Eurobasket 2022: Šampionski DNK i četvrto zlato za evropske vladare

Foto: FIBA

Košarkaši Španije pobedili su Francusku rezultatom 88 – 76 i postali šampioni Evrope. Ovo je zlato stiglo i kao najveće iznenađenje, s obzirom na to da Španci uoči Eurobasketa nisu bili u užem krugu favorita. Francusku su slomili bez većih problema, što opet nije mnogo ljudi očekivalo, a Juancho Hrnangomes je ispisao istoriju postavši jedini igrač koji je ušao sa klupe i “spakovao” šest trojki i to u prvom poluvremenu.

Na prvenstvo su novi evropski šampioni došli bez nekih od najvažnijih igrača, kao što su Ricky Rubio, Sergio Llull, Victor Claver i Alex Abrines. Ipak, bili su prvi u grupi A uz poraz samo od Belgije. Zatim su u osmini finala svladali Litvaniju, a nakon toga Finsku te domaćina Nemačku.

Na dva od tri poslednja velika takmičenja, košarkaška reprezentacija Španije nije došla kao deo kruga prvih favorita i – osvojila je zlato. Ako smo 2019. godine i znali da „namazane i iskusne Špance nikako ne treba otpisivati“, ovoj inkarnaciji Furije nisu davane nikakve šanse da dođe na presto. Predvođena mudrim Sergiom Scariolom, Španija je rasla iz meča u meč, da bi u finalu savladala Francusku sa 88:76 za četvrtu evropsku krunu u istoriji.

Prepoznala je to i FIBA, pa je istakla u svom postu:

“Pobjednički DNK. Košarka je jednostavna. 10 igrača lovi loptu 40 ili 45 minuta i na kraju Španjolska uvijek pobijedi.” 

FIBA je za najkorisnijeg igrača turnira izabrala Willya Hernangomesa iz Španije, a uz njega u idelanu petorku izabrani su Lorenzo Brown (Španija), Dennis Schroeder (Nemačka), Giannis Antetokoumpo (Grčka) i Rudy Gobert (Francuska).


FINALE


Španija – Francuska 88 – 76

Španjolska je osvojila Eurobasket 2022! Scariolo je još jednom pokazao da je najbolji trener na ovom prvenstvu. Španjolci su obranom izludili Francuze koji su opet imali svojih “momenata” kada se nisu mogli sastati s loptom. Velike zasluge za to imaju i Španjolci. Francuska je potpuno smušeno ušla u utakmicu i Španjolska je dominantno počela. Čim su Francuzi počeli hvatati priključak istorpedirao ih je Juanco Hernangomez sa čak 18 poena i šest trojku u drugoj četvrtini! Pogađao je Juanco trojke iz svih pozicija i u jednom trenutku Španjolci su imali i +21. Nakon toga kreće 16-0 serija Francuza koja se protegla od polovice druge pa sve do treće četvtine. Ipak u posljednjoj dionici Španjolci su imali više koncetracije i mirniju ruku te su utakmicu riješili praktički nekoliko minuta prije kraja. Francuze su izgubljene lopte definitivno koštale pobjede. Uspjeli su izgubiti čak 19 lopti, a Španjolci su to kaznili sa čak 35 poena nakon izgubljene lopte.

Španjolska – Francuska 88-76 (J Hernangomez 27p, 7/9 3pt, W. Hernangomez 14p i 8s, Brown 14p i 11a – Fournier 23p, Huertel 16p i 7a).


MEČ ZA 3. MESTO


Nemačka – Poljska 82-69

Nemačka je osvojila bronzu! Domaćini Eurobasketa su se nakon razočaravajućeg poraza protiv Španjolaca u polufinalu uspjeli konsolidirati i slomiti uporne Poljake. Nemci definitivno nisu bili na razini koju su prikazivali kroz dosadašnji Eurobasket. Mučili su se u napadu a loš šut Poljaka za tri poena (0/9 u prvom poluvremenu) ih je držao iznad vode. U drugom dijelu Poljaci su počeli sipati iz svih pozicija, a prednjačio je Garabacz koji je ubacio četiri trojke. Na samom kraju Poljacima je ponestalo snage. Nisu uspjeli kazniti nekoliko grešaka Schrodera u napadu i Njemci su uspjeli prelomiti meč.

Nemačka – Poljska 82 – 69 (Schroder 26p; 6a i 8to, Voigtmann 14p; 9s i 6a – Sokolowski 18p i 6s, Garbacz 12p 4/4 3pt).


