Must be funny. In the rich man’s world!

SBNation

Piše: Almir Nakić

Draymond “Money” Green tokom ovog play offa još jednom nas podsjeća da je jedan od najboljih defanzivaca ikad i da je jedan od igrača sa najvećom košarkaškom inteligencijom. Dirigiranje napadačkog tempa, koje ruku na srce nije teško kada ekipa šutira i igra ovako, držanje odbrane na najvišem nivou i nategnuti Draymondovi bicepsi u zraku su prizori koje non-stop gledamo u seriji protiv Denvera. Warriorsi napadaju titulu a Dray je opet onaj stari. Košarkaške karijeru počeo je u srednjoj školo, u Michiganu. Igrao je odlično i bio prava senzacija lokalne košarke.

Napadački dobar i siguran na skoku uz već tada izražene liderske sposobnosti. Odlučuje se za koledž i bira naravno Michigan State. U prvoj sezoni igra ispod prosjeka, ali dolaskom play offa polako podiže nivo svoje igre. U drugoj godini etablira se u igrača iz prve petorke i značajno doprinosi obrambeno ali i napadački, koliko je to u mogućnosti. Treća godina prolazi odlično, dolazi i prvi triple double a četvrte godine svojim igrama postaje prava legenda Michigana. Michigan napušta kao jedan od tri igrača koja su iza sebe ostavili 1000 poena i 1000 skokova a Michigan će kasnije umiroviti dres sa brojem 23 u čast Greena.

Na red je došla NBA liga i draft. Sa mjesta broj 35 na draftu 2012 godine Golden State Warriorsi biraju Draymonda. Prve dvije godine potrošene su na prilagodbu i Dray ih je iskorstio da nabaci šut za 3 poena i stekne, kasnije će se ispostaviti, prijeko potrebno iskustvo. U prvoj sezoni prvoj njegovoj PO utakmici Andre Miller mu je dao game winner i tako odveo Denver do pobjede. Vjerujemo da je iz toga naučio mnogo. Potom dolaze titule Golden State(osim onog finala protiv Cavsa gdje su isputili 3-1) a Draymond pronalazi svoju ulogu i pretvara se u vrhunskog all-around igrača.

Dodavanja, čitanje igre, vrhunska odbrana, pristojan šut su krasili njegovu igru a Warriorsi su nošeni istom stigli do tri titule NBA prvaka. Svađao se sa Durantom na time outu, prigovarao Kerru dosta puta, udarao protivnike u međunožja, bio jako blizak sa tehničkim greškama i flagrant faulovima ali je uvijek imao energiju koja je atmosferu u cijeloj dvorani dovodila do usijanja. Curry i Klay sigurno trebaju biti zahvalni što su igrali sa Greenom jer je zasigurno i on iz njih izvlačio maximum.

Nakon odlaska Duranta i loših sezona Warriorsa i utakmica koje je Draymond većinom propustio velika većina mislila je da su Warriorsi ali i Draymond rekli sve što su imali. Ipak, nije tako. Ekipa igra vrhunski, Warriorsi će najvjerojatnije pomesti aktualnog MVP-a i Denver a ono što Green radi u odbrani nevjerovatno je. Zna akcije Denvera i korak je ispred svakog na terenu bez obzira koja ekipa ima posjed. U posljednjoj utakmici protiv Nuggetsa upisao je 10 asistencija i 2 ukradene lopte sa kojima se pridružio Larry Birdu, Magich Johnsonu, Jason Kiddu i Lebron Jamesu u klub igrača sa 200 ukradenih i 10 triple doublova u play off košarci. Fino društvo, zar ne?

Košarkaški genije, vrhunski lider i neko ko obavlja onaj najprljaviji posao. Obavalja ga i to sa zadovoljstvom jer Draymond uživa biti loši momak. Budi to još dugo i još dugo nas impresioniraj svojim defanzivnim bravurama. Sretno, Draymonde.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*