Slovenija do Charlottea, i zašto Srbija ne glasa za Jokića?

Screenshot

Desetog dana januara NBA je objavila i drugu rundu glasova navijača za postave na All Staru. Kako smo pisali, najveće iznenađenje je ne samo plasman Luke Dončića već i broj glasova. Slovenačko čudo i košarkaški genijalaca sa 2,2 miliona glasova drugi je na jakom Zapadu, odmah iza neprikosnovenog Lebrona Jamesa.

2.2 miliona razloga da Luka bude Allstar

Dončić je dobio čak 1.5 milion glasova više od Nikole Jokića koji je 7. trenutno među visokim igračima na Zapadu sa oko 700.000 glasova. Ispred njega je i centar OKC-a, Steven Adams. Od igrača sa naših prostora, imamo i Gorana Dragića, playa Heata, koji iako je povređen i dalje je omiljen među fanovima.

Nakon najnovije pobede i čak trećeg triple doubla ove godine, trener Maloe nije krio razočaranje plasmanom Jokića koji je i jedan od legitimnih kandidata za MVP-a. Očekivao je mnogo veću podršku iz Srbije, koja je izostala:

“Očigledno je da mnogi navijači u Sloveniji glasaju i da Jokić nema dovoljno glasova iz Srbije,” prokomentarisao je Malone.

Treba napomenuti da je Luka Dončić za sada dobio više glasova (2.2 miliona) od ukupnog broja stanovnika (2 miliona) svoje matične zemlje Slovenije.

Jokić je prošlog leta potpisao petogodišnji ugovor vredan 148 miliona dolara i tako postao najplaćeniji srpski sportista u istoriji, a ovih dana ga je Košarkaški savez Srbije proglasio za najboljeg košarkaša ove države. On igra sezonu života, što pokazuje njegove statistika, a u januaru beleži 25.8 poena, 12.8 skokova i 8.5 asistencija uz 52 % šuta iz igre, dok je Denver i dalje prvi na Zapadu (u januaru imaju već 5 pobeda i samo 1 poraz).

Sa druge strane Luka Dončić ne posustaje, on je na sjajnim prosecima za jednog rookie igrača – ima 19.8 poena, 6.7 skokova i 4.9 asistencija u proseku:

I Dončić, kao i Joker, fantastično igra u januaru. Beleži 21.6 poena, 8.2 skokova i 3.8 asistencija uz 42.4 % šuta iz igre.

Kako glasati?

Navijačima je na raspolaganju više načina glasanja – tražeći putem Googla, preko Google asistenta, zvanične NBA aplikacije ili na sajtu lige (nba.com/vote). Prošlogodišnji način glasovanja sa #NBAVote ove godine neće biti uvažen, već je glasanje isključivo pre tri gore navedena kanala.

Glasanje je vrlo prosto. Na NBA stranici se nalazi link koji Vas vodi do popisa igrača u cijeloj Ligi. Jednostavno u search baru upišete ime igrač, te nakon toga potvdite da želi glasati i to je to. Drugi možda i jednostavniji način je da u Google upišete NBA Vote, te će odmah izbaciti popis ekipa, te možete odabrati igrača za kojeg želite glasati.

Moguće je glasati za najviše 10 igrača dnevno.

Glasanje traje do 21. januara, a rezultati će biti objavljeni tri dana kasnije. Istok i Zapad će imati po jednog kapitena koji će birati postave od izglasanih igrača.

Glasanje navijača uticaće sa 50% prilikom odabira deset startera na All Star meču. Po 25% će otići svim trenutno aktivnim igračima u NBA ligi i panelu eksperata. Dvojica sa najviše glasova na Istoku i Zapadu će biti kapiteni i imaće priliku da biraju saigrače startere. Rezerve će potom biti određene putem glasova navijača i trenera.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*