Top 5: 7.2.-13.2.2021. : Vučevićeva nestvarna sedmica, Dončić stigao do novog rekorda

1 Nikola VUČEVIĆ (Magic)


BasketballReference

Trenutno najpodcjenjeniji centar, ako ne i igrač Lige. Nikola Vučević ove sezone igra na Allstar nivou, a u posljednjih sedam dana imao je nekoliko sjajnih partija. “Mr. Reliable” odnosno “Mr. Pouzdani” kako ga zovu u Orlandu jedina je konstanta ove sezone u toj ekipi. Uništile su ih povrede, igrači u rotaciji se mijenjaju, a jedino na koga se Clifford uvijek može pouzdati je Vučević. Seriju poraza Vučević je praktički sam prekinuo protiv Kingsa. Sasuo je Kraljevima 42 poena uz nestvarnih 17/22 iz igre, te čak šest pogođenih trojki.

2 Luka DONČIĆ (Mavs)


BasketballReference

Savršen score za Luku i Mavse u prošloj sedmici. Izvukli su pobjedu protiv Wolvesa, protiv Hawksa Young i Dončić su vodili veliki duel, a Luka je na kraju izašao s triple double učinkom i još jednom pobjedom. Pelicansi su pružili vrlo dobar otpor Mavsima, posebno Zion koji je imao nevjerovatno prvo poluvrijeme bez promašenog šuta za 23 poena. Ipak, trojka vrijedi više – u trećoj dionici Mavsi pokreću svoj napadački stroj predvođeni Lukom koji je u minutu i po utrpao tri trojke. Mavsi su polako slamali otpor Pelicansa, a Luka je fantastičnu večer zaokružio s učinkom karijere – 46 poena uz vrlo dobriz 17/30 iz igre i pet pogođenih trojki.

 

3 Nikola JOKIĆ (Nuggets)


BasketballReference

Nakon okruglih 50 protiv Kingsa, Jokić je nastavio sjajan niz protiv Bucksa. Giannisu i ekipi ubacio je 35 poena uz 12 skokova, no Nuggetsi su upisali još jedan poraz. Jokić je u tim momentima bio vidno frustriran. Očito je djelovalo – naredni meč protiv Cavsa su dobili izuzetno lagano. Jokić je napokon dobio zasluženi odmor, igrao je oko pola sata, a ubacio je 12 poena uz 12 asista. Protiv okrnjenih Thundera koji su igrali samo sa devet igrača u rosteru, Nuggetsi su upali u probleme u prvom dijelu. Thunderi su imali čak 19 poena prednosti do odmora. Ipak Jokić i Murray nisu dopustili iznenađenje i u posljednjoj četvrtini stižu rezultat. U tom periodu Jokić je bio na klupi, a nakon što se vratio u igru, dovšili su posao.

4 Bojan BOGDANOVIĆ (Jazz)


BasketballReference

Jazzeri ne staju. Nastavljaju nizati pobjede uz fantastične timske predstave. Pravi je užitak gledati Jazz u posljednje vrijeme. Svaki pas je pravovremen, uvijek se traži pas više i igrač u najboljoj poziciji. U protekloj sedmici nisu imali ama baš nikakvih problema s ponajboljim ekipama na Istoku. Padali su redom, Kelti, Bucksi i na kraju Heat. Bojan je nastavio igrati u odličnoj šuterskoj formi kao i većina ekipe. Ubacio je Keltima 16, protiv Bucksa je bio nešto slabijim, no Heatu je ubacio 19 poena i bio nakon Mitchella najbolji strijelac ekipe.

 

5 Dario ŠARIĆ (Suns)


BasketballReference

Dario Šarić napokon se vratio na NBA parkete. I to u stilu. Prva utakmica nakon 11. mjeseca i Šarić je sjajno reagirao. Kao da nije propustio niti jedan dan. “Jednostavno svatko zna svoju ulogu. Zato se vrlo lako vratiti na parket u ovoj ekipi” izjavio je Dario nakon utakmice. Jasno je da će ga Williams koristiti u ulozi u kojoj je igrao u “balonu” – stretch petica. I tu se Šarić sjajno snalazi. Vrlo dobro se nosio s Embiidom koji je razmontirao sve u reketu u prvom dijelu. Imao je čak četiri ukradene lopte, a odlični napadački učinak okrunio je sa 15 poena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*