Pogonska goriva moćnih mašinerija

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Tibor Sekulić

Postoji mnogo igrača, košarkaša, koji su na svim kontinentima, u raznim ligama, svojom borbenošću uveseljavali milijune gledatelja ove prekrasne igre, no malo koji je bio u tako uspješnom, dominantnom stroju kao dvojica igrača: Dennis Rodman i Draymond Green. Različitih generacija, kamo li godišta, no s mnogo dodirnih točaka.

Rodman je počeo kao bek i nisko krilo, te pozicije su mu obilježile same početke, na startu karijere, sredinom 80-ih prošlog stoljeća. U Pistonsima je slovio kao važan ofenzivni kotačić, radi svoje brzine, borbenosti, atleticizma, posebno je dobro služio u kontrama, što se, naravno, odražavalo na njegov odličan ukupan postotak šuta, među najboljima u ligi nekih prvih pet godina njegove karijere. Te posebno odlična ofenzivno druga sezona karijere, kada je zabijao 11 u prosjeku.

 No taj ofenzivni element je trajao samo jedno ljeto. U  stvaranju idealne kemije u Detroitu, idealne podjele uloga, Rodman je poslužio kao najbolji defenzivni igrač, posebno u najvažnijim stadijima doigravanja, kada bi ulazio s klupe i više od pola utakmice pazio na najboljeg razigravača, krilnog igrača ili bek šutera protivničkih momčadi. Tako je bilo prve tri ili četiri godine njegove karijere, kada se okitio s dva NBA prstena uzastopce s Detroitom, a malo kasnije se lagano preselio na poziciju teškog krila, a do kraja karijere, epizodno, i na poziciju centra.

Možemo reči da je Rodman, iznimno i kao razigravač, u određenim akcijama u karijeri, okusio igru na svih pet pozicija, makar je za ovaj tekst najbitniji u ulozi teškog krila, tj.krilnog centra, na čemu ću kasnije poentirati.

Kasnije, Rodman u Pistonsima ide u neke nebeske visine, obara osobne rekorde i rekorde lige u skokovima. Po nekim statistikama i veliki Wilt zaostaje za Rodmanom, do toga je došao tip, zvani CRV, malo viši od dva metra, no, makar je ostvarivao iznimne individualne rezultate, te je dvaput uzastopno postao najbolji defenzivni igrač lige, Rodman, rođeni borac, nije u potpunosti bio zadovoljan. Zato jer njegov klub je postao, konačno, mušterija Chicago Bullsa tih 90-ih godina, a 1993. dogodilo se nekoliko igračkih i funkcionerskih promjena u Detroitu, koje su Rodmana napravile rezigniranim i željnim nečega drugoga. To drugo se zvalo pomoć Davidu Robinsonu, Admiralu, u San Antonio Spursima, no Rodman, na rubu samoubojstva, prazan i u novoj sredini, izmišlja novi, buntovnički izgled i karakter, suprotan od onog profesionalnog i radničkog iz vremena Detroita, i postaje najveći negativac lige i najkontroverzniji igrač iste. Sa Spursima nije bilo rezultata sredinom 90-ih u dvije sezone, nije pomogao do kraja Admiralu i kompaniji, makar blizu, inspirativni Houston, čitaj Olajuwon, razaraju i trpaju u džep, posebno Admirala i Crva, dva nemoćna protagonista u za njih sramotnom izravnom okršaju sa SNOM OD IGRAČA, Olajuwonom.

Tada je došao poziv Bullsa, nova inspiracija za Rodmana. Za pomoć su ga zvali ljudi koje je čitavu karijeru mrzio i prezirao, mlatio i tukao, potpuno drukčije igrački i karakterno, profesionalno i privatno, disao od njih, no, makar privatno nisu rekli više od rečenice godišnje, možda i u tri godine. Profesionalno se pokazala veličina Rodmana i, naravno, Jordana, Pippena i Kukoča, uz još nekoliko bitnih, ali sporednih protagonista. U rekordnoj sezoni, u zbroju pobjeda u regularnoj sezoni i doigravanju, poharali su sve, ono što Warriorsi nisu prije nekoliko godina, jer ih je zaustavio James, zvani KRALJ sa svojim Clevelandom. A i statistika je nemilosrdna i nije bila na strani Curryja i društva, bez obzira na rekord u regularnom dijelu. U ukupnom zbroju su podbacili, a velim, još bitnije, ni naslov nisu uzeli.

