Igraj j****o snažno, šalji tela i – rotiraj!

screenshot

Večeras je na programu 6. meč Finala Istoka. Prvi nakon kojega možemo dobiti drugog sudionika velikog Finala. Warriorsi već neko vrijeme čekaju svog protivnika, a Raptorsi nakon lošeg početka imaju priliku izboriti Finale. Poveli su 3-2 u seriji, preokrenili Buckse koji su nakon 3 meča imali vodstvo.

Sve kladionice, košarkaška predviđanja, ali i zdrav razum nagoveštavaju da će i ovaj meč dobiti Raptorsi, i da će postići najveći uspeh u istoriji svoje franšize – plasirati se u veliko finale!

Ima nekoliko razloga za dobre igre Raptorsa, prvenstveno odbrana, u kojoj su svi nekako odigrali svoju ulogu, potom frantastični Leonard i njegov učinak u ofanzivi, a potom i klupa.

Doktori odbrane

Raptorsi su u toku sezone pod svoje skute doveli nekoliko fantastičnih odbrambenih igrača – dvojicu koji su bili imenovani odbrambenim igračima godina u NBA (Kawhi, Gasol), trojicu koji su bili deo najboljih odbrambenih petorki u NBA (Lowry, Green i Ibaka), zatim je tu u odbrani sjajni Pascal Siakam, budlog VanVleet kao i Norman Powell.

Kada igraju čvrstu odbranu, protivnicima nema spasa pa makar se oni zvali i Bucksi. Na poslednjem meču Bucksi su postigli svega 83.1 poen na 100 poseda, a u poslednjih 20 minuta Bucksi su imali samo tri otvorena šuta. Kyle Lowry koji je prošlu utakmicu ofanzivu žrtvovao sjajnom rolom u odbrani u kojoj je kontrolisao brzinu protoka lopte i onemogućavao protivnicima brzu tranziciju što je Giannisu i ekipi najjače oružje.

“Igraj jebeno jako, šalji tela, i onda rotiraj. To nije nauka. To je shvatanje kako radi rotacija, ko ide na koga, gde se kreću i postavljaju protivnici i kom treba pomoći. To je teško raditi, ali to morate raditi u ovakvim situacijama,” rekao je Lowry i otkrio tajnu uspeha Raptorsa.

No genijalni je potez napravio trener Raptorsa, Nurse, kada je poslao Leonarda u trećem meču da čuva Giannisa. Rezultati su bili očigledni. The Greek Freak je izgledao nezaustavljivo dosada, no njegovi limiti su očiti. Leonard ga je uzeo pod svoje, a rezultati su itekako vidljivi. Giannisu je drastično opala efikasnost, a odigrao je i najlošiju utakmicu playoffa baš protiv Raptorsa.

Vidljivo je, kako je serija odmicala, Leonard je sve više i više pažnje pridavao Giannisu. Limitirao ga je, otežao mu je igru i Bucksi su stali. Giannis i dalje ubaci svoju kvotu poena, no i ostatak Bucksa je zakazao. Posebno Bledsloe koji je potpuno nestao u ovoj seriji. Od Brogdona i Middeltona dobiju nešto svaku drugu utakmicu, no to nije niti izbliza dovoljno.

Kawhi je Kawhi

O Leonardovim ofanzivim brojkama već smo puno pisali. The Claw je nezaustavljiv. Najjača košarkaška desnica sveta neumoljivo je trpala koš Bucksa. Ali ne samo to. Kawhi je u psolednjem meču učestvovao u postizanju čak 62 poena, što je njegov rekord. Sam je dao 35, ali je vešto pronalazio saigrače na otvorenim pozicijama i tako im omogućavao lake poena. Sam VanVleet je svih svojih 7 trojki postigao neometan, iz čiste situacije – čime je izjednačio rekord play offa koji drži Steph Curry.

“Kawhi odvlači igrače na sebe, a kada to napravi lako pronalazi nas koji se nalazimo u puno izglednijim situacijama za šut. On pravi pravovremena dodavanja, i to je ključ,” pohvalio je Lowry svog saigrača.

Klupa

S druge strane klupa Raptorsa je napokon proigrala. Prednjači Powell koji daje iskru s klupe koja fali Bucksima, a i van Vleet je napokon odigrao koju kvalitetnu minutu. Powell je ovaj playoff bio dosta “tih”. Pogotovo u seriji protiv Sixersa. Igrao je preko 15 minuta u prve tri utakmice, uz zanemariv učinak pa ga je Nurse posjeo na klupu. Najviše je zabio u šestoj utakmici, 7 poena. Probudio se protiv Bucksa. Prvu je odigrao loše, no nakon toga gotovo svaku bio dvoznamenkast. U dvije velike pobjede, četvrtoj i petoj utakmici, ubacio je po 18 i 19 poena, te bio jedan od najzaslužnijih za pobjedu.VanVleet je možda bio još i lošiji od Normana. Fred je bio ogromno iznenađenje prošle sezone, te praktički drugi Lowry ove ekipe, no protiv Bucksa u uvodnim utakmicama izgledao je jako loše. Kao da ga je netko teleportirao iz kreveta na teren. No, u posljednje dvije je počeo hvatati formu, a posebno je bio dobar u posljednjoj u kojoj je ubacio 21 poen.

Također su dobili i dobre minute od Ibake,a i Lowry je povukao jednu utakmicu. Leonard je konstanta kroz čitav ovaj playoff, trenutno najbolji two way igrač Lige. S njim u ovakvoj formi, posao bi mogao biti završen već i večeras.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*