Šarena prva trećina regularnog dijela

Eurohoops

Preneseno sa: aktualac.com

Piše: Srđan Nikolić

Kao i prosle godine, i ove nas ceka NBA analiza prve trecine sezone. Period koji je vezan uglavnom za “zagrevanje” NBA masinerije, ali za neke od timova i period najbolje igre tokom sezone. Iako sam plasman u ovom delu godine nista ne mora da znaci, dobro je videti gde se ko nalazi, ko su (po nama) prijatna i neprijatna iznenadjenja, kao i to koji su igraci u ovom momentu iznad ostalih.

Plus

Analizu pocinjemo sa objektivno godinama jacom Zapadnom konferencijom. Za razliku od prethodnih sezona, ova se “otvorila” potpuno neocekivano. Posle (okvirno) trecine sezone, na Zapadu je prvoplasirana ekipa – Denver Nuggetsa! Tim Nikole Jokica je, medjutim, i prosle godine bio u top 5 ekipa Zapada nakon prve trecine sezone, da bi na kraju u direktnom duelu ispali iz playoff borbe od Timberwolvesa kao prvi “ispod crte”. Iako imaju dosta povredjenih igraca, igraju dobro i moglo bi se ocekivati da napokon posle 2013. prvi put udju i u doigravanje. Nikola Jokic bi u svojoj cetvrtoj NBA sezoni morao da postane i All Star, mada je to mogao da postane i prosle godine. Jamal Murray i Gary Harris mozda jos uvek nisu All Star potencijal, ali su svakako igraci na koje treba obratiti paznju.

Od ocekivanih favorita, Golden State Warriorsi su trenutno drugi, ali verujemo da to nikoga u Oaklandu ne zabrinjava. Verovatno jedini razlog zbog cega i u ranom delu sezone nisu prvi su povrede Stepha Currija i Draymonda Greena, kao i neigranje DeMarcusa Cousinsa. Kada sve bude doslo na svoje mesto – tesko da ce iko moci da ugrozi verovatno i najbolji tim koji se ikada pojavio na kosarkaskim parketima. Mesta na All Star mecu su zacementirana Curryju i Kevinu Durantu, a tesko da ce se i trecu godinu zaredom naci mesta i za Klaya Thompsona i Draymonda Greena. Ipak, kada su Warriorsi u pitanju – do sada smo valjda svi utvrdili da nista nije nemoguce.

Oklahoma je, i prema nasim ocekivanjima, postala bolje mesto za igru nakon odlaska Carmela Anthonyja. Pocetak nije obecavao (start 0-4), ali trenutno Oklahoma je treca na Zapadu, sa Paul Georgeom koji igra u zivotnoj formi i Russellom Westbrookom. Njih dvojica bi trebali ponovo da cine tandem i u ekipi Zapada u februaru. Steven Adams i dalje sjajno odradjuje svoj deo posla, a pun pogodak je bio dovodjenje Dennisa Schroedera. Trenutno Oklahoma deluje kao ozbiljan pretendent, narocito ako im se sredinom januara Andre Robertson vrati u punoj snazi nakon povrede. Gledajuci i trenutne rezultate protiv potencijalnih playoff ekipa iz ove konferencije, moglo bi se reci da se ocekuje uzbudljiv nastavak sezone.

Dve ekipe, dva iznenadjenja, a oba iz istog grada – pogadjate, grad je Los Angeles, a timovi Lakersi i Clippersi. Posle raznih prica da LeBron James mozda nece moci da igra na visokom nivou u 33. godini na mnogo jacem Zapadu, sa relativno slabom ekipom, on je resio da demantuje sve – MVP nastupima. Pored njega proigrao je i Kyle Kuzma, tu su jos i ostale mlade nade Lakersa – Ingram, Ball i Hart. Lakersi nikome nece biti lak zalogaj, a i pored ocigledno mnogo mesta za napredak, vec sada deluju kao playoff tim. Clippersi su i od strane naseg sajta bili proglaseni autsajderima ove sezone, uz nikakve sanse za ulazak u playoff. Iako su u poslednjih 5 duela samo jednom izasli kao pobednici, vise se ne mogu otpisivati. Iako bez All Star igraca u postavi, ali sa Tobiasom Harrisom, Danilom Gallianrijerm i Lou Williamsom kao najboljim igracima, ovaj tim ima potrebnu sirinu. Do sada nisu imali problema sa povredama, a ako tako i ostane – moze se desiti da nas ekipa u kojoj, nazalost, Bobi Marjanovic i Milos Teodosic dobijaju sansu na mrvicu, demantuju nasu prognozu.

Ali ako je neko zaista iznenadjenje – to su ekipe Memphisa, Dallasa i Sacramenta! One trenutno drze pozicije od sestog do osmog mesta na Zapadu i to je, slobodno se moze reci – potpuno neocekivano. U ekipi Grizzliesa, zdravi Mike Conley samo nastavlja da igra onako kako on ume, racionalno i korisno, a Mark Gasol je standardno dobar. Da je recimo, Chandler Parsons zdrav i u formi pre povreda, ovaj tim bi mogao da bude prava mina u playoffu. Ovako, predstoji im teska borba, uz naravno, uvek prisutnu bojazan da se sve ne raspadne nekom novom povredom kljucnih igraca.

