Biti Michael Carter

Piše: Filip Zagrajski

U životu, a pogotovo u sportu ne postoji ništa gore nego neiskorišteni potencijal. Neiskorišteni potencijal može biti posljedica neigranja u odgovarajućem sustavu, manjak volje za trening ili ozljeda.

Nažalost Michael Carter-Williams spoj je svega navedenog. Nakon solidne dvije sezone na sveučilištu Syracuse, na draftu 2013. godine biran je od strane Philadephia 76ersa kao 10.pick. U prvoj sezoni se pokazao kao steal jer je kao 10.pick osvojio Rookie of the year nagradu, a to je zaslužio all-around brojkama od 16.7p, 6.2reb, 6.3as, 1.9stl. Ironično ispada da mu je rookie sezona bila najbolja sezona u životu( slično kao i Tyreke Evansu). Već početkom sezone se dalo zaključiti da Carter-Williams nije previše radio na unapređenju svoje igre, pogotovo na svojoj rak rani-šutu. Stoga je ubrzo trejdan u Milwakuee Buckse. Iako su on i Giannis trebali činiti defanzivnu silu sa svojim atletskim predispozicijama i širinom ruku, te nagovjestiti svijetlu budućnost za Buckse, dogodilo se ono suprotno. Barem u slučaju Carter-Williams, njegova igra je bila još lošija nego u 76ers, što zbog manjka spaceinga s kojim su imali/imaju problema Bucksi, što zbog malo sporijeg tempa igre. Michael najviše voli trčati i zabijati kroz tranziciju, tu dolaze njegove atletske prednosti( kao Ben Simmons i Giannis). Opet sljedeće dvije epizode u Bullsima i Hornetsima bile su sve lošije i lošije. Jedno vrijeme je Michael bio čak 3. razigravač, a u Hornetsima se doslovno bori za ugovor.

Nedostatak sustava sa objasnio, što se tiče ozljeda nikad to nisu bile neke ogromne ozljede koje bi ga mjesecima udaljile sa parketa, ali uvijek su to bile neke sitne stvari koje bi mu razbijale ionako loš i nekostantan ritam.Nadalje, volja za trening je također problem. Navodno Michael nije baš poznat kao velik radnik. Od dolaska u ligu, a to je već šest sezona, muku muči sa šutem. Tako i na utakmici često umjesto otvorenog šuta ili nakon picka ide ravno u reket i tada ima teške ulaze protiv svog čuvara ili centra. Iako za njega to ne bi trebao biti težak ulaz jer je za svoju poziciju pg izrazito visok 198cm i ima ogroman raspon ruku iz nekog razloga i to promašuje.

Iako ima 26 godina, još sigurno u naredne 3-4 sezone može pokazati raskoš svog talenta. Iako sumnjam da će se to dogoditi, vrlo vjerojatnije da će do kraja svoje karijere biti back-up razigravač u najboljem slučaju. Čini se da se i Michael Carter-Williams naučio pomiriti s tim,  postala je to koža u kojoj živi, da će ostati neshvaćen i neprepoznat od svojih trenera koji mu nisi omogućili igranje u pravom sustavu, ali isto tako da nikad neće osvariti svoj puni potencijal. Gotovo je nevjerovatno da nakon takve rookie sezone i takvog debija u NBA lige, nakon što je sam srušio ekipu Miami Heata sa 22 poena, 12 asistencija, 7 skokova i 9 ukradenih lopti(rekord NBA u debiju), sada se iz utakmice u utakmicu mora dokazivati da mu je tu još mjesto. Da je uložio malo više vremena u trening i da je šut doveo do solidnih razina, usudio bi se reći da je mogao postati igrač malo lošiji od Westbrooka, igrač na razini 20p, 8sk, 8as.

1 Trackback / Pingback

  1. Može li Magija spasiti MCW-a? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*