Demar. Konačno

Sportingnews

Piše: Almir Nakić

Demar Derozan proživljava pravu renesansu od svog dolaska u Chicago. Ponovo je onaj stari i srce mu je na mjestu a na mjestu smo konačno i mi koji smo ga uvijek voljeli. 28-5-5 u tri statističke kolone i liderski mentalitet na terenu su ono što nam Derozan nudi ove sezone. Osam vezanih, monstruoznih, partija sa 35+ poena i osmijeh na licima svih nas koji smo vjerobali u Demara. Bullsi igraju odlično, pobjednička košarka vratila se u United Centar a Derozan je jedan od najzaslužnijih za to.

Krenimo od početka. 7. Augusta 1989 godine Frank i Diana Derozan postali su bogatiji za svog sina Demara. Demar odrasta u Comptonu(Kalifornija) gdje pravi svoje prve košarkaške korake. Njegova majka Diana otkriva da ima Lupus(bolest imunološkog sistema) i to dosta utiče na Demara koji je jako vezan sa svoje roditelje još od malih nogu. Upisuje Compton high school i odmah postaje jedan od najboljih košarkaški igrača iste. U svojoj prvoj sezoni igra odlično, bilježi 23 poena uz 8 skokova i vodi svoju srednju školu ka vrhu tabele. Druga i treća sezona prolaze identicno sa skoro identičnim brojkama dok u četvrtoj sezoni Demar podiže nivo svoje igre. 30 poena, 8 skokova, 4 asistencije i 3 ukradene u prosjeku te sa takvom igrom vodi Compton do 26-6 rekorda i titule a on biva proglašen MVP-em.

Derozan po tom bira USC koledž a također na stolu je imao ponude Arizone i North Caroline. Na koledžu ostaje samo jednu sezonu(13.7ppg) te odlučuje da se prijavi na draft NBA lige. Na draftu ga biraju Toronto Raptorsi sa pozicije broj devet a Demar svoju rookie sezonu obilježi zakucavanjima te biva pozvan na dunk contest.

Prvih par sezona ekipu vuku Kyle Lowry i Rudy Gay a u sezoni 2013/14 Demar podiže nivo svoje igre i postaje All Star. Sezonu završava sa 23-4-4 i vodi Toronto do treceg mjesta na istoku. Te sezone Netsi su bili prejaki za Toronto i u 7 utakmica izbacili Demara i ekipu. Sezonu 14/15 Derozan koristi da se etablira kao All Star igrač, biva proglašen i igračem mjeseca po prvi put i pretvara se od jednog od idola navijača Raptorsa. Prodori, zakucavanja, maestralan šut sa poludistance, frapantni procenti sa linije slobodnih bacanja. U međuvremenu, Demar osniva fondaciju koja pomaže ljudima oboljelim od Lotusa u znak podrške svima onima koji prolaze kroz ono što je prolazila njegova majka. Pored svih koševa i poena na terenu ovo je bio vjerovatno najveći Demarov pogodak u životu. Spasio je i pomogao hiljadama ljudi te pokazao svoje veliko srce.

Naredne dvije sezone Demar postaje All NBA igrač te jedan od najboljoh bekova u ligi ali preko Lebrona nije moglo. Lebron skoro pa sam izbacuje Raptorse a u serijama protiv Cavsa Derozan igra dosta slabo. Publika gubi strpljenje te surovi mediokritet NBA lige od Demara pravi chockera. Demar mentalno pada i to se osjeti u njegovoj igri a ni sami Raptorsi nemaju više strpljenja. Raptoesi na ljeto 2018 godine šalju Demara u San Antonio a u suprotnom smjeru dolazi Kawhi Leonard(svi znamo ishod). Torotno stiže do titule a Demar to posmatra iz dalekog Texasa, vjerojatno jedan od najtežih momenata koje možete doživjeti. Supruga Kiara i dvoje djece napuštaju Demara što dodatno komplikuje situaciju. Javno je progovorio o važnosti mentalnog zdravlja zajedno sa Kevin Loveom te je u par sitacija ozbiljno razmišljao da ostavi košarku.

U San Antonio igra toplo hladno, Gregg od njega traži da razigrava ekipu i Demar to radi ali svi smo bili svjesni da kombinacija Spursi-Demar ne odgovara nikome. Pored toga sam Gregg za Demara imao je samo riječi hvale, počevši od njegove ljudske veličine pa do košarkaških kvaliteta. Vrhunski profesionalac i saigrač imao je podršku u Texasu ali vidno nije bio sretan. U međuvremenu pomirio se suprugom ali nešto je nedostajalo. Promašivao je šuteve za pobjedu, gubio se u bitnim momentima i odlučio da zatvori svoju epohu u San Antoniu.

Od prethodnog ljeta Demar Derozan je igrač Chicago Bullsa i sa brojem 11 u crvenom dresu tjera iste one koji su ga pljuvali i prozivali da mu se ponovo dive. O ovoj sezoni necemo pisati puno, manje vise svi smo je ispratili. Plesanje po United centru i radost loptanja pod obručima ponovo su sastavni dio dana Demara Derozana. Ruku na srce, zaslužio je to. Ponovo je podsjetio ligu i sve nas da je jedan od najboljih napadača u zadnjih 10 godina i da još nije kraj. Koji je domet ovih Bullsa, ne znamo ali znamo da su Demar i ekipa ponovo vratili košarku u vjetroviti grad.

Uz malo sreće Bullsi mogu daleko možda čak i do samog kraja. A Demarov kraj je kada Demar to kaže. Baš zato, uživaj Demare. Ako je neko zaslužio, ti si.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*