Balkanci na krovu NBA Lige

statistika nba
Ostataksveta

Početak nove NBA sezone je bio pravi užitak za nas s Balkana. Vidjeli smo nevjerovatne predstave naših momaka “preko Bare”.Naravno, za neke su očekivanja bila velika, kao npr za Jokića i Dončića, no i oni su nas uspjeli ugodno iznenaditi. Iako je tek početak sezona naši dominiraju u gotovo svim statističkim kategorijama u NBA. Prvenstveno Nikola Jokić koji je Igrač nedelje Zapadne konferencije. No, nije samo on dominantan.

Prošle sezone smo svjedočili kako su Bullsi procvjetali kada je Nikola Mirotić u formi. Sada je slično počeo sezonu i u Pelicansima. Nikola je trenutno zajedno s Kembom Walkerom najbolji strijelac Lige. Prosječno ubacuje 33 poena po utakmici uz gotovo nevjerovatnih 61% šuta iz igre. Ubacio je 11 trojki u dvije utakmice, a Pelicansi su u obje lagano pobijedili.

Screenshot/NBA

Sjajne igre u predsezoni osigurale su priliku Bobanu Marjanoviću u regularnoj sezoni. U potpunosti ju je iskoristio. U tri utakmice Bobi je bio dominantan, te je u maloj minutaži ostvario sjajne brojke. Posebno je dobar bio protiv Jokića i Nuggetsa kojima je ubacio 18 poena uz 8 skokova za samo 17 minuta. Plus jedan razbijeni obruč. Boban ubacuje sve što mu dođe pod ruku ispod koša, dosada niti jedna ekipa nije pronašla rješenja za njega. Trenutno ubacuje čak 75% iz igre, a to mu je dovoljno za 4. mjesto u Ligi.

Screenshot/BasketballReference

Najugodnije iznenađenje Lige prošle sezone Indiana Pacersi u ovu sezonu su ušli prema očekivanjima. Oladipo je i dalje dominantan, a dobija odličnu podršku i od ostatka ekipe. Ponajviše od Bojana Bogdanovića. Babo je namjestio ruku i nemilosrdno trpa, a rijetko promašuje. Trenutno ubacuje 2,5 trojke po utakmici uz nevjerovatan postotak 76,9%. To mu je dovoljno za drugo mjesto u Ligi, a zanimljivo je da je ispred njega još jedan naš igrač. Nikola Vučević vodi igru Magica koji izgleda iznenađujuće dobro. Sinoć su iznenadili Kelte, a Nikola je bio jedan od najboljih. Utakmicu prije je stigao do triple double učinka, a posebno je efikasan iza linije 7,24. Trenutno je na 83,3% ubačaja za tri poena.

Screenshot/NBA

Vučević je u još jednoj kategoriji u samom vrhu Lige. On i njegov imenjak Jokić trenutno predvode centarsku poziciju po broju Fantasy poena. Vučević je u dosadašnjem tijeku sezone došao do 160 poena, dok je Jokić ubilježio samo 3 manje. U cijeloj Ligi samo su Durant, Lowry, Walker i Curry ispred njih.

Screenshot/CBSSports

U kategoriji novalija Dončić nastavlja dominirati kao i u Europi. Drugi je strijelac sa 18,3 poena u prosjeku, odmah iza Trae Younga. Slična situacija je i sa dodavanjima. Također je na drugom mjestu iza Younga sa 6,7 asista po utakmici.

 

Screenshot/NBA

 

Screenshot/NBA

Šarić je u malo lošijoj formi, no i dalje igra dobru košarku. Hezonja dobija priliku u Knicksima, a kako se Knox povredio sada bi trebao dobiti i još nešto više minuta. Dragić je najbolji igrač Heata, a Bjelica se sjajno snašao u Kingsima. Zubac i Žižić stagniraju. Rijetko kada dobiju priliku, a recimo Zubac je totalno uprskao stvari protiv Spursa. Napravio je 5 faulova u 5 minuta i izgledao je jako loše protiv Aldridgea. Sve u svemu možemo biti izuzetno zadovoljni početkom ove sezone. Istina, obrana se još uvijek ne igra, no već smo imali nekoliko sjajnih individualnih partija. Pogotovo naših igrača.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*