OI 2021: Zašto svi gube pomeranjem NBA sezone?

NBC / screenshot

Kako je najavio Adam Silver, komesar NBA, ne očekuje se da će nova sezona početi pre januara 2021., iako je prvo bilo planirano da se krene sa košarkom u decembru 2020.

Pandemija koronavirusa u martu je prekinula tekuću sezonu koja je nastavljena krajem jula u Disney Worldu kraj Orlanda nakon četiri i po meseca pauza. U toku su konferencijska finala, a tek u oktobru saznaćemo ime novog NBA šampiona

Velika šteta za OI

Ovakvi planovi prave veliku štetu za Olimpijske igre koje su pomerene za 2021, a njihov početak (ukoliko ih bude) predviđen je za kraj jula. Ukoliko se po ovom planu NBA sezona završi tek nekad u junu, najbolji igrači propustiće nastupe na kvalifikacijskim turnirima za OI, a oni čiji klubovi izbore play off i same OI.

 

To znači da Amerikanci na Igre neće moći poslati Dream Team, a većina ostalih reprezentacija biće uskraćena za svoje najbolje igrače.

“SAD ima puno odličnih igrača i možda ćemo imati scenarij prema kojem najbolji neće nastupiti na OI. Jasno, puno je igrača i iz drugih zemalja koje će učestvovati na OI i to je nešto na čemu ćemo morati raditi”, rekao je Silver u razgovoru za CNN.

Tako će Hrvatska u kvalifikacijama ostati bez Bojana Bogdanovića, Darija Šarića, Ivice Zupca, Marija Hezonje i Luke Šamanića, i to na turniru koji se igra u Splitu. Slovenci će tako biti uskraćeni za nastupe Luke Dončića, Gorana Dragića i Vlatka Čančara, Srbija će biti bez Nikole Jokića, Bogdana Bogdanovića, Nemanje Bjelice, Bobana Marjanovića i Marka Gudurića, Grci bez Giannisa Antetokounmpa i njegove braće Kostasa i Thanasisa, Nemci bez Schrödera, Klebera, Theisa… A velikih problema sa sastavljanjem ozbiljne momčadi imat će i Kanada, koja bi iz NBA lige mogla pozvati čak desetak igrača.

Kvalifikacioni turniri trebali bi se igrati od 29. juna do 4. jula 2021.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*