Bez Jokića, Giannisa i Luke – tko je MVP?

Stigli smo i do posljednjeg dana Eurobasketa. Iznenađenjima nije bilo kraja pa smo tako puno ranije od očekivanog ostali bez tri glavna MVP kandidata. Jedan je ispao u osmini finala, dok su druga dvojica dogurala do četvrtfinala. Jokić je sa Srbijom ispao od Italijana, nakon jednog poluvremena u kojemu su svi osim njega u reprezentaciji doživjeli pomračenje uma. Giannis je naletio na tvrdu obranu i nezaustavljiv napad Njemaca a Luka je bio totalno izvan ritma protiv Poljaka što je definitivno utjecalo i na konačan rezultat.

Kako glavni kandidati nisu više u turniru, samim time malo je vjerovatno da će netko od njih pokupiti titulu MVP-a. Pravo je pitanje, tko je sada glavni favorit za tu titulu?

Finalisti

Finale Eurobasketa izborili su Francuzi i Španjolci. Kada bi gledali Francusku reprezentaciju i tko je najzaslužniji za njihov prolaz do finala – MVP titulu bi podijelili Cedi Osman i Fonteccio. Šalu na stranu, u redovima Francuske nitko se nije previše istaknuo. Gobert je gospodario reketom no njegov utjecaj se ne vidi najbolje po statistici. Puno je bolji na obrambenom dijelu parketu gdje je praktički zaključao reket protiv svih protivnika u knockout fazi. U napadu kaska, no potencijalni problem može ležati i u bekovima koji mu jednostavno ne isporučuju kvalitetne lopte ispod koša. Napadački ovu reprezentaciju nose Fournier i Huertel. Oba beka su na momente dominirala no problem je u konstanti. Huertel je sjajno odigrao sve završnice, no često je putem do te završnice dosta griješio. Fournier se povremeno upali, no njegovi postotci šuta nisu na najvišljim razinama. Ipak kako je MVP titula za najvrijednijeg igrača ekipe, ovaj puta to ide Rudy Gobertu – na temelju njegove obrane. Gobert na 8 utakmica na EP beleži 13.6 poena, 10.3 skokova, 1.1 blokadu, 1 asistenciju, uz 64.1 % šuta za dva poena i 18.9 efikasosti.

Kada bi gledali Španjolsku za MVP-a bi proglasili Sergia Scariola. Trenerski mag je fantastično posložio ovu ekipu, svaku utakmicu je pripremio i secirao do najsitnijih detalja te ovu na papiru ispodprosječnu ekipu doveo do finala. No, ipak MVP titula pripada igračima, a prvi među jednakima je naturalizirani Lorenzo Brown. Bivši playmaker Zvezde je proigrao u knockout fazi. Prvo je poslao kući Litvance nevjerovatnim drugim poluvremenom i produžetkom, da bi zatim i protiv domaćina Njemaca zaigrao nevjerovatnu košarku te nadigrao Schrodera i bekovsku liniju Njemačke. Brown je na EP beležio 15.4 poena, 7.1 asisteniju, 2 skoka i 1.1 ukradenu loptu, uz 16.5 efikasnosti i 48.4 % šut iz igre i 37.9 % za tri poena.

Ostali

U razmatranje za MVP-a turnira treba uzeti i igrače preostale dvije ekipe koje se bore za medalje. Domaćini Njemci su odigrali odličan turnir. Theis, Theimman i Voigtmann su se momački potukli sa svakom ekipom, Obst je definitivno osigurao novi i bolji ugovor od trenutnog u Bayernu sa nevjerovatnim šutevima i pogađanjem u serijama, Wagner je pokazao da je ispred njega svijetla budućnost, ali ipak najbolji igrač Njemaca je bio Dennis Schroder.

Omaleni superbrzi playmaker radio je probleme svim ekipama. Na početku turnira dosta se mučio sa šutom, većina ekipa mu je išla “ispod bloka”. Ali kako je počela knock out faza Schroder je pronašao šutersku formu i redovno kažnjavao svaku ekipu koja ga je puštala da šutira. Bio je sjajan u prodoru, na momente je izgledao nezaustavljivo. Sve do posljednje četvrtine polufinalne utakmice. Do tada je bio nezadrživ za Španjolce no ugasili su ga u posljednjoj četvrtini i to je značilo da Njemci idu u borbu za treće mjesto. Schroeder igra sjajan Eurobasket – 21.6 poena, 7.3 asistencija, 2.4 skokova, 1 ukradena lopta, efikasnost od 19.1, a šutiranje – 52.7 % iz igre i 28.6 % za tri poena.