POLUFINALE


Poljska – Francuska 54 – 95

Francuska je u finalu Eurobasket! Nakon provlačenja kroz iglene uši u osmini i četvrtfinalu Francuzi su totalno demolirali Poljsku za siguran plasman u finale. Očekivano, Poljaci nisu bili dorastao suparnik Francuzima. Fizički potpuno inferiorni Poljaci su se cijelu utakmicu mučili u napadu. Na poluvremenu su ubacili samo 18 poena, po 9 u svakoj četvrtini. Francuzi su nakon strašnog prvog poluvremena odradili posao do kraja. Praktički niti u jednom trenutku nije bilo neizvjesnosti oko pobjednika. Francuska – Poljska 95 – 54 (22p Yabusele, 10p Okobo, 10p Fournier – 9p Slaughter, 9p Michalak).

Nemačka – Španija 91 – 96

U fantastičnoj utakmici punoj preokreta Španjolci su stigli do pobjede i izborili nedjeljni duel sa Francuskom u finalu Eurobasketa! Vidjeli smo izvrstan meč visokog tempa. Njemci i Španjolci su se cijelo vrijeme izmijenivali u vodstvu a dojma smo da se svaka greška kažnjavala sa minimalno 5-0 serijom. Njemci su bolje otvorili drugo poluvrijeme, imali čak i do 10 poena prednosti nakon što se Schroder u potpunosti razigrao. U posljednjoj dionici Scariolo je posegnuo u svoj “džak sa obranama” te kombinacijom čovjeka i zone u potpunosti izbacio Schrodera iz utakmice. Meč je završio sa 30 poena od kojih je 28 postigao u prve tri četvrtine. Španjolce je do pobjede vodio Lorenzo Brown koji je sjajno parirao Schroderu s druge strane. Nisu braća Gasol ali braća Hernangomez su odradili odličan posao na oba kraja terena. Obst je opet bio u elementu, ubacio je tri trojke u prvom poluvremenu i umalo vratio Njemce u meč na samom kraju ali u ostatku susreta Španjolci su imali rješenja za njega. Njemačka – Španjolska 91 – 96 (Schroder 30p i 8a, Obst 15p 5/8 3pt, Wagner 15p – Brown 29p i 4a, W. Hernangomez 16p).


1/4 FINALA


Španija – Finska, 100 – 90

Španija nakon manjih problema u prvom dijelu, rutinirano dolazi do pobjede protiv Finske i prva je reprezentacija koja je izborila polufinale Eurobasketa. Sam početak utakmice je pripao Špancima, no nakon nekoliko izmjena Finci dolaze do zraka i počinju dominirati utakmicom. U jednom trenutku su bili i na 15 poena prednosti. Drugi dio donosi potpuno drugu priču. Scariolo je prilagodio igru, počeli su spuštati loptu na raspoloženog Willya i prednost se polako topila. Obrana je bila puno agresivnija na što se Finci nisu uspjeli priviknuti. Utakmicu je riješio a tko drugi nego Rudy Fernandez sa nekoliko sjajnih obrambenih reakcija i sa dvije dalekometne trojke kojima je potpuno potopio nade hrabrih Finaca. Španija – Finska 100 – 90 (W.Hernangomez 27p, Brown 10p i 11a – Markkanen 28p i 11s, Jantunen 18p).

Nemačka – Grčka, 107 – 96

Šuterskom rapsodijom Njemci srušili Giannisa i Grke! Njemci su fantastično ušli u utakmicu, rešetali su iz svih oružja. Trojke su redom pogađali Obst, Schroder, Wagner ali Giannis je držao Grke na životu. Iskra s klupe je bio Larentzakis koji je svojim ulaskom pokrenuo Grke koji do kraja poluvremena okreću rezultat u svoju korist. Na odmor odlaze sa 4 poena prednost nakon trojke Sloukasa sa svoje polovice. Treća četvrtina je bila ključna. Grci ništa nisu mogli pogoditi a Njemci su upalili mlazni pogon. U jednom trenutku Njemci su dobijali treću četvrtinu sa 20-1! Uspjeli su Grci dogurati do 10 poena u četvrtini i na kraju je -12 još i pristojno izgledalo. Ključni trenutak se dogodio malo više od pet minuta prije kraja kada je Giannis opravdano isključen zbog druge nesportske greške. Odličan meč su odigrali Schroder i Wagner koji je pogodio nekoliko teških šuteva kada je bilo najpotrebnije. U redovima Grčke nitko nije mogao ništa pogoditi izvana, Dorsey je svojih 13 poena isporučio u prvom dijelu, Calathes i Sloukas su imali po 1/6 iz igre. Njemačka – Grčka 107 -96 (Schroder 26p i 8a, Wagner 19p, Obst 19p 5/7 3PT – Giannis 31p + 7s +8a, Larentzakis 18p).

