Ćosić na Dalipagića, 22.april 1982.

kosmagazin.com

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Žarko Dapčević Daba

Prvenstvo bivše nam države Jugoslavije 1981/82 počelo je sa jednom velikom novinom – uveden je plejof! Prethodila mu je žestokaka polemika, javnost je bila podeljena. Neki ugledni novinari bili su veliki protivnici, a glavni argument bio im je „kako neko ko je bio 8. u ligi može da bude prvak“. Pa lepo, može, u tome i jeste draž plejofa, branili su ideju oni koji su imali modernija shvatanja i koristili iskustva drugih zemalja. Dodatnu konfuziju izavala je odluka da u plejofu učestvuju  prvak i drugoplasirani  B lige, u konkretnom slučaju Jugoplastika i Kvarner. Splićani  su  posle ispadanja iz elitnog društva napravili vrlo jak tim koji se prošetao kroz drugu ligu. Bilo je i primedbi sa političkim primesama, kao tako nešto „ne priliči našem sistemu“ itd. Bilo kako bilo, rukovodioci ondašnjeg KSJ izgurali su ideju prateći, kao i uvek, trendove u evropskoj i svetskoj košarci.

Prvenstvo je bilo vrlo zanimljivo i kvalitetno, veliki broj asova još uvek je bio u domaćim klubovima. Partizan je završio na prvom mestu sa bilansom 18-4, druga je bila Cibona sa 17-5. Da je bilo po starim pravilima, Partizan bi bio prvak i zbog boljeg ukupnog bilansa i zbog dve pobede u direktnim duelima sa Cibonom, ali na snazi su bila nova, sa „baukom“ zvanim plejof.

Ta novotarija inaugurisana je utakmicama Jugoplastika-Budućnost (92-74) i Bosna-Kvarner (110-93) koje su igrane na neutralnom terenu. Bosna je bila 7. a Budućnost 8. i zato su morali u kvalifikacije a  šest prvoplasiranih i pobednici tih eliminacionih duela bili su učesnici prvog plejofa u istriji ondašnje lige.

U četvrtfinalu Partizan je iskoristio prednost terena i eliminisao Jugoplastiku sa 2-1 u pobedama, Cibona je bila bolja od Bosne (2-0), Zvezda od Olimpije (2-0) a Zadar od Šibenke (2-1). U polufinalu Cibona je nadmašila Zvezdu (2-1) a Partizan Zadar istim rezultatom. U finale su išli br. 1 i br. 2, do tada nije bilo izneđenja jer su svi bolje plasirani timovi umeli da iskoriste prednost domaćeg terena.

Finale se igralo na samo dve pobede. Prva finalna utakmica igrana je 22. aprila 1982. u Hali sportova na Novom Beogradu pred 4.000 gledalaca. Na opšte iznenađenje, sudile su sudije iz Beograda,  Dragaš Jakšić  i  Rade  Petrović. To je bilo potpuno van prakse da duele srpskih i hrvatskih klubova vode arbitri iz Bosne, Slovenije ili Makedonije, ali komesar za suđenje, čini mi se da je bio Lole Antić, odlučio je da finale vode najbolji. Cibona nije imala ništa protiv, stari vuk Mirko Novosel osetio je da to čak može da bude prednost za njegov tim jer iskusni par kakav su bili Jakša i Rade sigurno neće dozvoliti da bude optužen za domaćinsko suđenje. Partizan nije bio oduševljen ali je pristao, i na kraju nije bio zadovoljan arbitražom jer sudije nisu podlegle pritisku publike, Partizan nije imao nikakakv „vetar u leđa“.

Utakmica je bila vrhunska predstava, sa čak tri produžetka, a na kraju Cibona je slavila sa 112:108. Bilo je dramatično, borbeno, iscrpljujuće, sa puno obrta, prelepih poteza i akcija, teško čak i prekaljenim asovima kakvi su Ćosić i  Dalipagić jer su u odsudnim trenucima za svoje timove promašivali bacanja, iako su iza sebe imali stotine utakmica.

