LA Clippers 2017 – 2018: Gubitak identiteta

Kada se tokom sezone 2016-17 pojavila informacija da Clippersi ‘razbijaju’ svoju udarnu trojku (Paul – Griffin – Jordan), mnogi su posumnjali u to. Prvo, ovaj tim je na početku ove sezone igrao fantastičnu košarku, a pomenuti trojac zbog kojeg je franšiza i dobila nadimak ‘Lob City’ oduševljavao je navijače. Drugo, i pored krize koju su imali u drugom delu sezone plasirali su se u play off, a ambicije su već tada malo splasnule, od šampionskih do toga da se mogu pomrsiti konci favoritima. A te sezone nisu.

Potom je usledilo leto velikih promena. Otišlo je prvo lice franšize i jedan od najboljih razigravača lige, Chris Paul. U zamenu za njega stigao je ‘paket’ igrača iz Rocketsa – Patric Beverley sa reputacijom odbrambenog buldoga, Lou Willams kao jedan od najboljih šutera i potencijalni kandidat za 6-og igrača, Sam Dekker, Montrezl Harrell, Darrun Hilliard, DeAndre Liggins, Kyle Wilther i pick prve runde ovogodišnjeg drafta. Izgledalo je kao win win situacija.

Stigli su i Miloš Teodosić od kojeg se očekivalo da, koliko toliko (ne zavaravajmo se, CP3 je vrhunska klasa) zameni prvog playa, ali i krilo iz Nuggetsa, Danilo Gallinari. Sklopio se, bar na prvi pogled, jako dobar tim. Još tada pričalo se i o odlasku DeAndre Jordana.

No, Paul se pokazao nezamenjivim. U toku sezone trejdan je i Blake Griffin, a za njega su iz Pistonsa stigli su sjajni Tobias Harris koji je imao šutersku sezonu života, naš Boban Marjanović, Avery Bredley te zaštićeni pick prve runde ovogodišnjeg drafta, odnosno pick druge runde drafta 2019.

Na kraju, uz sve te silne turbulencije, i roster koji se često menjao, uz silne povrede koje su zadesile tim, play off je za ovaj tim ostao nedosanjani san. Plasirali su se tek na deseto mesto jakog Zapada, sa pozitivnim scoreom od 42 pobede i 40 poraza, što je što je jedan od najgorih rezultata u poslednjih pet godina, odnosno najgori u eri Doc Riversa.

Igrač sezone: Sweet Lou

Iako se verovalo da clippersi imaju dobro ukomponovan tim i da će ponovo biti kandidati za vrh Zapada, igre i rezultati pokazali su suprotno. Odlazak CP3 bio je nenadoknadiv, a roviti Teodosić, povređeni Beverley, pa čak i Austin Rivers koji je od svih njih najviše pokazao nisu uspeli ekipu podići i pružiti joj kontinuitet.

Najkonstantniji u timu bili su Lou Williams (79 mečeva – 19 kao starter), Jordan (77), i Wesley Johnson (74 – 30 kao starter). Teodosić je 45 puta nastupio, Gallinari je odigrao svega 21 meč, Beverley je igrao tek 11 puta.

Lou i Griffin su sa 22.6 poena bili najboji strelci, kao i asistenti (5.3 odnosno 5.4 asistencije), dok je po očekivanju Jordan dominirao pod koševima – 15.2 skokova.

Od svih zvezda i pojačanja, jedno ime je bilo dominantno u prošloj sezoni – Lou Williams. Lou je odigrao u Clippersima sezonu života. Nastupio je u 79 mečeva, postizao je 22.6 poena, 5.3 asistencije i 2.5 skokova. Šutirao je 36 % za tri, a nekoliko puta je pomerio granice za druge igrače u NBA ligi:


>> Lou uradio nešto što nije niko pre njega

>> Durant pomerio još jednu granicu, no ovaj igrač je i njega zasenio

>> Rođeni šuter i noćna mora sa klupe


Teo, a magija?

Priznajemo, svi smo očekivali magiju od Tea u njegovoj prvoj sezoni preko bare. Došao je sa reputacijom jednog od najboljih playeva izvan NBA. Činilo se i da je mnogo zagrejan za nastupe u najboljoj ligi sveta.

Dok ostali poziraju, Teo proliva znoj!

Šta je generalni utisak nakon Teove ruki sezone? Ukratko: u NBA je stigao prekasno, i to se sada sa sigurnošću može tvrditi. Prosto, Milošu je već 31 godina i višegodišnje igranje lagano dolazi na naplatu u vidu povreda za čije saniranje je potrebno sve više vremena.

Tako je u prošloj sezoni propustio velikih 27 utakmica, a to je imalo za posledicu nedovoljno vremena provedenog na parketu za dodatnu adaptaciju na NBA basket. Došlo je zatim do neminovnih oscilacija u igri, a ni danas svemoćna statisika mu nije bila baš naklonjena.