Francuska – Italija 93-85

Gledali smo još jedan spektakularni okršaj između Francuske i Italije. Francuzi su prošli dalje iako su bili na konopcima, a sličan scenario gledali smo kao i protiv Turske, s tim što je razlika bila u tome da Italijani nisu imali posed nakon dva slobodna bacanja. Rezultat je, baš kao u duelu protiv Turske, bio 77:75, Fontekio je imao dva slobodna bacanja i šansu da utakmicu odvede na dva poseda razlike. No, promašio je a Francuska je izjednačila i izborila produžetak gde se lako izborila sa Italijanima i prošla dalje. Italijani ovoga puta nisu imali snage za preokret iako su ga nagovestili u drugom poluvremenu i malo im je falilo za novi istorijski uspeh.

Slovenija – Poljska 87-90

Posle Srbije i Grčke, sa Evropskog prvenstva eliminisana je i Slovenija, i to od Poljske koja je u ovom meču bila autsajder. Selektor hrvatskog porekla, Igor Miličić, i njegova udarna igla – Mateuš Ponitka – potrudili su se za iznenađenje. Luka Dončić igrao je povređen i to se videlo od starta utakmice, ali je i pored toga provodio većinu vremena na terenu. Mučili su se Slovenci i odigrali jedno od najlošijih poluvremena u poslednjih nekoliko godina. Gubili su sa 39-58 i činilo se da je za njih sve izgubljeno. No vratili su se u trećoj deonici, došli na samo -1 i onda ponovo stali. Ključnu ulogu u završnici odigrao je neverovatni Mateuš Ponitka, koji je na kraju postao tek treći košarkaš koji je ostvario tripl-dabl (26 poena, 16 skokova, 10 asistencija).


1/8 FINALA


Poljska – Ukrajina, 96-84

U veoma napetom meču punom preokreta više koncetracije su imali Poljaci koji su 94-86 pobjedom izbacili hrabre Ukrajince i osigurali sebi duel u 1/4 finalu protiv Slovenije. Najbolji igrači Poljske Slaughter i Ponitka su podijelili poluvremena, u prvom Slaughter je bio nezaustavljiv, da bi u drugom Ponitka preuzeo glavnu ulogu. Ponitka nije ništa mogao pogoditi u prvom poluvremenu, no kada je bilo najbitnije ubacio je nekoliko poena i podijelio nekoliko sjajnih asista i praktički riješio meč. Ukrajinici imaju za čime žaliti. Njihovi udarni igrači Len i Myhaliuk su odigrali jako loše. Len je ubacio 9 poena za što mu je trebalo 8 šuteva, dok je Mykhailiuk stao na 12, no iz igre je šutirao 4/14 a za tri poena čak 0/8. Ukrajina – Poljska 86-94 (Bobrov 15p, Sanon 13p i 8a, Pustovy 12p i 8s – Slaughter 24p, Ponitka 22p, 9s i 6a, Balcerowski 14p).

Finska – Hrvatska, 96-84

Finska se još jednom pokazala kao “crna mačka” za Hrvatsku. Nakon što su ih izbacili iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo (poslali ih u pretkvalifikacije) sada su Finci izbacili Hrvatsku i sa Eurobasketa. Kalkuliranje se nije isplatilo, posebno kada je na drugoj strani stajao raspoloženi Markkanen. Lauri je bio nevjerovatan, ubacio je čak 43 poena i izgledao nezaustavljivo cijeli susret. Pomalo je neobjašnjivo kako se dopusti da Markkanen dominira na ovaj način. Hrvatska je imala svoje šanse ali slabom igrom u obrani, gdje je osim Markkanena i Sašu Salin konstantno bježao i pogađao trojke, su zapečatili svoju sudbinu na ovom Eurobasketu. Hrvatska – Finska 86-94 (23p Bogdanović, 17p Smith – Markkanen 43p i 9s, Salin 17p 5/10 3pt, Maxhuni 16p).

