Drniški Orao

Youtube / screenshot

Stojka Vrankovića pamtimo pa visini (2.18 cm), snazi, velikom rasponu ruku i blokadama koje su mu bile zaštitni znak. Bio je jedan od prvih, ne samo hrvatskim, već i evropskih košarkaša koji je završio u najjačoj ligi sveta. Prvo je igrao za Boston Celtics, od 1990. do 1992. nakon čega se vratio u Europu i nastupao za Panathinaikos.

U Grčkoj je igrao zajedno sa legendom NBA lige Dominiqueom Wilkinsom te je donio PAO-u prvi naslov prvaka Europe 1996. godine. Stojko je kao i u čitavoj karijeri najviše pridonosio u obrani, a njegove blokade su se pokazale ključnim u osvajanju naslova. U finalu protiv Barcelone u posljednjim je sekundama blokirao Jose Antonio Montera i osigurao naslov. Tadašnji kapiten Pao-a Panagotis Janakis je bio oduševljen Stojkom i njegovom akcijom. -“To što se desilo na kraju te utakmice je neverovatno, nekoliko sekundi je trajalo čitavu večnost…Jedino čega se sećam je da je Stojko trčao kao Carl Lewis s jedne strane na drugu kako bi zaustavio Montera. Blokirao ga je i osigurao nam pobedu.”-

Dobre igre u Grčkoj i za reprezentaciju Hrvatske bile su povratna karta za NBA. Prvo je godinu dana proveo u Minnesota Timberwolvesima nakon čega je potpisao za LA Clipperse. U NBA nije ostavio dublji trag, beležio je 2.8 poena, 3 skoka, i 1.1 blokadu u proseku. Sa reprezentacijama Jugoslavije i Hrvatske osvojio je 9 medalja.

1 Trackback / Pingback

  1. Naši u NBA: Srba i Hrvata za 9 petorki! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*