U redovima najveće senzacije ovo prvenstva Poljske najbolji igrač je bio Mateuzs Ponitka. Bek poljske reprezentacije prošao je pravu kalvariju prije prvenstva kada se njegov sukob sa obitelji nastavio na stranicama portala i novina. Trener Miličić je morao birati između njega ili brata za ovo prvenstvo i čini se da nije pogriješio.

Ponitka je cijelo vrijeme bio glavna pokretačka snaga Poljaka, a posebno je inspiriran bio protiv Slovenaca u četvrtifinalu. Ponitka je tada ubilježio i triple double učinak, te još bitnije pogađao je kada je najviše trebalo i kada se “skratila” ruka svima u ekipi. Isporučio je ono što se od njega očekivalo, a kao glavni i najbolji igrač najveće senzacije prvenstva mora biti uključen u priču oko MVP nagrade.

Prvi krug i dominacija NBA trojca

Prvi krug Eurobasketa bio je druga priča. Favoriti su manje više opravdali svoje startne pozicije, pre svega Srbija i Grčka koje su kao stoprocentna prošle dalje. Znamo kako su kasnije prošle.

Timski, čak četiri ekipe su prosečnoimale više od 90 poena, a to su Srbija – 93,2, Slovenija – 92,8, Nemačka – 92,6 i Grčka – 91,2. Hrvati su bili najbolji tim kada je u pitanju skok – 42,8, a slede Litvanija (42,6), Gruzija (40,6), Španija (39) i Slovenija (38,4). Srbija i Češka upisale su najviše asistencija – po 23,8 – a slede Finska (22,8), Izrael (22,1) i Italija (22).

A ko je od igrača izdominirao?

Luka Dončić, Nikola Jokić i Janis Adetokumbo – trojica najboljih košarkaša na Evrobasketu – zasad dominiraju na nivou na kojem je malo ko to činio u istoriji evropskih šampiona. Logično, ipak su njih trojica i među vodećim igračima u NBA ligi.

Nikola Jokić – lakoća dominacije

I sa ograničenom minutažom, Jokić je imao fantastične brojke – 19.6 poena, 9.4 skokova, i 4.4 asistencije.

Sa kojom lakoćom on igra u reketu, i kako gospodari terenom, uverili su se svi oni koji su gledali mečeve Srbije uživo. Iako je gotovo pa redovno gubio početni skok za loptu, Jokić je bio ključan za stvaranje prvobitne osetne prednosti Srbije nad rivalima na samom startu meča. Snažan, pokretan, sa dobrim pregledom terena bio je nezaustavljiv. Šutirao je za dva poena 74.5 %, trojke 40 % a vrlo je dobar bio u ofanzivnom skoku sa 2.8 uhvaćene lopte po meču.

Očekuje se da Nikola sada bude dobijao sve veću minutažu, a svi koji gledamo NBA znamo da za njega nema – umora, i da on igra svoju igru kada god je na terenu. Ko ne veruje, neka se priseti serije sa Blazersima kada je Jokić na terenu igrao i po 60+ minuta.

Joker će morati u knock out fazi da pripazi na svoje reakcije. Sigurno će biti izložen čestim i grubim faulima, pa i provokacijama protivničkih igrača. Kriteriji suđenja nešto su drugačiji nego u NBA, a znamo da Nikola ponekad ume da izgubi živce.

Luka Dončić – momak kome je stalo

Naljutio je Luka Dončić, donekle i sa pravom, bosanskohercegovačku javnost kada je opsovao na klupi i rečenicom – ‘Od koga mi to gubimo’ – na neki način i omalovažio rivala. No, ako se gleda sa druge strane, ovo se može iščitati i kao znak Lukinog pobedničkog mentaliteta koji on pokazuje iz utakmice u utakmicu. I liderstva koje podseća na ono Teodosićevo – ‘šta mi to radimo… hajdemo kući…’

Sa 26.6 poena, 7.6 skokova i 6.8 asistencija Dončić potvrđuje klasu i raznovrsnost.

Nakon loše partije protiv BiH, Dončić se digao kao feniks i gotovo sam pobedio prvo Nemačku sa 36 poena, a potom pregazio Francuze sa 47 poena, čime je postavio novi rekord EP po broju postignutih poena. Bar kada je poslednjih 65 godina u pitanju:

Polivalentan igrač, snažan i pokretan, sa odličnim pregledom igre, i snažno voljom i željom za pobedom. Kada ne ide šut, asistiraće, skakaće i hvataće lopte gotovo uvek… Dončić je rešen da vodi Slovence do samoga kraja, i veoma je motivisan, posebno što ćemu na tom putu stajati brat Jokić i ekipa Srbije.