Dallas Luke Doncica igra iznad svih ocekivanja. I to sve vreme bez Dirka Nowitzkog. DeAndre Jordan je bio pun pogodak, a Harrison Barnes, Wesley Matthews i Dennis Smith popunjavaju za sada odlicnu postavu Mavsa. Doncic igra na nivou NBA veterana, a prosek od minimum 17 poena, 6.5 skokova i 4.5 asistencije u rookie sezoni nakon uvodjenja linije za tri poena imali su samo – Larry Bird, Magic Johnson i Michael Jordan! Da, dobro ste procitali… Medjutim, Doncic je najmladji od svih spomenutih legendi u rookie sezoni. Velike stvari su pred slovenackim reprezentativcem, nadamo se da ce nastaviti u ovom ritmu.

Sacramento Kingsi su pred pocetak sezone bili predmet podsmeha i sale, a sada se vidi koliko je Vlade Divac zapravo odradio veliki posao. Spoljna linija na celu sa De’Aaronom Foxom izgleda dosta dobro, a tu su i Buddy Hield i Bogdan Bogdanovic. Na krilnom centru se nalaze Nemanja Bjelica i Marvin Bagley, dok je centarsko mesto rezervisano za Willie Cauley-Steina.  Iako su trenutno mozda i najveci hit lige, prvi plasman u playoff nakon 2006. godine bi bio apsolutno neverovatan uspeh ove sezone za Kingse.

Zanimljivo, i pored iznenadjujucih uspeha ove tri ekipe, u ovom momentu samo se eventualno Mike Conley i Luka Doncic mogu naci u prici za All Star utakmicu. Uz dobre sanse da ni oni tamo ne zavrse jer je ostatak konkurencije preveliki, iako su im timovi i slabije plasirani od ocekivanog. I time dolazimo do timova koji su, barem za sada, ako ne razocarali, ono barem debelo zabrinuli njihove ljubitelje.

Minus

Portland Blazersi su u ovom momentu bas tamo gde smo im i predvidjali da ce biti – u teskoj borbi za playoff poziciju. Ekipa je, po svim parametrima, tezak NBA prosek, a da ne budu gori od tog zasluzan je pre svega Damian Lillard, koji igra ne u All Star nego u zivotnoj formi. Pored njega, ulogu “druge violine” ima CJ McCollum, Jusuf Nurkic je sasvim solidan, ali – to je sve od Blazersa. Do sada nisu imali problema sa povredama glavnih igraca, a bilo koja povreda ili pad forme ce ih udaljiti i sa ove, trenutno devete pozicije.

San Antonio Spursi u svojim redovima imaju najverovatnije cak dva potencijalna All Star igraca u februaru (LaMarcus Aldridge i DeMar DeRozan), imaju i pozitivan skor u ovom momentu (15-14), ali ako budu hteli da izjednace najduzi niz u istoriji NBA lige po prisutnosti u playoffu (22 sezone, Philadelphia 76ers) ove godine ce imati verovatno najtezi zadatak do sada. Dejounte Murray je povredjen do kraja sezone, Pau Gasol takodje kuburi sa povredama, ali ekipu Gregga Popovicha nikada ne treba otpisivati.

New Orleans Pelicansi u svojim redovima imaju trenutno mozda i najboljeg igraca lige – Anthony Davisa – kao i Jrue Holidaya, koji bi ako zadrzi ovaj nivo forme lako mogao i do All Star susreta. Julius Randle je odlicno uklopio u celu pricu, uz odlicnog Nikolu Mirotica, ali rezultat je trenutno polovican. Iako su Pelicansi pocetkom sezone delovali kao sigurni playoff ucesnici, za sada su samo jedni od kandidata.

Utah Jazz i ove, kao i prosle sezone, sporije startuje. Ako su prosle sezone uzrok tome bile povrede, ove godine to svakako nije slucaj. Donovan Mitchell igra slabije nego u rookie sezoni, sa katastrofalnim sutem iz igre (42.8%), a moze se reci da je Rudy Gobert najbolji igrac ekipe u ovom delu i potencijalni ucesnik All Star svetkovine. U sestoj NBA sezoni cini se da je vreme da se i Francuz nadje na smotri najboljih igraca sa Zapada.

Houston Rocketsi su sigurno najvece razocarenje prve trecine lige. Tim koji je pre samo nekoliko meseci bio na jednu pobedu od velikog finala i verovatnog osvajanja titule, dozvolio je tokom leta da ga napuste dva vrlo bitna igraca – Trevor Ariza i Luc Mbah a Moute. Prostor je napravljen za Carmela Anthonyja koji je otpusten nakon svega 10 odigranih meceva. Eventualni izsotanak bilo kog od tri glavna igraca (James Harden, Chris Paul i Clint Capela) sada se cini kao nenadoknadiv gubitak. Aktuelni MVP (Harden) i dalje ima sjajne brojke, ali sut za tri poena im je ove sezone na ivici rentabilnosti (34.0%). Trener D’Antoni ce pod hitno morati da resava situaciju jer trenutno 13. mesto nikako nije ono sto su ocekivali u ovom delu sezone.

I konacno, dolazimo do ubedljivo najslabije ekipe na Zapadu – Phoenix Sunsa. Igor Kokoskov je pristao da preuzme “vruc krompir” u vidu Sunsa, a trenutno mu ne cvetaju ruze (skor 5-24, najgori u ligi). Ofanzivno i defanzivno su medju najgorim ekipama u NBA, a kada tome dodamo da je i glavni igrac tima Devin Booker i dalje povredjen, nista se drugo i nije moglo ocekivati. Deandre Ayton, prvi pik sa ovogodisnjeg drafta, igra odlicno za rookija, ali tek prosecno na nivou cele lige, Trevor Ariza zeli da ode iz tima, a ostatak ekipe je suvise slab za bilo sta. Bice ovo jos jedna teska godina za Sunse koji su playoff videli poslednji put daleke 2010. godine.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*