Ako se prisetimo samog početka sezone, i Durantovog pozdravnog „tweeta“ Milošu u kome ga je na neki način i „prozvao“, rekavši da sa nestrpljenjem očekuje da vidi njegova fenomenalna dodavanja u NBA, sada, na kraju sezone ostao je na neki način gorak okus u ustima svim navijačima. Istina, bilo je tu i tamo i nekih Teovih „bliceva genijalnosti“, ali sve je to ipak ostalo samo, na neki način, tek u najavi, dok je 10 asistencija protiv Sacramenta ostao ujedno i njegov jedini dvocifreni dodavački sezonski skor.

Od 82 meča Teo je odigrao 45 i prosečno je beležio 9,5 poena, 4,6 asistencija i 2,8 skokova, a Klipersi su tokom tih 45 utakmica ostvarili 29 pobeda i 16 poraza.

Na zvaničnom sajtu NBA pojavila se priča koliko je Teodosić bio koristan igrač za Kliperse, kada je bio u mogućnosti da igra. To govori podatak od 29 pobeda i 16 poraza, a postoje i ostale brojne statistike:

  • Kada je Teodosić postigao 10 ili više poena Clippersi imaju skor 16/7, odnosno kada je ubacio 15 ili više poena tim iz ‘grada anđela’ ostvario je pet pobeda i jedan poraz.
  • U utakmicama na kojim je Teo podelio 4+ asistencija Clippersi su na25/11, kada je imao 5+ dodavanja skor tima je 18/4, dok su Clippersi ostvarili 12 pobeda i dva poraza, kada je Miloš imao šest ili više asistencija.
  • Kada je Miloš igrao više od 20 minuta ekipa Doca Riversa ostvarila je učinak od 23 pobeda i 15 poraza, dok na 36 utakmica koliko je startovao LAC ima 22/14.

Bobi i Tobi – dva sveta različita

I dok su na terenu imali različite uloge (Harris je i u Pistonsima i u Clippersima bio starter i jedan od najboljih strelaca), dok je Bobi ulazio sa klupe, van terena su se ova dva igrača sjajno slagala, i pravila su show gde god da su stigli.

Dok drugi prolivaju znoj, Bobi pleše!

Bobi je u Clippersima nastupio u tek 20 mečeva, i sve je započeao sa klupe, a postizao je 5.9 poena uz 4.4 skoka. No osmehe na lice mamio je gde god da je stizao. Ako ne verujete, pitajte Jusufa Nurkića i njegove Blazerse.

Clippersi za siromahe

No, Clippersi su po nečemu na vrhu, odnosno dnu, NBA lige. Zavisi, kako gledamo na ovaj podatak.  Da li ste možda znali koliko morate izdvojiti da bi otišli na neku NBA utakmicu. Ukoliko podržavate šampione iz Oaklanda, trebate imati baš dubok džep jer gledati GSW je luksuz i košta 211 dolara u proseku po utakmici. Slede Knicksi koji i pored očajnih rezultata i neigranja u play offu i dalje skupo naplaćuju svoje karte. Cene za privilegovane su u New Orleansu, Los Angelesu kada igraju Clippersi, Charlottu i Indiani, dok je u dnu liste i Denver našeg Nikole Jokića.

Kako dalje?

Značajne promene u timu doživela je ekipa iz LA. U Dallas je otišao DeAndre Jordan tako da se Lob City sada potpuno raspao. Tim mora tragati za novim identitetom. Otišao je i ‘tatin sin’, Austin Rivers.

No, u timu ćemo gledati, makar još jednu godinu, Miloša Teodosića, koji je odlučio produžiti svoj ugovor s Clippersim na još godinu dana. Potpisao je 1+1 ugovor s tim da je druga godina player opcija. Teo je aktivirao svoju player opciju, te jasno pokazao da želi dati svoj maksimum naredne godine u NBA. Uz njega na bekovskim pozicijma, tu su još Beverley i Bradley, tu je Harris koji će sigurno biti prva šuterska violina, pa Lou Williams, na krilo se vraća Gallinari, pod košem imaju novajliju Gortata koji će uz Bobija predstavljati zanimljiv duel ‘neobično visokih belaca’. Clippersi su birali 12 i 13 picka prve runde drafta.

Zanimljiv spoj mladosti i iskustva, videćemo kako će to Doc Rivers ukomponovati. Ukoliko se i ove godine ne plasira u play off, a to će biti veliki izazov, možda mu je ovo poslednja godina u ovoj franšizi.

4 Comments

    • Dragana, mi sa KOS magazinom, imamo saradnju o uzajamnom prenosenju tekstova. I ovaj teksto smo preneli, a izvor je naveden tako sto je deo ‘prenesenog’ teksta linkan, tako da smo na taj nacin ukazali na originalni izvor

    • Postovani, mi sa KOS magazinom, imamo saradnju o uzajamnom prenosenju tekstova. I ovaj teksto smo preneli, a izvor je naveden tako sto je deo ‘prenesenog’ teksta linkan, tako da smo na taj nacin ukazali na originalni izvor. Zasto bi nas trebao biti sram ukoliko smo napravili sve ono sto je potrebno?

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Napravio paklen duet Kobe-Shaq, od Warriorsa šampionski tim, a sada su na redu Clippersi! - Ostatak Sveta
  2. Rekorder Clippersa i nekrunisanji 'kralj' zakucavanja - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*