Dorian Gray NBA Lige

Preneseno sa: Cleveland Cavs Balkan

Priče koje LeBronovi saigrači daju o njegovim radnim navikama i treninzima postaju polako legendarne.

Koliko puta samo ove sezone se desilo da James izvrne zglob, nekada i za 90 stepeni, uzme predah od nekoliko desetina sekundi, zaveže pertle malo jače, vrati se, i ubaci 30 poena uz triple double?

Da li znate da on pred svaku utakmicu dođe i po 3, 4 sata ranije da obavi svoje treninge? I to ne bilo kakve treninge. Kada završi sa njima, onda odigra 40 minuta na utakmici, pa onda opet istezanje i ledena komora.

Počinje već da se stvara priča da je neuništiv. 15 godina, svaka sezona preko 80, 90 utakmica, uvek skoro 40 minuta na parketu. Ali nije baš tako… Jamesov atleticizam je produkt genetike i naravno njegovih radnih navika. Nije samo u pitanju broj sati i vežbanja, nego i baš specifične vežbe.

Pre 3 i po godine je ipak naišao na PRVI veliki problem u karijeri koji je mogao da mu ugrozi karijeru. Sećate se verovatno svi… Njegova prva sezona kada se vratio u Cleveland… Počeo je usporeno, nije ličio na sebe u nekim momentima, ali je pokušao samo da igra i nadao se da će proći.

Imao je probleme sa leđima. Konkretno sa kičmom. Osećao je s vremena na vreme jake bolove pri pokretima… Svaki put pri doskoku je osećao bol, svaki put kada bi se naglo pomerio ili potrčao osetio je bol.

Sada je malo i smešno kada se o tome priča, pogotovo kada se sagleda šta radi U OVOM TRENUTKU. Krade loptu protiv Sunsa i onda kuca windmill sa skoro linije za bacanja… Ljudi su naravno odmah pravili poređenja i pokazali njegovo kucanje protiv Phoenixa u rookie sezoni, pa u prime godinama u Heatu, i onda ‘to’ kucanje ove godine. Ne vidi se razlika!
Onda je bilo i ono kucanje preko Nurkića, koje je sigurno top 3 njegove karijere. Samo taj intezitet zakucavanja to pokazuje… Zamalo nije odvalio onaj obruč.

Ali to je samo u poslednjih par nedelja. Setite se onih 57 protiv WIzardsa, pa onda da je prvi put u karijeri beležio triple double prosek u jednom mesecu…

Da se vratimo na taj decembaru 2015. / januar 2016. koji su mogli biti kobni za njega i njegovu karijeru. Tada je propustio čak 8 vezanih utakmica, i ukupno 13 u sezoni, što je naravno rekord do sada.

Googlujte i možete pronaći slike kako čim izađe sa parketa, umesto na klupu, on legne na pod od silnih bolova. Odmah su se pojavljivala poređenja sa Birdom i Nashom koji su baš zbog tih problema i završili karijeru.

  1. 12. 2014. James je imao jednu od gorih partija… Cavsi su izgubili od Pistonsa, a on je šutirao 5/19 i bilo je očigledno da nešto nije u redu.

Dan kasnije je jedva mogao da ispravi leđa. Morao je da prima antiinflamatorne injekcije. Tada je usledila pauza od 14 dana gde je morao da miruje. To su bili najduži dani u njegovom životu, makar je on tako rekao. Nije znao šta da radi… Naravno, mogao bi da se vrati na parket za tih 14 dana, ali ko mu garantuje da mu se neće ponoviti opet isti problemi?

Tada je upiznao Donniea Raimona. Čoveka koji je završio biološki fakultet, ali koji ceo život radi kao fizio terapeut. Taj čovek je spasao LeBronovu karijeru.

Raimon je radio u američkoj mornarici više od 15 godina. Nažalost doživeo je strašnu nesreću kada je spuštanjem padobranom povredio vrat. Nije mogao skroz da uspravi glavu od bolova, već mu je bila ‘prilepljena’ na desno rame. Doktori nisu znali kako da mu pomognu. Tako da je on uzeo stvar u svoje ruke i masažom, specijalnom ishranom i treningom posebnih mišića vrata uspeo da se povrati. Sada je zdrav i prav.

On je specijalnim vežbama i određenom ishranom pomogao Jamesu.

LeBron je jednom rekao: “Donnie i Matt su sjajan tandem. Bez njih ne bih bio tu gde jesam.”

Matt Mancias je drugi trener koji sa Jamesom radi već punih 14 godina.

Raimon radi sa Jamesom pre svake utakmice, a Mancias posle svake. Zato su dobar tandem.

Videli ste verovatno i sami one videe u hodniku gde James trenira sa onim loptama. Videli ste verovatno i one vežbe kada stoji na nekim jastučićima i dodaje se lopticama za tenis… Sve su to vežbe za taj donji deo leđa koji ga je mučio.

Jedna zanimljiva statistika koja pokazuje koliko je ta sezona 14/15 bila je čudna: u toj sezoni je LeBron imao samo 88 zakucavanja… Dok je recimo prošle godine postavio rekord karijere sa skoro 150!

Ali kao što James voli da kaže, sve je ovo timski uspeh na neki način. Osim Raimona i Manciasa koji su zaposleni kod Jamesa, i Steve Spiro, George Sibel, Derek Millender i Yusuke Nakayama mu pomažu svakodnevno… Oni rade za Cavse, kao asistenti.

“Svaki dan. Svaki dan mi je isplaniran do detalja. Svaki dan treniram. Nebitno da li će to biti kardio ili rad u teretani, svaki dan u godini treniram. Nema izgovora.” – rekao je LBJ.

Već sam pisao o ovome, ali hajde da ponovim. James troši više od milion dolara godišnje da bi očuvao svoje telo. U to spada: nekoliko kuvara, nekoliko masera, ova dva lična trenera. A ne treba ni zaboraviti koliko je novca potrošio u poslednjih par godina na ledene komore, đakuzije… Jedan deo njegove vile u Akronu je toliko snabdeven modernim spravama za vežbanjem da bi mu bilo koji SPORTSKI TIM na svetu pozavideo.

LeBron James je više putao rekao da je ovo najbolje što se oseća u svojoj karijeri. Odigrao je sve utakmice ove sezone, a ova razina igre koju pokazuje u playoffu je nestvarna. Odigrao je uvjerljivo najviše minuta i to kao neprikosnovena prva opcija, a ne pokazuje niti najstinije znakove umora. Definitivno najspremniji igrač Lige, možda čak i najspreminiji u povijesti NBA…

1 Trackback / Pingback

  1. Treniraj kao Lebron! Kralj objavio svoje dnevne treninge na Instagramu - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*