Eurobasket, 1/8 finala: Duel NBA zvezda na petici za prevagu

Nakon uvodnog poraza od Srba Letonci su nanizali 4 pobede i izgledaju kao ekipa za velike stvari. Uvek su imali solidnu ekipu, punu sjajnih šutera no ove godine imaju i Porzignisa zvezdu Knicksa i izgleda da je on deo slagalice koji je falio. Igraju odlično, timski, svi šutiraju trojke i mogu biti jako nezgodni. Totalno drugačija reprezentacija s druge strane. Crnogorci svoje adute baziraju na jakoj unutarnjoj liniji, Vučeviću i Dubljeviću. Dosada nas nisu očarali igrom, fali im šuta u napadu da mogu malo raširiti reket, no prednost im je svakako i iskusni Boša Tanjević na klupi. Uzeći u obzir dosadašnje igre u grupi i veći izbog kvalitetnih igrača prednost ide Letoncima. Imaju puno bolju i dužu rotaciju na bekovima, a veliku ulogu će imati i Nba duel Vučević – Porzingis. Meč je na programu u nedelju od 11.30.

  • Prolazak: Letonija

Letonija

Igraju vrlo dobro na ovom prvenstvu. Porzingis je u vrlo dobroj formi i to im je najveća nada za rezultat. Igraju istim stilom kao i uvek, imaju nezgodne bekove sjajnog šuta, puno tranzicije i tempa, a u obrani s dosta preuzimanja. Obranu drži Timma, pravi univerzalac koji je i u napadu u nekim utakmicama vukao. No osim Zingisa uvek iskoči neko drugi, ili jedan od braće Bertrans, Timma ili iskusni Blums se nekoliko teških šuteva protiv Turaka. Izgledaju jako dobro i najnezgodniji su matchup od svih ekipa koje su prošle dalje.

Protiv Srba su krenuli vrlo dobro, no Bogdanović je brzo vratio Srbe u vodstvo, a nakon odmora Zingis je ušao u probleme s osobnima. Srbi su to iskoristili i naneli početni poraz Letoncima. Nakon toga serija od 4 pobede. Prvo su imali dve lakše utakmice, protiv Belgijanaca je najbolji bio Timma sa 27 ubačaja, dok je Britance rešio Porzingis sa 28. Da misle ozbiljno pokazali su protiv Rusa u velikoj pobedi, da bi na kraju dobili i domaćine Turke i tako sebi osigurali drugo, a Srbiji prvo mesto u grupi.

Zvezda Knicksa je najbolji igrač ove ekipe. U odličnoj je formi, dosta često igra 1 na  1 i vrlo dobro šutira na ovom prvenstvu. Trenutno je na 22, 4 poena uz 5,6 skokova. Timma je sjajan na ovom Euru. Osim što krpi sve rupe u obrani, prvi je skakač ekipe i drugi strelac. Braća Bertrans igraju vrlo dobro, uz Timmu i Zingisa jedini imaju dvoznamenkasti broj poena u ekipi. Imaju široku klupu, Skele koji je dosada jako malo igrao bio je u vrlo bitnoj ulozi protiv Turaka, Meiers je tu da se tuče s centrima, a iskusni igrači kao Blums i Strelneiks uvek iznenade s nekom trojkom.

Crna Gora

Poraz od Španije na početku im nije previše naškodio, uspeli su posle dobiti sve što se od njih očekivalo, no igra i dalje nije dobra. Previše im fali šutera u napadu, reket je previše zagušen da Vučević i Dubljević mogu na miru ordinirati. Tanjević ima dosta posle pred Letonce. Igraju čvrstu obranu, protiv njih se nećete nadskakati, no napad je previše statičan. Ili se igra pick s Riceom ili lopta ide na Vuča i Dubljevića, i kada im to zaustavite gube ideju. No čvrsta su ekipa, a Tanjević je jako iskusan trener te sigurno nisu bez šansi u drugom krugu.

Španija ih je razbila za početak Eura, no brzo se vraćaju uverljivom pobedom nad Mađarima. Protiv Hrvata su očajno ušli u meč, no zahvaljujući Dubljeviću u prvom i Riceu u drugom delu imali su i šansu za pobedu. No prvo su nespretno izveli aut, da bi nakon toga tu večer očajni Ivanović promašio bitnu trojku. Protiv Čeha je bilo odrađivanje posla, dominirao je Vučević sa 17 poena i 14 skokova, a na kraju su lagano pali i Rumunji bez previše potrošene snage.

Očekivano centri dominiraju kod Crnogoraca. Nba zvezda Vučević je prvi strelac sa samo 13,8 poena i prvi skakač sa 7,8 skokova. Osim napada igra i odličnu obranu, dosta dobro zonira na picku i pokazao je napredak u tom segmentu. MVP Acb lige Dubljević je odmah posle Nikole. Bori se u napadu, i dalje solidno šutira, a u obrani uzima većinu skokova. Problem su bekovi. Rice je dobar, no previše nekonstantan kao i Ivanović. Otkriće u obrani je Đurišić no ništa ne može pogoditi u napadu, a solidan je i Pavličević sa 9 poena u samo 15 minuta.

1 Trackback / Pingback

  1. Eurobasket, najave mečeva 1/8 finala - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*