Nedostižni NBA rekordi!

AP Photo/Tom Mihalek

Svaka sezona u NBA donese nešto novo, neko pomeranje granica i poneko čudo. Lebron nas i dalje oduševljava svojim znanjem i akrobatizmom, Westbrook je tri sezone zaredom imao triple double prosek, Harden deluje nezaustavljivo, Luka Dončić kuca na vrata Hall of Famea, iako mu je tek 20…

No u istoriji NBA lige postoje neke stvari koje verovatno nikada neće biti oborene koliko god bila dobra sezona. Predstavljamo Vam top 7 rekorda koji verovatno nikada neće biti oboreni. No, ovu priču otvaramo sa jednim pomalo neobičnim rekordom, čiji je akter malopoznati Cal Bowldler, čovek koji je u NBA, tačnije u Hawksima, proveo tri sezone uz 3 poena po meču, i 1.9 skokova. Pa u čemu je onda tajna njegovor rekorda?

Priča ide ovako. Tg 3. novembra 1999. igrali su Hawksi protiv Blazersa. Kako su te večeri bili očajni, a loše je igrao i njihov centar Dikembe Mutombo, treneri su u drugom poluvremenu dali priliku rezervistima, pa i tada rookie igraču – Calu Bowdleru.

Bowdler, koji je to tada sakupio 25 minuta u čitavoj sezoni, odigrao je 15 na tom meču. 15 za koje će mnogi reći da su najgori u NBA istoriji. Čovek je u tih 15 minuta zaradio – 7 ličnih greški! On je faulove toliko brzo radio da sudije nisu ni primetile kada je zaradio šestu, ujedno i isključujuću, i tek kada su mu dosili sedmi faul poslali su ga u svlačionicu.

Nešto slično, gledali smo 2014, kada su igrali Lakersi i Cavsi, a Lakersi desetkovani povredama i faulovima u jednom momentu su imali igrača – Roberta Sacrea – sa šest ličnih na terenu. No, tako je i ostalo, čovek nije dostigao Bowdlerovih sedam.

1 Rasheed Wallace i 41 tehnička u sezoni

Sheed je bio poznat po svojem talentu, no možda poznatiji po svojem “vrućem” temperamentu. Konstantno se svađao sa sucima, a i poznata je njegova izjava “Ball dont lie.” Zbog toga je stigao do rekord od 41 tehničke greške u sezoni. Sada su pravila mnogo stroža i igrači posle 16 grešaka dobijaju suspenzije. Zbog toga mislimo da u današnje vreme ovaj rekord ne može biti oboren. Ma koliko god se igrači (Cousins) trudili.

nextimpulsesports.com

2 Walt Bellamy i 88 utakmica u regularnoj sezoni

Za ovaj rekord je jasno da neće biti oboren, jer u sezoni ima 82 utakmice. Bellamy je ovo uspeo izvesti zbog tradea iz New Yorka u Pistonse. Odigrao je ukupno 35 utakmica za Knickse, no u to vreme Pistonsi su odigrali samo 29, tako da je Bellamy uspeo doći do rekorda. Kako NBA liga pokušava čak i smanjiti broj utakmice, a i dosta ekipa se odlučuje na odmaranje igrača verujemo da je i ovaj rekord nedodirljvi.

3 AC Green i 1198 utakmice zaredom

Visoko krilo Lakersa, Sunsa i Mavericksa je propustilo samo 3 utakmice u celoj karijeri. Odigrao je 14 sezona zaredom i postavio rekord koji nikada neće biti srušen. Uzeći u obzir opet odmaranje igrače i konstante sitne povrede u današnjoj košarci Green bi trebao biti siguran na 1. mestu.

4 Dennis Rodman i 29,7% mogućih skokova u sezoni

Rodman je bio jedan od najboljih skakača koji je igrao u ligi. Fokusirao se samo na to i bio je izvrstan. Pogotovo u sezoni 1994/95. Tada je igrao svoju drugu sezonu u Spursima i pokupio je gotovo 30% svih mogućih skokova svoje ekipe. Od tada nijedan igrač nije prešao 27%, tako da verujemo da je Rodman nedostižan.

5 Darryl Dawkins i 386 faula u sezoni

Darryl je imao 4,75 faula po utakmici, što znači da je gotovo svaku utakmicu ranije završio na klupi. U današnje vreme se to ne bi nikako dopuštalo. Treneri bi sigurno reagirali, a protvničke ekipe bi to iskoristile. Od 2000. godine niko nije stigao niti blizu, najviše su prišli na 40 manje. U to vreme je Darry igrao za playoff ekipu Netsa.

6 Bill Russel i 11 naslova

Čak ni najbolji ikad Jordan nije bio ni blizu Russellu. Ta ekipa Bostona je neponovljiva i takva dominacija se neće ponoviti. Zato je Bill siguran u svoj rekord.

7 Wilt Chamberlain

Samo da nabrojim neke stvari koje je Wilt postigao

  • 50,4 poena u sezoni (1961-62)
  • 27,2 skoka (1960-61)
  • 48,5 minuta po utakmici (1962-61)
  • 17 slobodnih po utakmici (1961/62)
  • 100 koševa na jednoj utakmici
nba,com

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Za Wilta ste znali, no i oni mu prave društvo u vrhu! - Ostatak Sveta
  2. Ball don't lie - Ostatak Sveta
  3. Rekordi 'velikog saginjača glave' - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*