“Ujko Cliff” – stretch četvorka prije stretch četvorki

Screenshot/Youtube

Clifford Robinson, legenda Blazersa, umro je nakon teške bolesti u 53. godini. Ujko Cliff je bio stub igre Blazersa dugi niz godina, Allstar i najbolji šesti igrač Lige. Bio je hodajuća mašina za koševe, prototip strech četvorke, sjajan defenzivac i suigrač. Sa UConnom je uzeo NCAA titulu, a naredne 1989. na draftu ga biraju Blazersi u drugoj rundi.

Ispostavilo se kako su Blazersi itekako pogodili s Cliffom. Proveo je ukupno osam sezona u dresu Portlanda, a i dalje je rekorder franšize sa 461 zaredom odigranom utakmicom. U početku karijere je ulazio s klupe, a 1993. godine okitio se titulom najboljeg šestog igrača Lige, a naredne godine je prekomandovan u prvu petorku i zaslužio je svoj jedini Allstar nastup u karijeri. Igrao je s Blazersima dva finala, etablirao se u neizostavnog člana ekipe, a karijeru u Blazersima je završio kao drugi u povijesti franšize po blokadama, peti u poenima i odigranim utakmicama, šesti po ukradenim loptama, te sedmi po trojkama. Sa Blazersima je nastupio u dva NBA Finala, a posebno se dobro sjećamo drugog puta kada su igrali protiv Bullsa. Upravo je preko njega Jordan ubacio šestu trojku u poluvremenu, a Cliff se nalazi u kadru legendarnog Jordanovog “shruga”.

Nakon Blazersa zaigrao je za Sunse, Pistonse, Warriorse, a karijeru je završio u dresu Netsa 2007. godine. Ujko Cliff je bio jedan od podcjenjeniji NBA igrača, izbor u dvije All defense petorke potvrđuje da je bio sjajan obrambeni igrač, a kroz karijeru je imao prosjek od 14.2 poena uz preko 35% šuta za tri poena.

Sjajan igrač, jedna od legendi oldschool košarke o kojoj se malo priča. Uzrok smrti nije objavljen, no Cliff je nekoliko posljednjih godina imao dosta problema sa zdravljem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*