Week 15 review: All Star divovi sa Balkana, nezaustavljivi Dončić

screenshot

U sjajnoj formi igraju Nuggetsi i njihov Nikola Jokić. Sjajne igre Jokera, i čak 6 triple doublova u toku januara nisu ostale nezapaženo, pa je konačno dobio priliku – i to odlukom trenera – da zaigra na All Staru. Pri tome, NBA ga je izabrala i za Igrača nedelje na Zapadu. Treći put ove sezone. Sasvim zasluženo:

U odličnoj formi igraju i Nikola Vučević, kojeg ćemo također gledati na All Staru, u timu Istoka, a Luka Dončić i dalje pomera granice. Na žalost, mladog Slovenca nećemo gledati na središnjoj utakmici All Stara, no on će zajedno sa Bogdanovićem igrati za Tim sveta, a nastupaće i u Takmičenju veština.

4. februar

Derbi večeri je pripao Thunderima i Keltima. Bogami nije razočarao. S jedne strane Irving, s druge George, oba igrača u sjajnoj formi su pružili odlične predstave. Utakmica je bila u egalu čitavo vrijeme, Irving je davao ton igri Keltima, koji su imali čak 8 dvoznamenkastih igrača. Praktički samo Hayward nije bio dvoznamenkast od igrača koji su bili na parketu. Keltima je ovo bila 9 pobjeda u posljednjih 10 utakmica, te su napokon ponovno ušli u formu.

Tragičar utakmice je bio Russell Westbrook, koji je prokockao zadnjih napad Thundera. Izgubio je lopti, te je tako dao šansu Keltiam da završe stvar, što nisu propustili. Irving je utakmica završio sa 30 poena i 11 asista, a odlični su bili Morris sa 19 poena i 7 skokova, te Horford sa 17 poena i 9 skokova.

U redovima Thundera PG je opet bio na Allstar razini, ubacio je 37 poena, a Russ je ubilježio TD učinak sa 22 poena, 16 asista i 12 skokova.

3. februar

Otkako se povrijedio Oladipo Babo je preuzeo sve više odgovornosti u igri Pacersa. Tako je protiv Heata bio uvjerljivo najbolji na parketu. Izrešetao ih je izvana, pogodio je 3 trojke ma meč je završio sa 31 poenom na svojem kontu.

Pacersi su iz to igrali odličnu obranu i natjerali su Heat na mnoštvo izgubljenih lopti. Imali su ih čak 23, odnosno 10 više od Pacersa i to je jedan od faktora koji je presudio meč. U redovima Heata Wade je bio najbolji, te je ubacio 21 poena, dok je Whiteside dodao 19 uz 14 skokova.

Veliki preokret napravili su Clippersi protiv Pistonsa, nadoknadili su -25 i trijumfovali (111 – 101), a sjajno su odigrali poslednju četvrtinu koju su dobili sa 35-14.

Dobru partiju pružio je srpski centar Boban Marjanović. On je imao double double sa 10 poena i 1o skokova:

Clipperse je predvodio Lou Williams sa 39 poena i 9 asisttencija, Harrel je dodao 16 poena i 7 skokova. Na drugoj strani Jackson je dao 29 poena i imao je 7 asistencija.

 

 

2. februar

Košarkaši Denver Nuggetsa slavili su nad Rocketsima (136 – 122) a predvodio ih je fenomenalni Nikola Jokić. On je za 31 upisao 31 poen (12/15 iz igre), 13 skokova i devet asistencija, te ostao kratak za jedno dodavanje do novog tripl-dabla.

No, ono što je Jokić činio jeste da je ponovo činio svoje saigrače bolje. U odsustvu Murraya i Harrisa, blistali su Beasley (rekord karijere od 35 poena) i Craig (22 poena), dok je Monte Morris imao 18 poena, uz šest skokova i osam asistencija.

James Harden je dao 30 poena (9/21) i devet asistencija, Farried je protiv bivšeg kluba imao 23 poena i šest uhvaćenih lopti, a Chris Paul 20 poena i šest uspešnih dodavanja.