Partizan je tokom većeg dela meča bio bolji protivnik, vodio je u nekoliko navrata i sa 13 poena razlike, ali je iskusni strateg Cibone Novosel čestim izmenama anulirao tu prednost, dok se sa druge strane Partizanov trener Reba Ćorković nije najbolje snašao u triler završnici. Partizan je na poluvreme otišao sa pet poena prednosti. U drugom delu je imao i 13 poena viška, ali je Cibona čvrstom odbranom i preciznim šutevima iskoristila Dalipagićevu indisponiranost od sedam uzastopnih promašaja, i na kraju stigla na 76:76 u 37. minutu. Minut kasnije pogotkom Nakića prešla je u vođstvo 78:76.  U tih sedam minuta igre Cibona je napravila seriju 16:2. Partizan je, ipak, imao meč loptu. Na 56 sekundi do kraja meča Boban Petrović doneo je prednost od tri poena. Tada Novosel uvodi Ćosića koga je dugo odmarao na klupi, Knego daje jedno od dva bacanja i smanjuje rezultat na 81:79. Partizan ima napad 40 sekundi pre kraja, ali Cibona zatvara sve prilaze; Partizan nije ni šutnuo ka košu, istekao je napad, a Ćosić na samo dve sekunde pre kraja doneo Ciboni izjednačenje i produžetak –  81:81.

Partizanovi centri Savović i Marić zbog pet ličnih odavno nisu bili u igri. Cibona je imala prednost od četiri poena 89:85, ali su njeni igrači promašili nekoliko „zicera“, Partizan je  preokrenuo rezultat i opet imao meč loptu. Na 12 sekundi pre kraja produžetka, pri vođstvu  „crno-belih“ 91:90,  Ćosić promašuje oba bacanja, ali Nakić izvanrednim skokom u napadu hvata odbitak i daje koš  –  92:91 za Cibonu. Partizanu je preostalo deset sekundi, Dalipagić šutira iz ćoška, pogađa obruč, ali se čuje sudijska pištaljka –  faul!  Nakić dobija petu ličnu grešku. Sekund do kraja produžetka Dalipagić ima bacanja za pobedu. I velikom majstoru zadrhtala je ruka, promašio je prvo bacanje, drugo je pogodio – 92:92, drugi produžetak.

Cibona kontroliše rezultat, vodi sa po dva poena razlike, da bi se Dalipagić iz nemoguće situacije tri sekunde pre kraja iskupio za onaj promašeni penal, pogodio je za 100:100 i uveo  meč u  treći produžetak. U trećem nastavku Cibona je zaigrala još bolje, umorni i oslabljeni Partizan više nije imao snage, Zagrepčani su poveli su sa 112:106 i tu se već nazirao kraj. Partizan je do kraja ubacio još dva poena za konačan rezultat – 112:108.

Presudila je sjajna odbrana Cibone i skok  –  Cibona je imala čak 20 skokova u napadu. Najbolji pojedinci u pobedničkom timu su bili Nakić 23 poena, Ćosić 20, Knego 19, a  kod  Partizana Dalipagić sa neverovatnih 50 poena, Slavnić 19, Petrović sa 12.

U  revanšu u Zagrebu 24. aprila 1982. nije bilo drame kao u prvom meču. Cibona je dosta lako slavila sa 89:75 i postala prvi šampion posle plejofa. Bila je to njena prva titula prvaka Jugoslavije, kruna posla koga se 1976. prihvatio Mirko Novosel. Iskusni Ćosić dao je 23 poena, Nakić 18, a kod Partrizana Dalipagić 31 i Slavnić 21.Kritičarima novog sistema takmičenja nije bilo pravo, i dalje im nije bilo jasno kako br. 2 može da bude prvak, ali dramu, uzbuđenja i lepu košarku niko nije mogao da ospori. Cibona je sezonu završila sa triplom krunom, pošto je u samo dva meseca osvojila Kup Jugoslavije, pobedivši u finalu Iskra Olimpiju sa 90:79, i Kup pobednika kupova posle pobede nad Real Madridom 96:95.

Ostaće zapisani akteri prvog finala plej-ofa:

Cibona: Nakić, A. Petrović, Bečić, Čutura, Pavličević, Bevanda, Cetinja, Gospodnetić, Ćosić, Knego, Ušić, Savović. Trener:  Mirko Novosel.

Partizan: Todorić, Zorkić, Ristanović, Kerkez, B. Petrović, Medić, Savović, Marić, Grbović, Slavnić, Pešić, Dalipagić. Trener:  Borislav Reba Ćorković.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*