Srbija – Italija, 86-94

Srbija eliminirana sa Eurobasketa! Nevjerovatnom utakmicom Talijani su ponovno bili kobni za Srbiju. Neobjašnjivi pad Srbije u drugom poluvremenu, dopustili su Spissou i Talijanima 16-2 seriju koja je potpuno preokrenula meč. Spissou je dominirao u tim mometima i pospremio čak pet trojki u drugom poluvremenu. Izuzev Jokića, Kalinića i Kuridže gotovo da se nitko nije pojavio na utakmici. Jokić je dao sve od sebe, a bez njega na parketu Srbija je imala nevjerovatnih -19. Veliki šok za jednog od glavnih favorita Eurobasketa. Italija – Srbija 94-86 (Spissou 22p i 6a, Melli 21p i 6s, Polonara 16p – Jokić 32p i 13s, Micić 16p i 8a, Kalinić 12p).

Grčka – Češka Republika, 96-84

Očekivano posljednji putnik u 1/4 finale je Grčka. Česi nisu bili nimalo naivan protivnik, čak su dobar dio meča i vodili. Koliko toliko su uspjeli zaustaviti Giannisa kojega su dobar dio meča čuvali sa 2,3 igrača.
Ključni čovjek je bio Papepetrou koji je pokrenuo Grčku u posljednjoj četvrtini. Dobro je reagirao u nekoliko napada zaredom, a nakon toga Giannis je dovršio posao. Malo je falilo da i treći meč završi sa istim rezultatom. Grci su kao i svaki pobjednik današnjeg dana ubacili 94 poena, dok su Česi stali na 88, dva poena više od ekipa koje su danas završile svoj turnir. Grčka – Češka 94 -88 (Giannis 27p + 10s, Calathes 14p i 6a, Papapetrou 13p – Vesely 21p, Hruban 17p, Satoransky 3p i 17a)

Turska – Francuska, 86-87

Bolji uvod u drugi krug nismo mogli poželjeti. Francuzi i Turci su odigrali sjajan meč pun preokreta, a oslabljeni Turci će imati za čime žaliti. Nakon što su cijelo vrijeme morali stizati prednost Francuza, koja se išla i preko 10 razlika u nekim trenutcima, uspjeli su na sam kraj meča stići u egal. 10-ak sekundi do kraja imali su pobjedu u rukama. Dva poena prednosti, dva bacanja za Osmana i lopta sa strane. Cedi promašuje oba bacanja, na izvođenju Ataman nevjerovatno nije zvao minutu odmora i Turci pod pritiskom gube loptu. Gobert zakucava, da bi Turci promašili težak šut 2 sekunde do kraja. U produžetku su Francuzi bolje počeli, imali prednost ali uporni Turci se vraćaju i na kraju su imali i napad za pobjedu. Ostalo je 10-ak sekundi do kraja, Francuska je imala +1 no Korkmaza lopta nije slušala i Francuska je preživjela!

Slovenija – Belgija, 88-72

Dugo su se mučili Slovenci protiv žilavih Belgijanaca. Utakmica je bila u egalu prve tri četvrtine, da bi na početku posljednje Belgijanci čak došli i do prvog vodstva na utakmici.To kao da je razljutilo Slovence koji nakon toga rade 19-1 seriju kojom napokon prelamaju utakmicu. Belgijance je putpuno stao šut, imali su nekoliko potpuno otvorenih prilika u tom razdoblju. Potrebno je napomenuti i pomalo čudan sudački kriterij u toj posljednjoj četvrtini, gdje je sudijska trojka imala nekoliko spornih odluka. Na kraju Slovenci prolaze dalje nakon 88-72 pobjede i čekaju boljeg iz sutrašnjeg meča Poljske i Ukrajine.

Crna Gora – Nemačka, 79-85

Crnogorci kasno upalili motore protiv domaćina i propustili priliku za četvrtfinale. Ušla je Crna Gora u meč s previše respekta protiv domaćina Njemaca. Nisu mogli ništa pogoditi u napadu, pa su na poluvremenu Njemci imali duplo više poena na kontu. Stvari se mijenjaju nakon odmora, Crna Gora se budi i malo po malo stižu rezultat. Na samom kraju posljednje četvrtine stigli su i do -3 nakon greške Schroedera, ali opet su suci odigrali ključnu ulogu – po ko zna koji puta na ovom Eurobasketu. Nakon postignutog koša za -3 Perry je faulirao Maodo Loa, a taj prekršaj je krajnje diskutabilno okarakteriziran kao nesportski. Njemci su mirno realizirali bacanja i povratka više nije bilo.

