Eurobasket polufinale: Koliko može mladost i brzina protiv snage i iskustva

FIBA

Jučer smo dobili i konačne sudionike polufinala. Ovaj puta imamo čak 2 naša predstavnika što se nije dogodilo još od ranih 90-ih. Prvi na teren će izaći Slovenci, sjajna družina predvođena odličnim strategom Igorom Kokoškovim s klupe, te dinamičnim bekovskim duom na parketu Dragić-Dončić. Gaje ultra brzu košarku s puno kontri i tranzicije, kako bi rekli “igraju za koš više”. Protivici će im biti najveći favoriti prvenstva Španci. Totalna suprotnost Slovencima, jer Španci svoje najjače oružje imaju pod koševima, braću Gasol. Njih dvojica iako oba klasični centri dosta vremena provode zajedno u igri i čine napada dosta sporijim. Nakon ovog meča ekipa totalno različitih karktera nećemo više imati neporaženog na turniru. Obe ove ekipe su dosada imale 100-tan učinak, no posle ovog meča samo će jedna ekipa ostati na tome.

Igor Kokoškov je izvrsno posložio ovu ekipu. Znao je prije prvenstva s čime raspolaže i odlično je pripremio ekipu. Odmah se u grupi videlo da bi ovo mogla napokon biti godina Slovenaca. Suvereno su iza sebe ostavili sve protivnike iz relativno teške grupe. U leđa su im gledali i Grci i Francuzi i domaćini Finci. Uzeli su dominantno sve pobede i tim putem nastavili sve do polufinala. Prošlo kolo je bio pravi klasik s Letoncima. Sjajan susret, najbolji dosada na ovom prvenstvu, a Slovenci su dobili neugodne Letonce, ekipu veoma sličnu njima. Videli smo sada da su najbolja ekipa iz sorte «brzih ekipa» a danas moraju pokazati da su bolji i od ovih «drugih».

Prema očekivanjima Španci su dominirali turnirom. U svakoj njihovoj utakmici dosada se pokazalo da su jednostavno klasa za sebe. U grupi su im samo Hrvati zadali određene probleme, dok je put do polufinala bio u sličnom stilu kao i njihov put u grupi. Zadnji su pali hrabri Nemci koji jednostavno nisu imali snage za 40 minuta bespoštedne borbe, a i nisu imali leka za Marca Gasola koji ih je izbušio u trećoj četvrtini. Nada Slovencima je upravo ta «najteža» utakmica Španije, ona protiv Hrvatske. Oni su zaigrali sa nižom postavom, iznenadili Špance i do kraja iskorištavali sporost braće Gasol. Nisu uspeli doći do pobede, no sigurno su pokazali kojim putem treba ići Kokoškov kako bi napokon Slovenci došli do garantirane medalje.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*