Ko su novi gospodari Istoka?

Po prvi put u istoriji NBA, Istočna konferencija će biti bez Lebrona Jamesa. Svoje ‘kraljevanje’ koje je trajalo punih 9 godina (isto toliko puta je igrao makar finale konferencije) i koliko je dominirao ovom konferencijom, okončao je ovoga leta prelaskom na Zapadu, među Lakerse.

Nema dileme da će nadmetanje na Istoku biti u znaku velike borbe za sam vrh, a među favoritima izdvajaju se tri ekipe – Boston Celticsi, Toronto Raptorsi, i Philadelphia 76ers, sve tri tima koji su članovi Divizije Atlantic.

Celti, 76ersi, Raptorsi

Glavni favoriti sa Istoka, Boston Celticsi, jedna su od rijetkih ekipa u Ligi koja može legitimno zaprijetiti Warriorsima. Boston nije puno trgovao preko ljeta. Nije bilo ni potrebe. Najveće pojačanje će biti povratak Haywarda, te oporavak Irvinga. Kao i prošle godine nastavili su praksu dovođenja rezervnih bekova iz Europe. Umjesto Larkina, stigao je Wanamaker koji je imao vrlo dobru sezonu kod Obradovića. Teško da će dobiti neke veće minute, no Stevens sada ima izuzetno dugačku klupu. Rozier, Smart, Morris, Wanamaker, Theis… Sve igrači koji na svoj način mogu doprinjeti ovoj ekipi.

Kompleks Lebron se još jednom pokazao kao prevelika prepreka za momke iz Toronta. Bili su najbolja ekipa Istoka, najbolji score u povijesti franšize, a opet su protiv Cavsa izgledali kao da su zalutali u playoff. Ispali su sa čistom metlom, praktički bez ispaljenog metka. Morale su se raditi promjene, a ceh je platio Trener godine Dwyane Casey i najbolji igrač ekipa Demar Derozan. Kao bomba je odjeknula vest da su Raptorsi trejdali svog najboljeg igrača, DeRozana, a doveli  Kawhi Leonarda.  Odlaskom Derozana se poremetila kemija u ekipi, pogotovo odnos uprave sa Lowryem, no ukoliko Leonard bude na 100% Raptorsi će ipak biti jači nego prošleg godine. Imali su sjajnu klupu, široku rotaciju, a ove godine bi trebali igrati malo bržu košarku pod Nurseom. No, najviše će ovisiti o Leonardu i njegovom zdravlju, te Lowryu koji se mora probuditi i zaboraviti na najboljeg prijatelja Derozana.

Atlantic 2018 – 2019: Divizija obojana u Zeleno

Kao treći kandidati u ovoj Diviziji imamo Philu, jedan vrlo zanimljiv tim koji poput Celta ima mnogo prostora za napredak. Najviše se naravno očekuje od Simmonsa i Embiida, a najveće iznenađenje bi mogao biti Fultz. Prošlogodišnji prvi pick je mučio muku s povredom čitave sezone, no sada je napokon 100% spreman. Izgleda sjajno na treninzima, te je sam izjavio kako jedva čeka početak nove sezone. Veteranski dvojac s klupe Ilyasova/Bellineli su zamijenili Muscala i Wilson Chandler. Muscala bi mogao donijeti slične stvari kao Ilyasova, solidna stretch opcija uz nekoliko pokupljenih skokova po večeri. S druge strane Chandler je u očitom padu, no i dalje u obrani može pružiti više od Bellinelia, no opet u napadačkom segmetnu Italijan je jednostavno bolji šuter.

Central bez Lebrona

Nakon četiri godine the Land će ponovo živeti bez Lebrona. U Cavsima je ovoga puta lidersku palicu preuzeo je krilni centar Kevin Love, 30-godišnjak, koji je u dosadašnej četiri godine u Clevelandu bio važan igrač ali nikada neko ko će potegnuti i praviti razliku. Novi ugovor i veliko poverenje uprave i trenera koje su mu ukazali novim ugovorom tokom leta veliki su motiv za njega. No, u ovoj diviziji biće zanimljivo, jer tu su neugodni Pacersi, atomski Bucksi, čelični Pistonsi i poletni Bullsi koji će verovatno i ovu sezonu raditi na izgradnji tima.

Central 2018 – 2019: Cavsi bez krune, Bullsi bez ambicija

Konačno, najslabija konkurencija čeka nasu u Southeast diviziji. Hawksi i Magic su označeni kao najslabije ekipe Istoka, tu su ne mnogo atraktivni Hornetsi, potom Heat i Wizardsi koji hvataju poslednji voz na neki dobar rezultat:

Southeast 2018-2019: Nikada slabija konkurencija

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*