Najopakiji ‘stršljen’ ostao bez zaslužene nagrade

Youtube / screenshot

Charlotte Hornetsi iznenađujuće su dobro stajali nakon naglog prekida lige. Od najmanje atraktivnog tima lige, koji su mnogi otpisivali, došli su u situaciju da se sa 23 pobede i 42 poraza mogli nadati (doduše samo teoretski) plasmanu u play off Istoka.

No, kako to nije bila ambicija ovog tima, oni su dobili premiju – igrača koji sve iznenadio svojim napretkom u ovoj sezoni, i sasvim zasluženo vodio u trci za Igrača koji je najviše napredovao (MIP – Most Improved Player). Kako je NBA Lige i službeno objavila konkurente za NBA nagrade, uvjerljivo najveće iznenađenje je izostanak Grahama sa spiska igrača koji su najviše napredovali. To je primjetio i Dončić kojega je NBA nominirala u toj kategoriji. “Šta je radim na ovoj listi. Izbacite mene i stavite Devonte Grahama.” rekao je Luka.

Borrego je uspostavio dobar sistem iz kojega je neočekivano iskočio Devonte Graham. Očekivalo se kako će pridošlica iz Bostona Terry Rozier preuzeti konce ekipe, ali Graham je zasjenio svojeg suigrača. Vječno otpisani Graham bilježi sjajne brojke. Odigrao je nekoliko fenomenalnih utakmica i zasada nema spora tko je najbolji igrač Hornetsa. Daje 18.2 poena u proseku, ima 7.5 asistencije i 3.4 skoka po meču.

Pri tome na petom je mestu u ligi sa 218 postignutih trojki, a osmi je asistent lige sa 7.5 uspešnih dodavanja po meču.

Fadeaway World / screenshot

Put za Grahama nikako nije bio lagan. Počevši od srednje škole Graham je bio u sjeni. Imao je ponudu samo jednog sveučilišta, Appalachian Statea. Kako obiteljska situacija nije bila najbolja, Graham je morao prihvatiti školarinu. Vrlo brzo je izrastao, a s tim je uvelike napredovala i njegova igra. Veća sveučilišta su odjednom počela biti zaintersirana za Grahama. Nakon duge sage, napokon se uspio prebaciti na Kansas. Ekipa predvođena legendarnim Bill Selfom, koja svake godine puca na NCAA naslov. Graham je imao sjajnu NCAA karijeru. U posljednjoj godini bio je proglašen za najboljeg igrača Pac-12 konferencije, što je na kraju bio dovoljno da bude izabran u drugoj rundi NBA drafta 2018. godine. Na 34. mjestu izabrali su ga Hawksi i odmah proslijedili u Hornetse.

Mentorska podrška

U Charlotteu je prošla sezona donela idealnu situaciju za Grahama. Tamo su ga čekali Kemba Walker i Tony Parker koji su ga odmah “uzeli pod svoje”.

“Definitivno je ozbiljno shvatio treninge i koliko može naučiti od Tonya i Kembe. Vidim neke djelove njihove igru u Grahamu danas,” izjavio je trener Hornetsa Jim Borrego. Rookie sezone je proveo “šetajući” se između G-Lige i prve ekipe Hornetsa. Uspio je na kraju sakupiti 46 utakmica za prvu ekipu u svojoj rookie sezone. Prava eksplozija je uslijedila ove sezone.

Graham je prvih 11 utakmica sezone počinjao s klupe ali nakon toga je postao starter i to mjesto nije ispušteo do sredine marta, kada je liga suspendirana zbog Covid-19.

NBA.com

Statistika pokazuje kako je i pored činjeinice da je u oktobru, i deo novembra, ulazio sa klupe, minutaža nije trpela – sa 29.1 minut po meču došao na martovskih 36.2 minuta, što se u 5 martovskih mečeva odrazilo i na njegovu statistiku – 24.2 poena, 6.4 asistencije i 1.6 skok. Pri tome je značajno popravio šut (47 %) na čak 18 uzetih šuteva (poredimo li to sa decembrom, vidimo da se i u tom segmentu Grahamova igra značajno unapredila).

Iako je u startu, kada je uazio sa klupe, imao šansu da se bori i za titulu najboljeg šestog igrača u ligi (beležio je preko 18 poena po meču), prebacivanjem u prvu petorku Hornetsa, Graham je postao najizgledniji kandidat za igrača koji je najviše napredovao.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*