Dan kada je Pat na ploči ispisao istoriju: 6 / 20 / 2006!

“Nakon što smo prve 2 utakmice uverljivo izgubili Pat je napisao na ploču “6/20/06,” priča sadašnji trener Heata Eric Spoelstra u tadašnje vreme pomoćnik. “Riley je nakon toga samo mirno nadodao, to je prvi dan kada možemo biti prvaci.

I bi istorija.

Prije 14 godina svoj prvi naslov prvaka je uzela ekipa Miami Heata. To je bilo prije vremena Super trojke, prije Lebrona i Duranta i svih Supertimova. Protivnik im je bila ekipa Dallas Mavericksa, a za obe ekipe je ovo bio prvi nastup u Finalu u istoriji. Heat su činili prekaljeni NBA asovi, a zanimljivo da na rosteru nije bilo niti jednog stranca.

Favoriti su bili Mavsi, predvođeni “plavokosim anđelom” Dirkom Nowiztkim. U regularnoj sezoni Mavsi su relativno lagano pobedili ekipu Miamia, i uz to imali su i bolji score na kraju regularne sezone. 3. najbolji u ligi iza Spursa i Pistonsa, dok je Heat bio na 5. mestu.

Mavsi su u playoff ušli kao 4. plasirana ekipa, iako su imali 2. najbolji score na Zapadu. U prvom krugu su pali Kingsi, da bi ih u sledećem čekao pravi izazov. Najbolja ekipa Zapada, okršaj protiv Duncana i Spursa. Nakon napornih 7 utakmica uspeli su izboriti Finale konferencije protiv starog znanca iz Dallasa Stevea Nasha i Sunsa. S ukupnih 4-2 došli su u svoje prvo finale.

Na Istoku Miami je naizgled imao lakši posao. Prvi krug su pali Bullsi, da bi nakon toga glatko pobedili i Netse. Iznenadili su najbolju ekipu Istoka Pistonse u Finalu konferencije i na kraju su stigli i do Mavsa.

Stvari su očajno počele po Miami, osim što su u regularnoj sezoni bili glatko poraženi od Mavsa svaki puta. Odlično su krenuli u prvu utakmicu, imali prednost nakon prve četvrtine, no na krilima Jasona Terrya Mavsi dolaze do vredne prve pobede. Ubacio je 32 poena, dok je Wade s druge strane bio najbolji s 28.

U drugoj utakmici Mavsi nisu dopustili nikakvo iznenađenje. Čitavu utakmicu su dominirali i na kraju su došli do glatkih 2-0. Dirk je ubacio 26 poena uz 16 skokova i bio najbolji na terenu. No tu stvari kreću na gore po Mavse. Kontroverzni Cuban je već počeo slaviti titulu, pripremao je paradu, a rekao je kako će na uručenje trofeja doći u “Speedo” gaćama.

Iskusnoj ekipi kao Heat, koja je bila krcata veteranima kao što su Shaq, Antoine Walker, Big Zo, Jason Williams i Gary Payton, nije puno trebalo da ih se motivira. Isekli su taj članak iz novina oko pripremanja parade i stavili u svoju svlačionicu. Uz to Riley je odradio posao sa datumom njihove proslave naslova prvaka i preokret je mogao početi.

Treća utakmica je bila biti ili ne biti za Heat. Nitko se nikada nije vratio nakon 0-3 i jednostavno su morali pobediti ovu utakmicu. No i Mavsi su bili odlična ekipa i hteli su završiti posao. Vodili su 13 razlike 6 minuta prije kraja i činilo se kako samo čudo može spasiti Heat. Tu se onda ukazao Dwayne Wade. Jedan od najmlađih igrača u ekipi Heata je odigrao spektakularnu utakmicu. 42 poena uz 13 skokova i preokret Heata koji ih je ostavio u igri.

Heat se pokrenuo, imali su momentum i iduću utakmicu su pregazili Mavse. Dopustili su im samo 7 poena u poslednjoj dionici, te na kraju izjednačili seriju. Wade je opet bio najbolji sa 36 poena.

5. utakmica je bila najkotroverznija utakmica u seriji. Wade je ovde uputio čak 25 bacanja, više nego cela ekipa Mavsa. Što naravno nije dobro selo ni treneru Averyu Johnsonu niti Marcu Cubanu. Utakmica je otišla u produžetak, a tamo je pobedu doneo ko drugi nego Wade i to simbolično- sa linije slobodnih bacanja. Josh Howard je pogrešio i zvao je timeout nakon prvog bacanja, što znači da su loptu morali izvesti ispod svog koša. Harris je promašio šut s pola terena i Heat dolazi do vodstva.

U poslednjoj utakmici Wade opet dominira, a Terry promašuje trojku za produžetak i slavlje Heata može početi. MVP je naravno bio mladi Dwayne Wade koji je bilježio 34,7 poena, 7,8 skokova i 3,8 asista u prosek. Doveo je svoj Miami do prve titule u istoriji, a uz njega naslovom su se napokon okitili i Payton, Mourning, Williams i Walker.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Pet Rajli: Ikona showtimea! - Ostatak Sveta
  2. Mo money, mo problem: Kako je zvezda Celta spisakal 110 miliona - Ostatak Sveta
  3. Mo money, mo problem: Kako je zvezda Celta spiskala 110 miliona - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*