Raptors vs Celtics: Sudar kvaliteta, timske igre i genijalnih trenera!

Clutchpoints / screenshot

Drugi krug ovogodišnjeg, sasvim neuobičajenog play offa, otvaraju dve ekipe na Istoku – aktuelni šampioni iz Kanade, Toronto Raptorsi i uvek neugodni Boston Celticsi.

Obje ekipe su riješile svoje serije u prvom krugu, najbrže moguće – u četiri utakmice. Na papiru teži posao je imao Boston koji je izbacio Sixerse, dok su se Raptorsi obračunali s okrnjenim Netsima. Očekivano, obje ekipe su prošle dalje, a u drugom krugu nas čeka prava poslastica i sudar dvojice možda i najboljih trenera Lige – Brada Stevensa i službeno najboljeg Nicka Nursea.

2 Toronto Raptors – 3 Boston Celtics

Slobodno možemo reći da su najveće iznenađenje sezone Toronto Raptorsi. Ostali su bez Top 3 igrača Lige u Leonardu i bez pouzdanog beka Greena koji je obavljao veliki dio posla. Očekivala se borba za playoff, ali nikako da će dominirati na ovaj način. No, Nurse je pokazao da je možda i najbolji strateg Lige, razvio je Siakama u franšiznog igrača, van Vleet je postao čak i rubni Allstar, dok je izvukao najbolje iz veterana Gasola, Ibake i Lowrya. Igraju strašnu obranu, Lowry i vanVleet rade nevjerovatan pritisak na loptu, Anunoby je postao već sada vrstan defenzivac koji može braniti gotovo sve pozicije, a Gasol i Siakam patroliraju reketom. Napad bi mogao biti malo problem, oslanjaju se na sistem koji ponekada može zakazati. Također, praktički samo Siakam može “izmisliti” poene u završnici, nešto što bi ih moglo koštati u playoffu. No, svakako Raptorsi su jedni od glavnih favorita na Istoku i ove sezone.

Prvi krug su riješili bezbolno, no nikako bez muke. Netsi su bili dostojan protivnik, no kvaliteta u redovima Toronta je ipak bila prevelika. Prvi meč su riješili relativno lagano, a najveća borba je bila u drugom. Raptorsi su gotovo cijelu utakmicu gledali u leđa Netsima. U napadu su bili katastrofalni, a tek su u posljednjoj četvrtini uspjeli preuzeti vodstvo. Powell je imao dobru seriju na kraju, te je bio najzaslužniji za pobjedu. Netsi su imali i napad za izjednačenje, no spetljali su se i Powell je zakucavanjem totalno prelomio meč. U ostalima su dominirali, posebno u posljednjem meču u kojemu su ubacili 150 poena. Problem bi mogla biti povreda Lowrya koji je upitan za početak serije s Bostonom.

Dosada su se izdvojila dvojica igrača, Siakam i vanVleet. VanVleet je bio najbolji pojedinac u prvom krugu. Ubacivao je 21.3 poena uz gotovo 60% za tri poena. Odlično je otvorio playoff i zasada je glavna udarna igla Raptorsa u napadu. Osim Vleeta odličnu seriju su odigrali Siakam, Ibaka i Norman Powell.

Boston Celticsi izgledaju kao preporođeni nakon odlaska Irvinga. Zamijenio ga je Kemba Walker koji se puno bolje uklapa u Stevensom sistem. Tatum i Brown su pokazali da je zapravo prošla sezona bila slučajnost, te su se vratili standardno dobrim igrama, pogotovo Tatum. Jayson je polako izrastao u vrhunskog igrača, čovjeka s 20+ poena u rukama svaku utakmicu. Najveći problem Bostona je centarska pozicija, Theis nije loš, no odlazak Horforda ih je dosta oslabio, pogotovo u obrambenom dijelu. Theis još i nekako može pokriti njegov izostaka, no Kanter je katastrofalan u obrambenoj dijelu i kada je Njemac na klupi, osjeti se razlika na tom dijelu terena. Uz Tatuma i Browna, Hayward se polako ali sigurno vratio, trebalo mu je dugo vremena, ali opet ga je zadesila povreda. Boston ove sezone izgleda spremno, te ukoliko ne bude povreda tijekom playoffa spadaju u najužu konkurenciju za sam vrh Istoka.

Očekivala se pobjeda Celticsa u prvom krugu, posebno nakon što je objavljeno kako neće biti Simmonsa u redovima Sixersa. Već dugi niz godina Boston ima rješenje za Sixerse, toliko puta su ih isprašili u playoffu da je Embiid izjavio kako Sixersi i Kelti uopće nisu rivali, jer ih ispraše svaki puta. Tako je bilo i sada. Čak i bez Embiid “kriptonita”- Ala Horforda kojega su doveli baš Sixersi, Kelti nisu imali većih problema obračunati se sa Sixersima. Ne možemo reći da Sixersi nisu prijetili, no Boston je svaku utakmicu završavao puno prije kraja. Praktički samo je posljednja bila unuta pet razlike, no i tada Sixersi nisu bili baš blizu – Boston je imao 10 poena prednosti na ulasku u posljednju minutu.

Tatum je odigrao maestralnu seriju. Opet je počeo igrati kao prije dvije godine kada je bio otkriće playoffa. Čak sada igra još i bolje i smirenije. Bilježio je okruglih 27 poena u prosjeku uz gotovo 50% šuta iz igre. Novopridošli Kemba Walker je po prvi puta u karijeri pobijedio u playoff seriji. Čak je ostvario više pobjeda nego u dosadašnjoj karijeri. Odlične partije su pružali i Brown i Theis, dok je Smart fantastično koordinirao obranom. Najveći problem će im predstavljati nova povreda Haywarda koji je nezgodno stao i povredio zglob. Nije bezazlena povreda i Hayward će morati pauzirati gotovo mjesec dana. Vjerovatno je izgubljen za ovu seriju.

Prognoza: Boston u 7

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*