Giannis – snaga i majstorstvo

Eksplozivnost i fizička elegancija, dominacija na obe strane terena – kako u odbrani tako i u napadu, zaštitno su lice još jednog dvostrukog MVP-a najjače lige na svetu. Grčka sa Giannisom i bez njega nije ista ekipa. Njega je prosto nemoguće zaustaviti kada ima svoje veče, što su na svojoj koži osetile sve reprezentacije u grupi gde je bila Grčka. Greek Freak se, poput Nikole Jokića, tek zagreva i uz ograničenu minutažu imaju je sjajnu statistiku – 29 poena, 9 skokova i 3.8 asistencija u četiri meča koliko je odigrao, sa fantastičnom partijom protiv Ukrajinaca kada im je isporučio čak 41 poen:

Ko je još pokazao silu?

Ako treba izdvojiti imena, to su Lauri Markkanen iz Finske, Alexander Vezenko iz Bugarske i Jonas Valanciunas iz Litvanije. Markkanen je vodio je Finsku do drugog mesta u grupi sa 24.8 poena (48,6 posto šuta iz igre), 7.4 skoka i 2.2 asistencije. Visok, pokretan, mekanim šutem i dobrim skokom, i višegodišnjim iskustvom igranja na NBA parketima. Sa njim Finci i nisu toliki autsajderi protiv Hrvatske. Finci deluju organizovanije i svojim konstantnim kretnjama i ranim napadama lako bi mogli da naprave veliki problem statičnoj odbrani Hrvatske, pogotovo ako se kao reper uzme meč protiv Ukrajine, ali i neki prethodni periodi tokom grupne faze.

Saša Vezenkov je herojski nosio Bugarsku i malo je nedostajalo da se domognu druge faze, Franz Wagner je posebno inspirisan i jedna gromoglasna partija u nokaut fazi deli ga od još većeg „buma“ u javnosti, Jonas Valancunas diže formu kako turnir odmiče. Ne zaboravimo ni dvojicu ključnih igrača u Srbiji – Vasilija Micića i Nikolu Kalinića, Crnogorca Bojana Dubljevića,

Ako gledamo statistički, ovo su lideri u nekim od najupečatljivijih kategorija.

STRELCI – PRVI KRUG

Najbolji strelci prog dela su Antetokumpo sa 29,5 i Sasha Vezenkov sa 26,8 poena.

1 Giannis ANTETOKOUNMPO GRE 29.5
2 Aleksandar VEZENKOV BUL 26.8
3 Luka DONČIĆ SLO 26.6
4 Lauri MARKKANEN FIN 24.8
5 Džanan MUSA BiH 21.5

SKAKAČI

Najbolji skakači: Vezenkov – 12,2, Valanciunas – 11,4, Mamukelašvili – 11, Jokić – 9,4, te Gober i Giannis – 9

1 Aleksandar VEZENKOV BUL 12.2
2 Jonas VALANCIUNAS LIT 11.4
3 Alexander MAMUKELASHVILI GEO 11.0
4 Nikola JOKIĆ SER 9.4
5 Rudy GOBERT

Giannis ANTETOKOUNMPO

FRA

GRE

9.0

ASISTENTI

Najbolji asistenti Čeh Satoranski – 9 (na samo tri utakmice), Bost – 8,4, te Vasa Micić i Peri  koji nastupa za Crnu Goru sa 7,4 dodavanja po meču.

1 Tomas SATORANSKY CZE 9.0
2 Dee BOST BUL 8.4
3 Vasilije MICIĆ

Kendrick PERRY

SER

MNE

7.4
4 Thomas HEURTEL FRA 7.2
5 Shane LARKIN TUR 7.0

BLOKERI

Jusuf Nurkić iz BiH predvodi listu najboljih blokera, a tu ga sledi Ivica Zubac iz Hrvatske.

1 Jusuf NURKIĆ BiH 2.0
2 Ivica ZUBA CRO 1.6
3 Mike TOBEY SLO 1.5
4 Giorgi SHERMADINI GEO 1.4
5 Goga BITADZE GEO 1.3

ŠUTERI

Nikola Jokić najprecizniji je šuter iz igre na celom takmičenju, a sledi ga visoki Poljak koji je uglavnom bio uspešan u reketu, potom jedan od braće Hernangomez iz Španije:

1 Nikola JOKIĆ SER 68.4
2 Alexander BALCEROWSKI POL 68.3
3 Willy HERNANGOMEZ ESP 67.4
4 Jan VESELI CZE 65.9
5 Rudy GOBERT FRA 62.5

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*