Boogie Cousins u Bostonu… nakon ove odluke NBA sve je moguće!

Celtics Life

Očekivali smo spektakularan početak sezone, no doživjeli smo šok. Irving je bacio alley-up, Hayward je poletio, a onda je čitava dvorana naglo utihnula. Gordon je doživo strašnu povredu, slomio je zglob te je za njega ova sezona završila prije nego je i počela. Iako je imao dosta „sreće“ da je fraktura bila čista i da su ligamenti ostali čitavu, povrđeno je da će presjediti čitavu ovu sezonu.

Potvrđeno- Hayward out do kraja sezone

Ovo je bio veliki udarac na ambicije Kelta za ovu sezonu. Dovođenjem Irvinga i Haywarda, dva Allstara očekivalo se barem ponavljanje prošlogodišnjeg uspjeha, a to je Finale konferencije. U ovom sastavu bi sigurno zadali više problema Cavsima nego prošle godine, kada su ih Lebron i ekipa lagano riješili u 5 utakmica. No sada bez Haywarda ostaju bez svog Allstara i Stevens i Ainge moraju promijeniti planove.

Mlade nade

Kelti su zahvaljujući Netsma bili odlično pozicionirani na nedavnom draftu. Imali su prvi pick kojeg su odlučili tradeati u Sixerse i s trećeg mjesta doveli su odlično krilo s Dukea Jasona Tatuma. U predsezoni je pokazao strašan potencijal, pogotovo u napadu i već se ove sezone od njega očekivala nekakva produkcija. Odlaskom Haywarda i Tatum će morati „sazrijeti“ brže od očekivanog. Stevens bi mogao sada s njim probati zamijeniti Haywarda, no od rookiea je nerealno očekivati takve igre i brojke. Za sada, u prvih pet mečeva Tatum beleži zaista dobre proseke:

Ovdje sada u „jednadžbu“ ubada Brown. Igrač druge godine već je u svojoj rookie sezoni pokazao odlične stvari u obrani, dok je napad očekivano bio na nižoj razini. Čak je i u playoffu pružio neke dobre partije i očekuju veliki iskorak od njega. U prvoj utakmici sezone je preuzeo konce napada i bio najbolji strijelac Bostona. Ove sezone se od njega očekivao dodatni iskorak u obrani, da postane stopper na vanjskim pozicijama jer svojom dužinom i brzinom ima odlične predispozicije za sjajnog obrambenog igrača. U napadu bi bio ispušni ventil, 3. ili 4. opcija, a evenutalno bi u nekim minutama kada sjede glavni igrači bio jedna od glavnih opcija. Sada se to mijenja i on postaje glavni napadač Kelta sa krilnih poiicija. U prvih pet mečeva ima preko 16 poena i 6 skokova po utakmici. Ukoliko Tatum i Brown pokažu napredak i barem djelomično nadomjeste Haywardov učinak, možda planovi Kelta ipak ne padnu skroz u vodu.

Lov na ‘veliku ribu’

Već smo dosta puta svjedočili genijalnosti Aingea kao GM-a Kelta. Počevši od formiranja prvoj „Super tima „ s Garnettom, Allenom i Pierceom do bezobraznog pljačkanja Netsa kada im je oteo pickove i tako ih unazadio barem 10 godina. Ovo ljeto je već radio na dosta tradeova, počevši od Georgea, Butlera, Boogiea i ostalih momak koji su bili dostupni za trade. Na kraju je završio s Irvingom, što uopće nije loše, te je potpisao Haywarda pomevši kolege iz Heata i Jazza u trci za ovog Allstara. Stevens je tako dobio još jaču ekipu nego prošle godine, a znamo i da ih čeka visoki pick na idućem draftu koji imaju od Lakersa.

Sada će biti pred dilemom. Vjerovati u sadašnji roster ili pak ići po još jednog Allstara da nadomijesti Haywarda. Nikoga nije iznenadila odluka NBA lige da im dodeli izuzeće od 8.4 miliona dolara sa capa, kako bi mogli nadomestiti odustvo povređenog Haywarda (čiji godišnji ugovor inače iznosi 29 miliona). Taj igrač mora biti u poslednjoj godini svog ugovora, a ukoliko se i Hayward vrati tokom sezone ova će opcija biti na snazi. Celti je mogu iskoristiti do marta, 2018.

U ovom kontekstu, osim Jahlila Okafora, na koga se ne računa i Philadelphiji, prva meta je centar Pelicansa – DeMarcus Cousins. Već se spominjao dosta u kontekstu Cousinsa, a kako Pelikanima nije najbolje krenula sezona, ovaj trade bi do kraja godine mogao postati realnost. Ako bi to iskoristili onda čak i postoji mala šansa da dovedu Boogiea iz Pelicansa. Njegov je godišnji ugovor 18 miliona, a Celtic bi to mogli matchirati sa trejdom Morrisa, Smarta i još nekog igrača čiji je ugovor između 1 i 1.5 milion dolara. Zvuči kao dobra opcija.

Čak i da mogu iskoristiti tih 8 miliona kao trade exeption ovaj trade je dosta nategnut. Boogieu ističe ugovor krajem sezone i pitanje je koliko mu Kelti mogu ponuditi, a “iznajmiti” ga na godinu dana nema smisla. No kako na tržištu slobodnih igrača baš i nema zanimljivih opcija, pogotovo ne toliko dobrih igrača koji bi mogli zamiijeniti Haywarda čini se kako će se Kelti morati okrenuti svojoj mladosti.

Opet ni to nije loš scenarij. Irving i Hayward su tek stigli, imaju dosta godina na svoj ugovoru, Horford također a daljnim napretkom Browna i Tatuma, te dodatkom visokog picka iduće godine Kelti bi u iduće dvije tri sezone mogli stići do svog vrhunca.

1 Trackback / Pingback

  1. Ameriku je napado uragan - Boogie! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*