Preseason: Najbolji od novaka

Ovogodišnja draft klasa je bila proglašavana za jednu od najjačih u posljednjih nekoliko godina. A posljednjih nekoliko godina smo dobili izuzetno kvalitetne igrače. Generaciju predvodi Ayton, centar s Arizone koji bi uskoro mogao postat alfa i omega Sunsa, zajedno s Bookerom. Nama je svakako najzanimljiviji Dončić, Slovenac koji je već sa 18 godina pokorio Europu, a sada je na redu NBA liga. Mogli bi vidjeti i dosta “krađa” na ovom draftu, generacija je dosta talentirana, a dosta ekipa je sada počela prakticirati da čak u drugoj rundi pokušavaju pronaći pravog člana rotacije.

Predsezona je završila i možemo dati prvi sud o rookeima. Ljetna Liga je natjecanje koji zapravo rijetko tko ozbiljno shvaća, a predsezona je već malo ozbiljnija stvar. Iako ni to nije neko mjerilo, barem možemo vidjeti na koji način će ekipe koristiti svoje novake. Dosada je najviše pokazao Ayton, koji je dominirao pod koševima, a ni Dončić i Young nisu zakazali. No krenimo redom.

Poeni

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvi pick je i vodeći strijelac među rookie igračima ove godine. Sunsi se nisu osladili s puno pobjeda, no Ayton je dominirao u gotovo svakom meču. Odmah u debiju je ubacio najvećih 24 poena, a druga utakmicu mu je bila najbolja u kojoj je ostvario 19 poena uz 16 skokova. Ayton je dominirao pod obručima, gotovo da se nije vidjelo da je rookie. Već je sada pokazao da može voditi Sunse u novoj sezoni, no ostatak ekipe kaska za njim.

Drugo mjesto dijele Dončić i Young. Polemike su vođene oko njih dvojice, odnosno dali su Hawksi napravili dobar posao što su tradeali Dončića za Younga. Zasada ne možemo procijeniti. Dončić se pokazao da je spreman za NBA i da sigurno može pomoći ovim Mavsima već u prvoj sezoni. S druge strane Young je također pokazao jako dobre stvari, solidno je dirigirao napadom, a predsezonu je začinio game winnerom sa polovice terena protiv Spursa. Najveće iznenađenje je Trier, rookie Knicksa koji bi mogao biti otkriće sezone.

Skokovi

 

 

 

 

 

 

 

Slična priča kao i kod poena. Ayton je upisivao double double prosjek kroz predsezonu, a predvodio je i sve rookie po skokovima. Ukupno 10 u prosjeku. Daleko iza njega su smješteni igrači u rasponu 6-7 skokova u prosjeku. Bagley predvodi ostatak igrača, a odmah iza njega se smjestio dugoruki Bamba. Iznenađenje je Knox koji kod Fizdalea igra na trojci, a treba izdvojiti da je i Dončić u Top10

Asisti

 

 

 

 

 

 

 

Mlada nada Hawksa je odlično orkestirao napadom Hawksa i uvjerljivo je prvi što se tiče asistencija. Prati ga Teova konkurencija u Clippersima Shai G-A koji bi ako nastavi ovako igrati mogao imati ozbiljnu minutažu već u rookie sezoni. Dončić se i ovdje nalazi u Top 5 i to ga zapravo čini najkompletniji rookiem ove godine. Sexton zatvara prvih pet.

Dončić se nalazi u Top 5 što se tiče blokada i ukradenih lopti, što je nevjerovatno. U gotovo svim statističkim kategorijama se nalazi u Top 5 ili barem Top 10. Mavsi su dobili sjajnog igrača. Iznenađenje bi mogao biti i Harry Giles. On je imao sjajnu predsezonu, napokon izgleda zdravo što je najbitnije. Počinjao je u petorci i bio je najbolji od svih u redovima Kingsa. Nalazi se u gotovo svim statističkim kategorijama u Top 10 i mogao bi biti jedan od glavnih kandidata za ROY nagradu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*