1. februar

Lebron se napokon vratio na parket nakon dugog izbivanja. Nije ga bilo od Božića, kada je doživio povredu, a sinoć protiv Clippersa izgledalo je kao da nije niti imao pauzu. Vratio se u velikom stilu, te mu je malo falilo da upiše triple double. Lakersi su svladali gradske rivale, no tek nakon produžetaka. Žilavi Clippersi se nisu dali, u posljednjoj četvrtini su stigli čak -14, no Lakersi na kraju ipak dolaze do pobjede.

Lebron je ubacio 24 poena uz 14 skokova i 9 asista, dok je Lance Stephenson bio, začudo, sjajan izvana. Pogodio je 5 trojki za ukupno 20 poena, a Ingram je ubacio 19. U redovim Clippersa Sweet Lou je stavio 24 s klupe, a Beverly je ubacio 17. U ovoj utakmici priliku je dobio čak i Bobi koji je za 13 minuta na terenu ubacio 11 poena uz 5 skokova.

31. januar

Kada Nikola Jokić dođe do TD učinka Nuggetsi ne gube. Tako je bilo i protiv Pelicansa. Okafor, koji nikako nije poznat kao obrambeni igrač, imao je cijelo veče problema s Nikolom. Jokić je odigrao izvrsno izbalansiran meč. Kada je su se Pelikani približili, ubacio je nekoliko koševa zaredom i odbio napad, kada je trebalo razigravati, razigravao je, te su Nuggetsi ovaj puta izbjeli iznenađenje i ubilježili pobjedu.

Malone je bio pun hvale za Jokića koji je odradio točno ono što je tražio od njega. -“Svi znaju gdje ide lopta na kraju – na Jokića. On je kod nas zadužen za završnice, on je naš franšizni igrač, MVP, Allstar, ma zovite ga kako god želite. On želi loptu na kraju, ima samopouzdanje, a što je najbolje od redovno i ubacuje te šuteve.”- izjavio je Malone.

Jokić je na kraju meč završio sa 20 poena, 13 skokova, 10 asista te 2 blokade. Otkriće sezone za Nuggetse Beasley je s klupe dodao 22, dok je još jedno iznenađene Morris ubacio 20.

Kod Pelikana Holiday je stavio 22 uz po 6 skokova i asista, Williams je s klupe dodao 21, dok je Okafor ovaj puta ubacio 14 koševa.

30. januar

“Osakaćeni” Pelicansi ipak nisu toliko osakaćeni. Falilo im je čak 5 igrača u susretu protiv Rocketsa, čitava centarska linija, no to nije smetalo Pelikanima da odigraju sjajan meč. Stvari u svoje ruke su preuzeli Holiday i Okafor, te iznenadili Rakete. Početak je pripao Houstonu, te su čak otišli i do 15 poena prednosti, no u trećem periodu na krilima Holidaya i Okafora Pelikani se vraćaju. Sam egal je bila penal završnica u kojoj su se Pelicansi bolje snašli i odnijeli pobjedu.

Harden je produljio svoj niz utakmica sa 30+ poena, ubacio je 37 poena no uz katastrofalan šut za koji je najviše zaslužan Holiday. Jrue je možda i najbolji perimeter defender Lige, ubilježio je čak 6 blokada ovu utakmicu, od toga je 5 bilo na Hardenu. Prisilio ga je na očajan šut, imao je 11/32, a trojke 6/18. Sam D’Antoni je priznao kako je Holiday odradio strašan posao u obrani na najboljem napadaču Lige. Uz to ubacio je 19 poena uz 8 asista i 6 skokova.

Za napadački dio posla se pobrinuo Okafor. Iz utakmice u utakmice popravlja svoje statistike, a ovu je ubacio 27 poena uz 12 skokova. U obrani je i dalje propuh, no barem se napadački vratio u nekadašnju formu, što su sjajne vijesti. Pelikani barem imaju koliko toliko potencijala pod košem, sada kad Davis ode.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*