‘Orlići’ koji su Srbiji doneli medalju nakon 2 godine

Piše: Nebojša Todorović, Blic

Sa kojom god medaljom da se vrate iz Bratislave, ovi momci imaju blistavu budućnost i još jednom se potvrdilo da smo zemlja košarke. I da su naslednici Teodosića, Markovića, Bjelice i ostalih asova na odličnom putu!

Nikola Mišković, Balša Koprivica, Stefan Momirov, Aleksa Uskoković, Vuk Vulikić, Filip Petrušev, Andrija Marjanović, Tadija Tadić, Danilo Petrović, Marko Pecarski, Marko Šarenac i Aleksa Matić, predvođeni trenerom Vladom Jovanovićem uspeli su svoja imena da upišu u istoriju.

Ekipa protkana supertalentovanim košarkašima igra maestralno na šampionatu Starog kontinenta, timski, a Jovanović ih je odlično uklopio i zasluženo će imati šansu da se nađu na evropskom tronu.

Čini se da je prelomni momenat za igrače rođene 1999. i mlađe bio u utakmici sa Ukrajinom. Uspeli su da naprave trijumfalan preokret za prvo mesto u grupi i onda su srušili Nemačku, deklasirali BiH i u polufinalu dobili dramatičnu i do samog kraja neizvesnu bitku sa Litvanijom.

Ujedno, ovi momci su dokaz da iver ne pada daleko od klade. Prvi među jednakima, nosioci ove sjajne generacije su Pecarski, Mišković, Koprivica i Uskoković, a očevi prve trojice su i sami bili košarkaši.

Miroslav Pecarski je bivši as Partizana, a njegov sin Marko, rođen 2000. važi za jednog od najtalentovanijih i mnogo ranije je skrenuo pažnju na sebe. Član je Bajerna, razvija se pod kontrolom selektora A tima Aleksandra Đorđevića i predstavlja pravo blago u igri pod obručima. Bio je već na čuvenom Džordanovom kampu i kaže da ne može da zamisli život bez košarke. Igra centra, ali može da pokriva više pozicija i često se “izvlači” iz reketa, jer ima odličan šut.

Marko Pecarski ode u Bayern!!

Prosečno beleži 12,3 poena i 7,8 skokova na ovom šampionatu.

Nikola Mišković je sin Dejana Miškovića, bivšeg košarkaša Spartaka i Crvene zvezde. Njegova pozicija je krilni centar i već četiri godine je član Mega Bemaksa, kluba koji je poznat po supertalentovanim igračima i sa kojim je početkom godine potpisao profesionalni ugovor. Kako je jednom rekao, na prvoj košarkaškoj utakmici je bio sa tri meseca, rastao je gledajući oca i narandžasta lopta mu je utkana u DNK. Nema sumnje da će se u Megi razvijati na pravi način.

Odličan je u oba pravca i prosečno ima 10,8 poena i 6,2 skoka po meču.

Za organizaciju igre naših juniora zadužen je Aleksa Uskoković, budućnost nacionalnog tima i Crvene zvezde, koji je prošle sezone prošao deo priprema sa prvim timom i igrao prijateljske utakmice. Na ovom Evrobasketu prosečno beleži 3,8 asistencija po utakmici, a odlikuje ga i odličan prodor kojim prolazi kroz protivničku odbranu. Sa crveno-belima već ima titule, sada je red na uspehe i sa “orlićima”.

Balša Koprivica

Foto: screenshotBalša Koprivica

Tu je i Balša Koprivica, čiji je otac Slaviša Koprivica, bivši as Partizana i Beobanke, koji je sa crno-belima osvojio evropsku titulu. Njegov naslednik se razvija u Americi od 2011, ima 16 godina, pohađa koledž i važi za jednog od najvećih talenata ne samo u Evropi. Već ga prate brojni NBA skauti i igra centra kao njegov tata svojevremeno. Visok je čak 214 centimetara i stručnjaci tvrde da će biti vrlo visoko plasiran na draftu, na kom može da se nađe 2019.

Oni dolaze: Balša Koprivica, Srbija, School of Nova South

Treneri tvrde da po ponašanju na terenu podseća na Karla Entonija Taunsa i glavne karakteristike odličan šut za tri poena, skok i visoka inteligenciju na terenu. Koprivica se košarkom bavi od šeste godine, a krasi ga radna etika. Njemu nije teško da sa treninzima počne u šest ujutru. Vredno radi na sebi i sprema se za velike izazove.

Neverovatan talenat poseduje i Filip Petrušev, 208 centimetara visoki krilni centar, koji je rođen 2000. godine. Prosečno beleži 6,2 poena i 3,5 skoka po meču u Bratislavi i pruža konstantne partije. Član je mlađih kategorija Baskonije, što dovoljno govori o tome da mu se predviđa velika karijera. Zajedno sa Pecarskim je takođe bio na Džordanovom kampu prošle godine i poput Koprivice odavno je na oku NBA skautima.

Oni su samo prvi među jednakima, iskoče kada je potrebno, ali su za to spremni i svi ostali koji su obradovali naciju i u Srbiju donose evropsku medalju.

Bravo, momci!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*