Igrač mjeseca: Nikola Jokić, Denver Nuggets

Screenshot/Youtube

Sam početak NBA Lige donio nam je mnoga iznenađenja. Možda i najugodnije su Denver Nuggetsi. Igraju sjajnu košarku, brzo i efikasno prema naprijed, te snažno u obrani. Odmah uz Nuggetse, samo na Istoku, u isti koš možemo svrstati ekipu Bucksa. Bili su najduže neporažen ekipa ove sezone, a Bud je sjajno posložio ovaj roster. Raptorsima i Keltima baš neće biti tako lagano doći do Finala Konferencije. Na Zapadu sve po starom. Warriorsi igraju s neviđenom lakoćom, a usprkos velikim problemima s playmakerima Spursi se sjajno drže.

Učinak tima

Nuggetsi su trenutno na drugom mjestu Zapadne konferencije, sa sjajnih 8 pobjeda u 9 utakmica. Točniji iza Warriorsa i Raptorsa su treća ekipa Lige. Ogroman napredak su ostvarili u obrani, te su sada 3. obrana Lige. Millsap je preuzeo stvari u svoje ruke. Učvrstio je ekipu, a iako još uvijek nije najefikasniji u napadu, velik doprinos daje u obrani. Za napad je zadužen njegov centarski partner, Nikola Jokić. Joker je startao furiozno u ovu sezonu, te je možda i glavni razlog ovako dobrih igara Nuggetsa. Izgubili su jedino od Lakersa i to u tijesnoj završnici, a nanijeli su i jedini poraz Warriorsima ove sezone.

Screenshot/Basketballreference

Individualni učinak

Nikola je još jednom odlučio posvetiti ljeto treniranju, a odmah na otvaranju sezone se vidjelo da se isplatilo. Početak sezone je bio izvanredan za Nikolu. Igra u strašnoj formi, a iako je u posljednjih nekoliko utakmica malo snizio prosjeke poena, dominira na druge načine. Jokić je potpuno sazrio kao igrač i ove sezone Allstar nastup je izvjestan. Čak se većina slaže da je Jokić  u Top 15 igrača u Ligi. Nikola je trenutno drugi strijelac ekipe, tik iza Harrisa, a bilježi gotovo triple double u prosjeku. U posljednje dvije utakmice pokazao je kako može dominirati i bez da postigne puno poena. Protiv Jazza je imao čak 16 asistencija, a falilo mu je samo 3 poena za TD učinak. Nuggetsi su na njegovim krilima došli do pobjede.

 

Najbolja tekma

Prvu utakmicu je ubacio Clippersima 21, no to je bilo tek zagrijavanje. Zasada, najbolja utakmica sezone je bila ona protiv Sunsa. Priredio je dobrodošlicu Aytonu i sunarodnjaku Kokoškovu s povijesnom utakmicom. Nikola je ubacio 35 poena bez da je promašio iti jedan šut iz igre. No, to nije bilo dovoljno, te je upisao i triple double učinak sa po 11 skokova i asista. Tom utakmicom Jokić je nagovestio kandidaturu za Allstar utakmicu. Najviše zahvaljujući toj utakmici osvojio je nagradu za Igrača tjedna Zapadne konferencije.

 

Prije samog početka sezone portal Sports Illustrated je stavio Jokić u Top 20 igrača Lige. Nije puno pogriješio, a ovim mjesecom Nikola je pokazao da je možda čak i bolji od tog 18. mjesta. Glavni je igrač Nuggetsa, u napadu se sve vrti oko njega. Malone je sastavio playobook s puno cutova, a Jokić to fantastično čita. Popravio je prosjek asista, a čak je donekle doveo u red igru u obrani. Iako mu je to još uvijek uvjerljivo najslabiji dio igre. Dosta je radio ovog ljeta, izgleda nešto brže i agilnije, iako se i dalje kod njega igri svodi na “ono u glavi.”

Ovaj mjesec je Joker ostvario i povijesni učinak. Postao je tek drugi centar sa 15+ asista na jednoj utakmici. Ispred njega je još uvijek veliki Wilt kojemu je to pošlo za rukom čak 9 puta, dok je Joker “tek” na dvije.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*