom poluvremenu, u drugom uopšte nije ulazio u igru; krilo Bondža Si bio je solidan za 5 minuta, koliko je igrao u 1. poluvremenu, posle toga presedeo je do kraja… Činjenica je da je Čanak na kraju pronašao ratničku petorku, ali ova lutanja sa tri igrača i dalje mi nisu najjasnija.

Crvena zvezda je rutinski pobedila Krku (80-66), posao je završila još u prvom poluvremenu. Slično je odradila i Budućnost u Laktašima, mada rezultat 78-85 ne govori o tome kolika je bila nadmoć podgoričkog tima. Da ne bude prevelika razlika pobrinuo se Tomislav Zubčić, hrvatski košarkaš u redovima Igokee. Postigao je 32 poena i završio meč sa indeksom 41, bio bi sigurno MVP kola da je njegov tim pobedio.

Viđena su i dva mini duela srpskih i hrvatskih ekipa. Rezultat je 2-0 za srpske ligaše. Najpre je FMP u svojoj dvorani pobedio Cibonu (93-88) uz 50 poena tandema Dragan Apić-Mladen Jeremić (svaki po 25). A nekoliko sati kasnije Mega je u Zagrebu šokirala domaću Cedevitu (86-95). Sada je već evidentno da je zagrebački tim, projektovan za šampiona, u dubokoj krizi, što je Mega iskoristila i uknjižila neočekivane bodove. Kod pobednika istakli su se Goga Bitadze (ponovo) i “đetić” Ognjen Čarapić.

U narednom kolu derbi je upravo meč poraženih zagrebačkih ligaša: Cibona-Cedevita. Partizan gostuje Krki, Zvezda dočekuje Igokeu, a interesantan može biti meč u Podgorici između Budućnosti i FMP. Na tabeli vode neporažene Crvena zvezda i Mega Bemaks, na dnu su Cibona i Zadar bez pobede.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*