NBA trade: Raspad u Brooklynu, nada u LA?!

Niz neverovatnih i zvučnih trejdova desio se početkom februara u NBA. Prvo je Kyrie Irving otišao u Dallas, da bi potom Brooklyn napustio i Kevin Durant koji je prešao u Sunse. Lakersi su se konačno rešili Russella Westrbooka koji je u mega trejdu završio u Utah Jazzu.

Krenimo redom…

Početak raspada Netsa…

Kyrie Irving je krajem januara zatražio (po ko zna koji put) trejd jer nije uspeo da se dogovori sa čelnicima Brooklyna o nastavku saradnje. Nije se dugo čekalo a trejd je odjeknuo kao bomba – Irving je novi igrač Dallasa a sa njim u paketu otišao je i Markieff Morries, dok se u Brooklyn vratio Spencer Dinwiddie, Doryan Finney-Smith, te su stigli pickovi prve i druge runde za 2027. i 2029. godinu.

Irving je 2016. godine osvojio titulu sa Cavsima i osmostruki je učesnik All-star meča. U poslednje tri i po godine u Brooklynu imao problema sa povredama, suspenzijom i neigranjem zbog odbijanja da se vakciniše protiv koronavirusa.

Igranje sa nekom od velikih evropskih zvezda, kakav je Luka Dončić, za Irvinga predstavlja novi sportski izazov. Već u svom debiju za Dallas pokazao je da je veliko pojačanje. Mavsi su dobili Clipperse, 110-104, a on je bio (u Lukinom odsustvu) najbolji pojedinac susreta.

Bilo je to Irvingovo inspirativno veče tokom kog je za nepunih 37 minuta u igri postigao 24 poena uz četiri skoka i pet asistencija. Imao je 9/17 u šutu iz igre, 4/8 za tri poena i 2/2 sa linije penala, partija koja prilično obećava i svakako će biti interesantno kako će delovati kada se prva violina Mavericksa, Luka Dončić, vrati na parket.

…i kraj velike trojke u Brooklynu

Netsi su odlučili da ponovo krenu u reizgradnju ekipe.

Nakon Hardena pre godinu i po dana, Irvinga, otišao je i Kevin Durant. Dres Netsa zamenio je dresom Sunsa i odmah ih je učinio jednim od najvećih kandidata za titulu. Netsi su zauzvrat dobili Mikela Bridgesa, Camerona Johnsona, Crowdera, kao i četiri picka prve runde.

TJ Warren je sa Durant preselio u Arizonu.

Netsi odlučili su da ponovo krenu u reizgradnju ekipe, pošto je nedavno trejdovan i Kajri Irving, a sada je “rešavanjem” i Durenta zvanično okončana ova jako neuspešna era u istoriji Netsa.

Durant prosečno beleži 29,7 poena, 6,7 skokova i 5,3 asistencija po meču, ali je van terena zbog povrede od 9. januara i trebalo bi da se vrati posle All-star pauze (19. februar).

Sansi su Durantu četvrti tim u karijeri, posle OKC (za koje je debitovao dok su bili Supersonicsi) i Warriorsa sa kojima je bio šampion.

Russell iz LA, Russell u LA

A Lakersi su konačno uspeli da se reše Russella Westbrooka.

U razmeni igrača u kojoj su učestvovali i Utah Jazz i Minnesota Timberwolvesa, Westbrook i još sedmorica igrača promenili su ekipe.

Lakersi su dobili D’Angelo Russella (17.9 poena, 6.2 asistencije), Malika Beasley (13.4 poena, 3.6 skokova), kao i Jarreda Vanderbilta (8.3 poena, 7.9 skokova).

Wolvsi Mikea Conleyja (14.7 poena, 5.7 asistencija) i Nickeila Alexander-Walkera (6.3 poena), kao izbore i drugog kruga drafta za 2024., 2025. (od Utah Jazza) i 2026. (od Utah Jazza).

Jazzeri su doveli Russella Westbrooka (15.9 poena, 6.2 skoka, 7.5 asistencija), Juana Toscano-Andersona (2.7 poena, 2 skoka), Damiana Jonesa (2.5 poena, 2.5 skokova), kao i izbor iz prvog kruga drafta 2027. (od Lakersa).

Zanimljivo, Lakersi u ovoj razmeni vraćaju igrača kojeg su pre šest godina otpustili u aferi Sexgate. D’Angelo Russell trebao je biti njihova nova zvezda kada su ga 2015. uzeli kao drugog na draftu, no samo dve godine kasnije menjali su ga u Netse. Razlog zbog kojeg su ga se Lakersi odrekli bilo je tajno snimanje i objavljivanje videa u kojem je njegov tadašnji suigrač Nick Young priznao da je varao zaručnicu, pevačicu Iggy Azaleu. Saigrači su mu tada okrenuli leđa i morao je otići.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*