Španija – Litvanija, 102-94

Duel Španjolske i Litve bio je idealan završetak uzbudljivog prvog dana osmine finala. Gotovo kroz cijelu utakmicu dominirali su Litvanci, da bi na kraju sve prosuli. Uporni Španjolci nisu odustajali i u posljednjoj četvrtini uspjeli su stići čak i do vodstva. Na samom kraju regularng dijela litavski junak je bio Brazdeikis koji je pogodio tip in za produžetak sa sirenom. U produžetka Brazideikis je prošao put od junaka do tragičara. Poslije tip in pogađa još jednu važnu trojku, no onda radi glupost nakon izgubljene lopte i namjerno faulira Browna. Amerikanac je hladnokrvno pospremio sva bacanja u produžetku, pa tako i ova ova te riješio utakmicu. U redovima Litve zakazalu su dosada najbolji Valančiunas i Grigonis koji se na kraju uspio i povrijediti. Valančiunas je šutnuo samo četiri lopte i ubacio pet poena, dok je iz igre šutirao jednom manje i na kraju završio sa 8 poena. Kod Španjolaca sjajan je bio bivši Zvezdaš Lorenzo Brown koji je od svojih 28 poena, čak 23 postigao u posljednjoj četvrtini i produžetku.

PRVA FAZA


GRUPA A 

Španci su i pored znatno oslabljenog sastava opravdali ulogu favorita iz senke i zauzeli prvu poziciju ispred neuverljive Turske i hrabre Crne Gore koja je pokazala dobru igru i veliku borbenost. Dubljević i ostatak tima imaju šta da kažu tako da domaćinu Nemačkoj neće biti lako protiv njih.

 1. Španija 5 4/1 431:368 9
 2. Turska 5 3/2 403:378 8
 3. Crna Gora 5 3/2 381:378 8
 4. Belgija 5 3/2 384:383 8
 5. Bugarska 5 1/4 427:475 6
 6. Gruzija 5 1/4 381:425 6

GRUPA B

Zanimljiva grupa u kojoj su “zakuvali” košarkaši Bosne i Hercegovine velikom pobedom protiv šampiona iz Slovenije. Luka Dončić se probudio nakon toga šoka i vodio Slovence do prvog mesta u grupi. Francuzi i Nemci predvođeni NBA zvezdama biće neugodni protivnici bilo kome u nastavku takmičenja, dok isto važi i za Litvance koji su se na krilima Sabonisa i Valanciunasa vratili iz ambisa.

 1. Slovenija 5 4/1 464:432 9
 2. Nemačka 5 4/1 463:411 9
 3. Francuska 5 3/2 381:379 8
 4. Litvanija 5 2/3 439:412 7
 5. Bosna i Hercegovina 5 2/3 412:438 7
 6. Mađarska 5 0/5 382:469 5

GRUPA C 

Giannis i Grci dominiraju, možda su i najuverljiviji bili uz Srbiju u ovom prvom krugu. Hrvati i pored zvučnih imena u timu ne igraju dobro, osciliraju, gube lopte, i dobrano nerviraju svoje pristalice.

 1. Grčka 5 5/0 456:391 10
 2.Ukrajina 5 3/2 412:396 9
 3. Hrvatska 5 3/2 410:390 9
 4. Italija 5 3/2 408:363 9
 5. Estonija 5 1/4 368:382 6
 6. Velika Britanija 5 0/5 321:453 5

GRUPA D

Najmanje neizvesna grupa. Ekipa Srbije pristupila je svim mečevima ozbiljno i opravdala ulogu favorita. Jokić i Micić su dominirali, predvodili vicešampione ali su i razigrali ostatak tima, gde je nekoliko igrača pokazalo da igra u velikom ritmu – poput Kalinića, Jaramaza, Gudurića, povratnika Milutinova.

 1. Srbija 5 5/0 466:361 10
 2. Finska 5 3/2 432:403 8
 3. Poljska 5 3/2 318:318 8
 4. Češka 5 2/3 416:435 7
 5. Izrael 5 2/3 394:416 7
 6. Holandija 5 0/5 359:425 5

 

1 Trackback / Pingback

  1. Rastao gledajući jugoslovensku ligu, sada juri četvrto evropsko zlato - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*