Hoćeš li da te pošaljem na ‘večna lovišta’?

Twitter / screenshot

Ron Artest je na vrhuncu svoje karijere, dok je nastupao za Pacerse, bio klasni odbrambeni igrač. No, mnogi zaboravljaju njegov talenat u napadu. Kada je trebala napadačka produkcija Ron je uvek bio tu. Šteta samo što je često “upadao u nevolje”… Nevolje koje su se svodile na provokacije, kavge i vrlo brutalne tuče, kao što je bila ona u Detroitu, kada je Ben Wallace bio odlučan da ga pošalje na ‘večna lovišta’.

Wallace je 2004. godine guranjem Rona Artesta započeo najveću tuču u istoriji NBA lige, i to bez ikakvog premca. Možda sukob među igračima na parketu i nije bio toliko strašan, ali Artestovo hvatanje navijača i sukob navijača Pistonsa i igrača Pacersa su ušli u anale kao najveći sportski incident u NBA istoriji, a možda i u istoriji američkog sporta. Ron Artest, koji je prekršio osnovno pravilo ponašanja koje kaže da NBA igrači “ni pod kojim okolnostima ne smeju ući u gledalište” je suspendovan do kraja sezone, uključujući i play off…

Sigurno nezasluženo, ali taj prgavi karakter koštao ga je samo jednog nastupa na All Staru.

Sa druge strane, Big Ben je bio jedan od najčvršćih i najboljih defanzivnih igrača u NBA. Sa Detroitom je osvojio šampionski prsten 2004. godine. Četiri puta je bio najbolji defanzivac sezone i četiri puta je učestvovao na All Star susretu, a pet puta je bio u najboljoj odbrambenoj petorci lige. U NBA je došao mimo drafta, kada je 1996. godine potpisao za Washington. Njega je 1991. godine otkrio u kampu bivši košarkaš Charles Oakley i preporučio ga je svom bivšem koledžu Virgina.

Šampionski šmek

Četrnaest godina su Pistonski čekali novih šampionski prsten, još od vremena loših momaka – Joe Dumarsa, Isaiha Thomasa, Billa Laimbeera, Dennisa Rodmana, koji su u sezoni 1989-1990. Te godine su u finalu pobedili Blazerse sa 4-1.

U leto 2003, uprava Pistonsa odlučuje prekinuti niz frustrirajućih poraza i ispadanja iz play offa. Prvo su doveli trenera Larry Browna, da posloži vrlo talentovanu i borbenu ekipu i od njih napravi pobednički tim. A pobednike su činili sjajni bekovski par – Chauncey Billups i Richard Hamilton, borbeni Tayshaun Prince i Darvin Ham, Big Ben Wallace koji je iako niži od ostalih centara (2.06) to nadoknađivao neverovatnom borbenošću. Na pola sezone stigao je i ‘faktor x’ ovoga tima, Rasheed Wallace.

Regularni deo završili su 54-28, bili su najbolja odbrana lige (84.3), a do velikog finala sa LA Lakersima dobijali su redom Buckse (4-1), Netse (4-3), Pacerse (4-2), i u velikom finalu potpuno su izdominirali Kobea, Shaquilla, Mailmana i Paytona za velikih 4-1, i titulu. Finalni meč serije odigran je 15 juna 2004, u kojem su Pistonsi sa 100-87 dobili Lakerse.

1 Trackback / Pingback

  1. Samo jednom Allstar?? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*