Kako nakon Lebrona

Sportando

Preneseno sa: aktualac.net

Piše: Srđan Nikolić

Istok je dugo, dugo vremena bio igraliste samo jednog coveka – LeBron Jamesa. Bez obzira u kom dresu je bio (Miami i Cleveland) on bi, poput najstarijeg deteta na igralistu, tacno odredjivao pozicije na terenu, ali u bilo kojoj varijanti – nije bilo sanse da neko drugi pobedi u igri. LeBronova “tortura” trajala je osam godina (osam vezanih finala), a onda je Kralj resio da ode na Zapad i ostavi prazninu koju sad treba da popune drugi igraci.

I tu dolazimo do analize prve trecine prve sezone na Istoku bez LeBrona posle 15 godina.

Vrh

I prvi na udaru su – Toronto Raptorsi. Ekipa koja je poslednjih godina dobila etiketu vecitih gubitnika i LeBronovih musterija, sada bi konacno mogla da iskaze pun potencijal. Trejd, koji je ukljucivao i glavnog igraca Raptorsa DeMar DeRozana, se ispostavio kao pun pogodak, makar samo za ovu sezonu. Kawhi Leonard igra bas onako kako se od njega to i ocekivalo, na All Star nivou, a podrsku ima pre svega u (gotovo sigurnom) saigracu i na All Star utakmici u februaru, Kyle Lowryiju. Suvereno drze prvo mesto na Istoku, oba puta su dobili sampionsku ekipu Golden State Warriorsa i deluje kao da su napokon sazreli za prvo finale u istoriji ove ekipe. Treba spomenuti i Pascal Siakama koji je ove sezone pokazao svoj pun potencijal, kao i Serge Ibaku, dok Jonas Valancijunas sada svoj doprinos daje sa klupe. Kako stvari trenutno stoje, bice vruce u Kanadi ovog proleca.

Milwaukee Bucksi su na kraju sezone smenili trenera i postavili Mikea Budenhozera za glavnog stratega. Bucksi, koji su prosle godine imali velikih problema sa sutem za tri poena, sada postizu tacno 14 trojki na 40 pokusaja sto ih dovodi do solidnih 35% suta za tri, Kada bi MVP kandidat i najbolji igrac Bucksa Giannis Antetokounmpo poceo da pogadja i te suteve (samo 12% za tri poena) ko zna gde bi bio kraj ovakvim Bucksima. I pored svemoguceg Greak Freaka, glavni tockici u masineriji Milwaukeea su Eric Bledsoe i Khris Middleton, kao i svojevremeno najbolji rookie sezone – Malcolm Brogdon. Igra ima “glavu i rep” i bice zanimljivo ispratiti ih do kraja sezone, narocito sada kada ce, vrlo verovanto, imati i prednost domaceg terena u prve dve runde playoffa. Kazemo prve dve, jer smo sigurni da bez obzira na ime protivnika, ovakvi Bucksi ne mogu da ispadnu odmah.

Indiana Pacersi nastavljaju da iznenadjuju kosarkasku javnost. Iako je bilo jasno da imaju odlicno poslozenu ekipu, trenutna treca pozicija je ipak iznenadjenje. Victor Oladipo igra jos jednu All Star sezonu i sada se u potpunosti vidi koliko je pogresno bio koriscen u Oklahomi, kao i njegov saigrac Domantas Sabonis koji izrasta u sjajnog sestog coveka. Mozemo da pricamo i o Mylesu Turneru i Thaddeusu Youngu, ali pre svega treba spomenuti Bojana Bogdanovica! “Babo Beretta” igra svoju najbolju NBA sezonu, a procenat suta za tri mu je gotovo 49%, sto ga cini najpreciznijim suterom u NBA ligi trenutno! Bogdanovicu istice ugovor na kraju sezone, kada puni i 30 godina, i pravi je momenat da Bojan potpise zaista veliki NBA ugovor. Ali pre toga da Pacersi, u najmanju ruku, prodju prvo kolo doigravanja. U ovom momentu, to se cini kao sasvim realan plan.

