Patrick Ewing u Charlottu gradi svoju trenersku karijeru

Patrick Ewing, legendarni centar New York Knicksa, vrlo brzo nakon okončanja igračke započeo je da radi kao košarkaški trener. Trenutno je pomoćni trener u Charlotte Hornetsima. Košarkaška legenda rodom sa Jamajke još uvek traži priliku da bude prvi trener nekog NBA ligaša.
“Mnogi treneri u ovoj ligi su se pokazali uspešnim. Mnogi nisu uspeli, ali su imali svoju šansu. Ja je još nisam dobio i dok se to ne desi, mogu samo da nastavim da radim, usavršavam se i pokazujem da u sebi imam strast koja je neophodna za obavljanje trenerskog posla”.

Od 2003. do 2006. godine bio je pomoćni trener u Hjuston rokitsima. Radio je i u Washingtonu gde je pomagao Dagu Kolinsu, u Hjustonu bio deo stručnog štaba Džefa van Gandija, a u Orlandu asistent njegovog brata Stena. Nakon toga prelazi u Orlando, gde je bio asistent Gandijevog brata Stena. Ewing je jedan je od najzaslužniji za plasman Orlanda u NBA finale 2009. godine, pre svega zbog individualnog rada sa Dwightom Howardom koji se razvio u odličnog centra zahvaljujući tome. Od 2013. je u Šarlot Hornetsima, gde sa Stivom Klifordom kao “glavnim i odgovornim” radi odličan posao, pošto je ekipa drugi put za tri sezone osigurala plasman u plej-of.

Ewing je igrao na univerzitetu Džordžtaun sa kojim je osvojio NCAA titulu 1984. godine. Na draftu 1985. izabran je kao prvi pik od strane Njujork Niksa za koje je nastupao do 2000. Proveo je posle toga još dve godine u NBA ligi noseći dres Sijetla i Orlanda. Na Ol-staru je učestvovao 11 puta, tri puta je izabran u najbolji defanzivni tim lige, a jednom u najbolju petorku lige. Osvojio je i priznanje za novajliju godine. Izabran je u „Nejsmitovu kuću slavnih“ 2008. godine. Niksi su u njegovu čast povukli ders sa brijem 33.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*