Bullse je vodio MARSIJANAC Jordan, nemilosrdni SIDEKICK Pippen, Pink Panther i KONOBAR, VELIČANSTVENI Kukoč, s tricama kad je bilo najvažnije, iznimni borac i rutiner na vanjskim pozicijama Harper,i još nekoliko pouzdanih vanjskih i unutarnjih igrača. No ono što je Rodman napravio u trećoj četvrtini šeste utakmice protiv Sonicsa 1996.u finalu NBA doigravanja, ono što je napravio velikoj sili prirode Shawnu Kempu, kako je zaustavio muziku ozbiljnog orkestra lukavog igrača s ulica Paytona i pribranog trenera Georgea Karla, kako je svojim ofenzivnim skokovima i defenzivnom dominacijom unutar tri minute treće četvrtine s više od deset koševa u nizu za Bullse eruptirao dvoranu u Chicagu do razine eksplozije, e to, tko sada ima YOUTUBE, neka pogleda u te tri minute tko je PROFESIONALAC Rodman, ŠAMPION Rodman, KARIZMATIK Rodman, CIRKUSANT Rodman, PSIHOLOG Rodman, ANIMATOR Rodman, MOTIVATOR Rodman, SVESTRANI I VRHUNSKI KOŠARKAŠ Rodman, ZANIMLJIVA OSOBA Rodman. Sve u jednom, pogledajte, uživajte, inspirirajte se malo u životu!

Kasnije, bio je neinspirativna ljuštura samoga sebe, do dana današnjega, no osoba respektirana zbog onih velikih stvari koje je dao ovom sportu, veličanstvenom sportu, zvanom košarka, ilitiga basket.

A Draymond Green je u Warriorsima prošle sezone bio najbliži ulozi Rodmana 1996. godine. Uvijek će biti trofeja, uvijek će biti prvaka, no ne kao što su bili Bullsi 1996. i Warriorsi prošle godine. To je bolje od Lakersa, Celticsa, Spursa i svih ostalih šampionskih ekipa u svim godinama do sada.

Draymond Green je sličan Rodmanu, nije tako dominantan skakač kao on, ali je majstor u ukradenim loptama, blokadama, bolji je šuter od Rodmana, odličan je asistent, drugim riječima, svestraniji je igrač od Rodmana. A opet, jednako nesebičan, jednako profesionalan, jednako bitan faktor kao i Rodman u Bullsima 1996. je Draymond Green bio 2017. u Warriorsima, bez obzira na razarače koševa Curryja i Thompsona, bez obzira na ofenzivnog i defenzivnog velikana i monstruma, Duranta, u sezoni karijere, bez obzira na rutinera atraktivnog, Igoudalu i još nekoliko solidnih i borbenih rutinera. Ono što Green može, igrati svih pet pozicija, doslovno, ne povremeno kao što je radio Rodman, nego stvarno i prema potrebi, njegova ubojitost kada ga Kerr stavi na poziciju centra je revolucionalizirala svijet košarke. Samu igru, ubojitost, brzinu igre, brzinu same kontre, brzinu stvaranja viška igrača, efektivnost podjele igrača u ekipi. Ništa od toga ne bi bilo toliko bjelodano za Kerra kao dokaz i argument novog koraka u košarci, novog hita, šika i vica, bez Draymonda Greena- Možda bi bilo vidljivo, s vremenom, ali ne ovako ubojito i bjelodano kao što je to radio Draymond Green kada je za Kerra igrao na poziciji centra!

A kako je nesebičan Draymond Green, kakav je igrač, kakva je veličina, ljudina, profesionalac, mogu ilustrirati jednim podatkom. U jednoj utakmici, te velike prošle sezone za Warriorse, Green je prvi u povijesti ove igre u najmoćnijoj ligi ikad, zvanoj NBA, postavio triple double, a da nije imao dvoznamenkasti broj poena, već se sastojao od asistencija, skokova i ukradenih (osvojenih lopti), u kojim kategorijama je bio dvocifreni (dvoznamenkasti), PRVI U POVIJESTI NBA LIGE DO TRIPLE DOUBLE-a NA TAJ, ZAISTA NESEBIČAN NAČIN!

Mogu samo zaključiti, zažarite youtube kanale vaših kompjutera, ova neobična i velika gospoda, zvana Rodman i Green, mogu vas višestruko inspirirati, ali ne samo u ovoj velebnoj igri, zvanoj košarka, ilitiga basket, već i u životu općenito. Zato brate, živi svoj život, odradi ga kao ova dva neobična i velika brata, budi pogonsko gorivo u ovoj moćnoj životnoj mašineriji!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*