The Process je, cini se, malo zastao. Ekipa koja je godinama s namerom tavorila na dnu, stvarajuci tim  sastavljen iskljucivo od visokopozicioniranih igraca na draftu, trenutno ne igra u skladu s ambicijama. Sama pozicija (trenutno cetvrti) mozda ne govori tome u prilog, ali ova sezona je trebala da bude jedna od onih koja ce se pamtiti po njihovoj dominaciji. To trenutno nije slucaj, ali ima jos dosta vremena da se stvari poprave. Uostalom, od koga drugog to ocekivati nego od ekipe koja ce imati vrlo verovatno cak tri igraca na All Star mecu – Joela Embiida, Jimmyja Butlera i Bena Simmonsa?

Boston trenutno drzi petu poziciju na Istoku, a to sigurno nije mesto koje ce zadovoljiti bilo koga tamo, narocito ne Dannyja Aingea i trenera Brada Stevensa. Ako moze da postoji neko opravdanje, to je mozda pocetak sezone i nekoliko sitnih povreda. Dobra vest je se u postavu vratio Gordon Hayward, mada jos uvek ne na All Star nivou. A kad smo kod All Star nivoa, tu je “zakucan” Kyrie Irving, dok bi se Al Horford mozda opet mogao naci tamo, ali on je trenutno povredjen. Ekipa koja ima na raspolaganju jos Jaysona Tatuma, Marcus Morrisa i Smarta, kao i Jaylen Browna i Terry Roziera nema za sta da se brine. Kelti ce vec ove sezone gledati da dođu najmanje do finala Istoka, a navijaci sigurno ocekuju i prvo veliko finale nakon 2010. godine.

Sredina

U Detroitu mogu da budu zadovoljni. Glavne napadacke opcije, Andre Drummond i Blake Griffin igraju All Star sezone, Pistonsi igraju na 50% uspesnosti i jedino cega treba da se plase su povrede dvojice glavnih igraca. Za nesto vise, ipak bi trebalo imati malo siri roster, iako i oni imaju nekoliko povredjenih igraca. Ali, ako je Detroitu ovo mesto bilo predvidjeno kao plafon koji su dosegli, onda su sedma i osma  pozicija Charlotte Hornetsa i pre svega Orlando Magica, veliko iznenadjenje. Ekipe koje pred pocetak sezone nisu imale gotovo nikakve sanse da se plasiraju u doigravanje za sada drze upravo poslednje dve pozicije za playoff. Ako u Hornetsima treba da spomenemo svemoguceg All Star playa Kembu Walkera (i Jeremy Lamba), onda u Orlandu pre svega treba spomenuti Nikolu Vucevica.

Vucevic je pred pocetak sezone projektovan za trejd u kome bi se omogucilo Mohamedu Bambi prostora za napredak. To se, srecom po Orlando, nije dogodilo, a Nikola je prvi strelac i skakac ekipe, kao i drugi asistent! Prosle godine smo stidljivo najavljivali da bi mogao, a ove godine smo sigurni da ce igrati na mecu svih zvezda. Jednostavno, ako ovako nastavi do kraja januara, Vucevic bi morao da se nadje medju frontcourt igracima. Gledajuci samo centre, u njegovom rangu su samo jos Joel Embiid i eventualno Andre Drummond. Ostali su daleko iza!

Miami Heat, opterecen ugovorima igraca koji mu ne mogu doneti nista veliko, igra prema ocekivanjima. Borba za playoff je njihov realan domet, a sa sigurnoscu se moze reci da, ako se nesto drasticno ne promeni, ove godine nece imati All Star predstavnika. Goran Dragic nije u formi kao iz prve polovine prethodne sezone, a glavni igrac tima je Josh Richardson. Uz poneku sjajnu partiju Dwyane Wadea, ovaj tim ima ambicija samo do prve runde doigravanja.

