Čoveče, pa on pije ‘Sprajt’!

screenshot / youtube

Izvor: Branislav Jocić / N1

Za njega se čulo još davno pre nego što je stigao u NBA Briljirao je na renomiranom koledžu Djuk.

Trener Majk Križevski je isticao da je Hil najkompletniji igrač koga je ikada trenirao. Mogao je da igra sa lakoćom na svim pozicijama osim centra. Navijači „Vojvoda“ se i dalje kunu da nikada nisu videli boljeg košarkaaša od Grenta Hila. Dok je bio njihov član, Djuk je osvojio dve titule nacionalnog prvaka SAD.

Na draftu 1994 kao trećeg pika izabrali su ga Detroit Pistonsi. Era „Bed Bojsa“ upravo je bila završena i tim iz „Motor Sitija“ tražio je novu zvezdu. Mislili su da su je našli u Grent Hilu. Ispostaviće se da su bili u pravu. Ali samo donekle. U ruki sezoni Hil je beležio fenomenalne brojke. Čak 19,9 poena, 6,4  skokova i 5 asistencija po meču pokazali su koliko je dobar. Izabran je u prvu ruki petorku i zajedno sa Džejsonom Kidom podelio je titulu početnika godine.

– Laska mi ova titula. Sve je to lepo, ali istorija pamti samo šampione, a ja to još nisam – izjavio je Hil primajući trofej. Sledećih sezona nastavio je sa konstantnim učinkom. Samo nikako nije uspevao da dovede svoj tim do pobede u jednoj seriji plej – ofa. Svi su priznavali da je Hil odličan igrač, ali su tvrdili da je suviše mek da bi doneo Pistonsima neki veći uspeh. Dovedeni su Džeri Stekhaus i Tio Retlif kao ispomoć, ali ni to nije vredelo. Detroit nije mogao da mrdne dalje od prve runde doigravanja

– Dao sam sve od sebe. Svi smo dali sve od sebe, ali nešto očigledno ne štima – rekao je „Vilenjak“, kako mu je nadimak, posle još jednog bolnog poraza u doigravanju. Grent Hil je već tada imao status NBA zvezde. Nikada se nije bunio i mediji su smatrali da je predobar u duši i da zbog toga nije dosegao još veće uspehe. U koloni pored njegovog imena redovno je stajalo 20 i više poena i preko 5 asistencija i skokova. Igrao je na svakoj „Ol – Star“ utakmici. U sezoni 1999/2000 izabran je u drugu petorku NBA. Beležio je 25,8 poena, 6,6 skokova i 5,2 asistencije u 74 meča. Ali, ponovo je došlo razočarenje u plej – ofu. „Klipovi“ su u prvom kolu teško poraženi od Majamija.

Posle pomenute sezone isticao mu je ugovor. Uprava Pistonsa smatrala je da je imala dovoljno strpljenja i da je vreme za promenu. Hil je potpisao novi ugovor i odmah je trejdovan u Orlando u zamenu za Bena Valasa i Čakija Etkinsa.

No, pre tog trejda desilo se nešto što će značajno promeniti tok njegove karijere, pa i života. U pretposlednjoj utakmici serije protiv Majamija Hil je doživeo prelom levog članka. Operisan je i do početka sledeće sezone sve je trebalo da bude u redu. Čelnici Orlanda su ga bombastično najavljivali kao mega pojačanje, ali članak nikako nije hteo da zaraste. Morao je na drugu operaciju. Pa na treću. Pa na četvrtu. U njegovom članku sada možete naći više vrsta metala i šrafova.

Šest sezona proveo je u Orlandu, a odigrao je manje od trećine mogućih utakmica. Za to vreme proveo je mesece u banjama pokušavajući da se rehabilituje i vrati u nekadašnju formu. Da stvar bude gora, posle četvrte i poslednje operacije imao je infekciju i za malo nije izgubio život. Od sigurne smrti spasila ga je samo munjevita reakcija supruge Tamije. Videvši da je počeo da bunca od groznice i da članak počinje da dobija crnu boju, ona ga je brzinom vetra odvezla  bolnicu gde je bio na sigurnom.

– Užasno je teško četiri godine da ustajete ujutru i da radite istu stvar. Bezbroj puta mi je padalo na pamet da odustanem od svega. I ja se sam ponekad pitam kako sam uspeo. Verovatno i ne bih uspeo da nisam dobio ćerku .- Članak mu užasno izgleda. – jadali su se Grent i Tamija.

Po ko iksti put , sin legendarnog NFL igrača Kalvina, Hil je najavljivao povratak, uspevao u tome, da bi se opet povredio. Počele su da ga nagrižu i godine, ali nije odustajao. Ipak, sa 40 godina, kao osrednji i istrošeni rezervni igrač Finiks Sansa, morao je da prizna poraz.

Šteta, jer ko zna gde bi mu bila granica. Sada, vodi emisiju „Inside stuff“ sa prelepom Kirsten Ledlou.

Reklame

JOŠ KAO malo poznat igrač Hil se pojavio na televizijiskim reklamama za Fila i za Sprajt. Reklamirao je marku sportske opreme “Fila”. Ako se ne sećate tih reklama, onda se sigurno sećate spota gde on izvodi neke finte pored onog klinca koji se dere „Čoveče, pa to je Grent Hil. Grent Hil pije Sprajt“. Nažalost, povredom je izgubio i te izvore prihoda. Ali, ne brinemo se za njegovu egzistenciju…


Lična karta

IME I PREZIME: Grent Hil

ROĐEN: 5. oktobra. 1972

BROJ NA DRESU: 33

POZICIJA: Nisko krilo

KOLEDž: Djuk

DRAFT: Treći pik prve runde 1994. Izabrao ga Detroit

BELEŽIO U KARIJERI: 20,8 poena, 7,5 skokova, 5,9 asistencija, 1,5 ukradenih lopti

DOSTIGNUĆA: Više puta “Ol star”, član trećeg “Drim tima” u Atlanti 1996, ruki godine 1994, više puta u prvoj petorci celog NBA.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*