Medvedić košarkaškog srca

CanisHopus

Piše:

 

Dobijete li nadimak po liku iz akcionog filma, smatraće vas moćnim. Nazovu li vas po vrsti poslastice, svi će vas pominjati dok ližu prste. Ali, ako vam daju nadimak prema liku iz knjige za decu, pritom vas tako prozove rođena majka, doživljavaće vas kao bebicu sa izgubljenom cuclom ili raskomadanog plišanog medveda.

Još kad ste u rođeni 1966. u gradu koji je vezan za broj 76 (Filadelfija), smatraće vas apsolutnim gubitnikom.

Džerom Ričardson Junior je tokom odrastanja poželeo da Vinija Pua, medveda iz istoimenog dela Aleksandera Alana  Milna, odere, zapali  biblioteke u kojima se istoimena knjiga može naći, sve primerke ove životinjske vrste zauvek zatvori u kavez.

Na sreću, bes je iskalio na drugom mestu – košarkaškom terenu.

Ozbiljnije tumaranje  šumom ’’medvedić’’ je počeo  degustacijom  meda koji se vrca u redovima najuspešnije basketaške visokobrazovne institucije u SAD – Univerzitetu Kalifornija Los Anđeles (UCLA). Doprinos momčića iz savezne države Pensilvanija za četiri godine studiranja  beše sasvim dobar – 12 poena, blizu sedam asistencija  i skoro pet skokova po utakmici.

Računajući da medvedu više prija hladnija klima, Minesota Timbervulfsi su Ričardsona sa jarkog sunca Pacifika u svojstvu 10. pika na NBA draftu doveli u svoj čopor 1989. godine.

Umesto ovacija zbog  poena Pua, na njegovom debiju u najjačoj svetskoj ligi se moglo čuti samo ’’ua’’. Razlog jednostavan – učinak bez učinka za Ričardsona protiv Sijetl Supersoniksa (današnji Oklahoma Siti Tanderi),  pa su i reakcije fanova Vukova bile u skladu s prikazanim njihovog novajlije.

Kako je sezona 1989/90. odmicala, tako je tekla i Puova transformacija od obične igračke, koju bi rado bacili u smeće, do lutke sa naslovne strane  kad je reč o vodećem dodavaču  u timu iz Mineapolisa (6,8), a i košgeterske čeljusti Vulfsa  je pokazivao više od 11 puta po meču. Dovoljno dobro za ulazak u idealnu ruki petorku lige.

U narednoj sezoni je podivljao, odigravši  u maniru vuka odbeglog iz zoološkog vrta, tako da je i statistički plen bio bogat – 17,1 poen/ 9 dodavanja/3,5 uhvaćene lopte, ali su Džerom i Timbervufsi opet ostali ’’gladni’’ plej –ofa. Za utehu, po drugi put je odigrao sve utakmice u regularnom delu sezone.

Pošto su  sledeće  takmičarske godine, uz nešto slabije partije Pua Ričardsona nego sezonu pre, Vukovi zavijali nedovoljno jako da bi eho završio u ’’išima’’ doigravanja za titulu, njihov najbolji igrač (i asistent) je u razmeni košarkaša načinio korak prema Indijana Pejsersima, ostavljajući otisak šapa u 246 susreta, dubok 15 poena, osam asistencija i 3,3 skoka po meču.

Korak  Pua Ričardsona u ligaškom delu sezone na nivou Tome Palčića, prva godina u ekipi iz Indijanapolisa i osetno slabiji učinak nego u dresu Minesote (74 nastupa/10,4/7,7), ali je zato tim koračao stopama Sebičnog džina i Pejsersi su gazili do postsezone. U njoj, na njihovu žalost, samo kroz uvodnu rundu, junak naše priče je učestvovao u tom  pohodu – 4,3 poena, 5,8 dodavanja za sigurne poene i 2,8 skokova.

Pošto su koraci godinu kasnije, na razočarenje ’’Bajage i instruktora’’, postali teži od oblaka, za Ridžardsona posebno (upola manje nastupa, pad u svim statističkim kategorijama), Pensilvanac je sunce, opet kroz trampu igrača, potražio tamo gde je tokom 1990-ih često doživljavalo pomračenje. Stigao je na roster Los Anđeles Klipersa. Indijanu je obasjao sa 10,3 poena, 7,3 uspešna dodavanja i 3,4 skoka na 110 predstava, ne računajući plej –of.

Uprkos lošoj reputaciji manjeg losanđeleskog kluba, ipak je Kalifornija – Kalifornija. Toplije telu, duši, a i košarci, što je potvrđeno matematičkim skokom u karijeri Džeroma Ričardsona u sva tri najbitnija statistička  elementa.

Da dobro ne treba menjati znali su u upravi Klipersa, nekad manje, nekad više i da se dobro dobrim vraća, pa im je tako i uzvraćao.

Međutim, vremenom je  kluba iz treće po veličini savezne države SAD plovio jedrima potopljenog broda, a Pu sve više ličio na Robinsona Krusoa, ne računajući njegovo  jedino učešće u borbama za šampionski prsten u njihovoj opremi (1996/97, dve utakmice,isto toliko poena u proseku), postepeno se približavao penzionerskim obalama, što se dogodilo u martu 1999. godine.

Ostaće zapisano da je ’’medved’’ ulazio u pećine NBA lige 639 puta u regularnom delu sezone, grebao protivničke koševe s 11,1 poena, a 6,5 pomogao drugim ’’mečićima’’ da loptu ubace kroz obruč.

Na zimski san je otišao u Italiju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*