Griffin u dresu koji su nosili samo ludaci… i Litvanci

Jedan broj dresa u NBA ligi je vrlo retko korišćen. A kada vidite ko ga je sve nosio biće vam jasno i zašto, pišu kolege sa KOŠ magazina.

Prošle nedelje veteran Blejk Grifin je potpisao za Boston Seltikse kao slobodan igrač. Ima 33 godine, a u dosadašnjoj karijeri je igrao za Los Anđeles Kliperse, Detroit Pistonse i Bruklin Netse. Uvek je nosio dres sa brojem dva. Sada je na predstavljanju Boston Seltiksa za novu sezonu odabrao dres broj 91. Najređi u NBA ligi.

Grifin je tek peti košarkaš u NBA istoriji koji će nositi taj broj, a izabrao ga je baš u čast jednog od prethodne četvorice. List Boston Globe objavio je da je inspiracija za Grifinov odabir bio Denis Rodman, koji je nosio broj 91 tokom tri šampionske sezone sa Čikago Bulsima. Na taj način Grifin, šestorostruki Ol-star igrač, poručuje  da želi svojoj novoj ekipi da doprinese na način na koji je to činio Rodman.

 

To neće biti nimalo jednostavno jer je Rodman bio poznat po žestokoj odbrani, osećaju za skok, prljavim poslovima i mentalnim igricama, dok je Grifin u ranoj fazi karijere bio spektakularan letač, a posle brojnih povreda evoluirao je u solidnog šutera i plejmejkera s visokih pozicija.

Rodman je tada bio prvi igrač u NBA istoriji sa brojem 91, a izabrao ga je jer zbir daje broj 10, broj koji je prethodno nosio u Detroitu i San Antoniju, ali u Bulsima nije mogao jer je prethodno taj dres penzionisan u čast Boba Lava.

Ako je Rodman bio ogledni primer košarkaškog ekscentrika i ludaka, čovek koji ga je nasledio u toj ulozi bio je Ron Artest, kasnije poznat kao Meta Vorld Pis, a danas kao Meta Sandiford-Artest. On je nosio broj 91 dok je igrao za Indijanu, pa tako i one zloglasne večeri u Detroitu kada se popeo na tribine i prebio gledaoca za koga je mislio da ga je pogodio pivom.

Osim te dvojice kontroverznih ikona, broj 91 nosila su još samo dva NBA igrača, oba Litvanca koja nisu ostavila nikakav trag. Mindaugas Kuzminskas nosio ga je u svojoj jedinoj NBA sezoni (2016/17) u Njujork Niksima. Protekle dve sezone u Detroit Pistonsima nosio ga je Dejvidas Sirvidis, a nosiće ga i u predstojećoj u Indijana Pejsersima.

U NBA ligi su na dresovima dopušteni svi brojevi do 99, osim broja 6 koji je ove godine penzionisan u celoj ligi u čast preminulog Bila Rasela, najtrofejnijeg NBA igrača svih vremena s 11 prstenova.

Ali svaki klub penzioniše i dresove svojih legendi, a u tome prednjače baš Seltiksi, najstarija i najtrofejnija NBA franšiza, koja je čak 23 broja izbacila iz upotrebe. Kad se uzmu u obzir i igrači koje je već zatekao u klubu, Grifinu je za odabir ostalo manje od 60 brojeva.

Photo: Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*