Sada dolazimo do “donjeg doma” na Istoku. A njega predvode Brooklyn Netsi. Ova pozicija moze da bude i objektivan pokazatelj gde se trenutno nalaze, uz dodatak da ovaj tim ipak ima solidan potencijal. Imaju cak devet igraca koji igraju preko 20 minuta po utakmici, a nijedan ne igra vise od 30 minuta po mecu, sto govori koliko je treneru Kennyju Atkinsonu stalo do timske hemije i rasporedjene odgovornosti. Caris Levert je taman sjajno zapoceo sezonu i povredio se, a naznaka da ce se uskoro vratiti – nema. Za to vreme D’Angelo Russell je najbolji strelac i asistent ekipe, a prati ga Spencer Dinwiddie. Ako ih zaobidju povrede, mozda bi od njih mogli videti i nesto vise.

Ako je neka ekipa razocarala u prvoj trecini sezone, to su sigurno Washington Wizardsi. Kako smo najavili na pocetku sezone, dolazak Dwighta Howarda je mogao biti dvosekli mac. Bilo je tu od svega po malo, a onda je vlasnicima kluba “pukao film” i resili su da na trejd listu stave bukvalno svakog igraca u postavi. Ceh su platili Austin Rivers, Jason Smith i pre svega Kelly Oubre Jr. koji su napustili tim u decembru, ali “glavne face” i verovatno All Star saigraci  John Wall i Bradley Beal su jos uvek tu. Howard je trenutno povredjen, a njegov povratak se ocekuje tek u drugoj polovini februara. Ako se uopste i bude vratio…

Dno

New York, Chicago i Atlanta igraju prema ocekivanjima sa pocetka sezone, dakle – lose. Ove sezone oni ce se boriti za prva mesta na draftu. Ipak treba napomenuti da je Tim Hardaway Jr. i definitivno izasao iz senke svog mnogo poznatijeg oca jer je prvi strelac ekipe iz Velike Jabuke. Takodje, Zach LaVine se u odsustvu Lauri Markkanena pokazao kao sasvim solidan all around igrac, pre svega kao suter (23.8 poena u proseku).

Recap cemo zavrsiti sa Cleveland Cavaliersima i Atlanta Hawksima. Cavaliersi su na kraju sezone izgubili samo dva igraca – LeBron Jamesa i Jeff Greena. Stigao je Collin Sexton, i sasvim je realno bilo da ce se boriti za poslednju playoff poziciju na kraju godine. Umesto toga – potop. Posle samo sest meceva trener Tyrone Lue je dobio otkaz, a na njegovo mesto je stigao pomocnik Larry Drew. Nazalost, on jeste trgao ekipu, ali sada su povredjeni i Tristan Thompson (dve do cetiri nedelje) i pre svega – Kevin Love. Love ce se na teren vratiti tek sredinom januara (najranije), i za ocekivati je da ce se uprava okrenuti gubljenju meceva. Za to vreme profitirao je Cedi Osman koji je prosle sezone igrao samo 11 minuta po mecu, a ove je vec posle trecine sezone daleko nadmasio broj minuta koje je imao za celu prethodnu sezonu i playoff! Ako na to dodamo da je glavni igrac i rookie Sexton, jasno je u kom pravcu ide brod Cavaliersa.

Sto se tice Hawksa – oni su bas na poziciji koju smo im predvidjali na pocetku sezone. Trae Young igra sasvim solidnu rookie sezonu, ali kada je rookie od 15.4 poena i 37.8% suta iz igre  glavni igrac fransize – toj ekipi se lose pise. Jedino sto je dobro u celoj prici je to sto ce sledece sezone Young biti godinu dana stariji, a sa jos jednim pogotkom na draftu i na ovakvom Istoku mozda od Atlante nesto i bude.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*