5th WEEK REVIEW: Kriza Golden Statea, Vučević igrač nedelje!

USA TODAY Sports

Nije sve idealno u Oaklandu. Šampioni su izgubili Curryja zbog povrede i još se ne zna do kada će pauzirati. Naizgled bezazlena svađa Duranta i Greena prerasla je u nešto veće, nešto što je defitivno poremetilo hemiju u timu. Izgubili su 4 od poslednjih pet mečeva, i čelo Zapada prepustil su Blazersima, bar je tako na kraju ove nedelje.

Rasulo u prestonici, Wizardsi nikada lošije nisu izgledali, bezidejno i bez ikakve motivacije. U klubu su odlučili da će krenuti ispočetka, i sada su svi igrači na raspolaganju. A neverovatnu sedmicu imao je jedan od najvećih MVP kandidata, Anthony Davis koji je sa 34.3 poena i 14 skokova vodio svoje Pelicanse do 3-1 na Zapadu. Isto score, i to je još veće iznenađenje, ima Orlando, a njihov lider je nesumnjivo Nikola Vučević, proglašen za igrača nedelje na Istoku:

33.dan: 19.novebmar

Lebron nije imao milosti prema svom bivšem klubu. U pobedi Lakersa nad Miamiem (113 – 97) postigao je čak 51 poen uz 8 skokova i 3 asistencije. Uz to postigao je i 6 trojki:

A Brandom Ingram ponovo je bio u centru pažnje. Iako je meč završio sa 13 poena i 7 skokova, ponovo je u pitanju jedna napeta situacija i tash talk sa protivnikom. Ovoga puta je nakon zakucavanja Derricka Jonesa, koji ga je pri tome zakačio nogom, Ingram imao poruku za vršnjaka:

 

I’ll knock your motherf****n ass out“.

Raniju nedjeljnu večer su otvorili Grizzliesi i Wolvesi. Prva ekipa je ugodno iznenađenje ove sezone, dok je druga pravo razočaranje. No, razmjenom su ipak malo prodmali ekipu, ali Grizzliesi su iskoristili svoju priliku večeras. Poveli su u trećoj četvrtini, a povratak Wolvesa u posljednjoj je inicirao Dario Šarić. Nije ga bilo tokom cijele utakmice, ali ukazao se u posljednjoj dionici s dvije vezane trojke s kojima su se Wolvesi vratili u meč. No Gasol i Conley s druge strane ipak vraćaju prednost “Međedima” koji su tako uzeli još jednu pobjedu.

A nakon sinoćnih mečeva imamo i novi poredak u Zapadnoj konferenciji:

Imamo nove gospodare Zapada!

32. dan: 18 novembar

-“Radio sam ovo i u Madridu. Obožavam šuteve u posljednjim sekundama. Naravno, ovo je malo drugačije, ipak je ovo NBA. Najbolja Liga na svijetu.”- izjavio je Luka nakon velike pobjede Mavsa. Razbili su Jazzere, a sada su nastavili s dobrim igrama i srušili i Warriorse. S Lukom u glavnoj ulozi. Osim što je bio najbolji strijelac ekipe sa 24 poena, pogodio je i ključni šut minut do kraja s kojim su Mavsi prelomili meč. Imali su Warriorsi šansu, no Jerebko je nakon skoka u napadu promašio dvojku, iako im je trebala trica.

Luka je ubacio 24 poena, uz 9 skokova i 4 dodavanja, a odličan je bio i Barnes koji je bivšoj ekipi ubacio samo poen manje uz 8 skokova. Kod Ratnika Durant je očekivano bio najbolji sa 32 poena, dok je Klay stavio 22.

Na krilima Gallinarija (28 poena) i Harrisa (27 poena), Clippersi su preskočili još jednu stepenicu ka vrhu Zapda, savladavši Netse sa 127 – 119. U meču sa dva razčita poluvremena, u kojem je prvo pripalo domaćem Brooklynu, gosti iz LA su tek serijom u poslednjoj deonici stigli do pobede.

Boban Marjanović i Miloš Teodosić nisu ulazili u igru. Kod Netsa je Jarret Allen imao je 24 poena i 11 skokova.

Denver je pao u New Orleansu, 115 – 125, a Pelicanse su do trijumfa vodili neverovatni Davis (40 p, po 8 sk i as), te Mirotić sa double double učinkom (20 p, 10 sk). Julius Randle je sa klupe dodao 21 poen i 10 skokova. Nikola Jokić je sa 25 poena, 10 skokova i 8 asistencija bio najbolji u Denveru, a pratili su ga Harris sa 24 poena, i Hernanhomez sa 20 poena i 11 skokova.

31.dan: 17.novembar

Dario Šarić odigrao je i svoju drugu utakmicu u dresu Wolvsa, obe je ulazi sa klupe. No, fanove franšize oduševio je njegov ‘vokalni’ nastup u kojem je otpevao refren iz poznate pesme još poznatijeg izvođača Princea koji je rodom iz Minnesote:

Daleko je to od Šišijevog performansa kada je na predstavljanju u Phili otpevao Mladena Grdovića. Inače Wolvsi su dobili Portand 112 – 96, a Dario je doprineo sa 9 poena i 7 skokova:

Najefikasniji kod Wolvsa bio je Wiggins sa 23 poena, Rose je dodao 17 uz 7 skokova i 6 asistencija. Jusuf Nurkić je ponovo bio dobar, za 23 minuta dao je 13 poena i imao 11 skokova (5 od 8 iz igre).

U velikom derbiju Istoka, Boston je pokazao svoju pravu snagu i predvođen Kyrie Irvingom savladao Toronto nakon jednog produžetka, 123 – 116 i tako im naneo treći uzastopni poraz.

Irving je bio maestralan a meč je završio sa 43 poena i 11 asistencija, uz šut iz igre 18 od 26. Sa druge strane gledali smo sjajnog Kawhi Leonarda koji je isto imao double double sa 31 poenom i 15 skokova.

30.dan: 16.novembar

Treća utakmica večer između Clippersa i Spursa je donijela dosta uzbuđenja. Stvari je još jednom riješio Sweet Lou koji je pogodio trojku u završnici, koja se na kraju pokazala kao ključan koš. Ovo je bila treća zaredom pobjeda Clippersa, a drugi puta u samo nekoliko dana da je Lou donio tu pobjedu. Neki dan je protiv Clippersa zabio sjajan ulaz, a sada je njegova trojka 40 sekundi prije kraja odlučila.

Za vrijeme utakmice, Pop je u svom stilu prokomentirao Clipperse, odnosno njihovu klupu koja je napravila razliku. -“Mislim da trebamo diskvalificirati Lou Willamsa za ovu utakmicu.”- rekao je Pop. Kao da je znao što ga čeka na kraju…

Lou je na kraju bio i najbolji strijelac sa 23 poena, a pratili su ga Galinari sa 19, te Harris sa 18 poena. Kod Spursa Derozan je ubacio 34 uz jedno fantastično polaganje, a najveću podršku je dobio u Forbesu koji je stavio 17.

 

Nuggetsi su ušli u crnu seriju, imali su 4 vezana poraza te im je trebao jedan pravi meč da se vrate na “pravi kolosijek”. I odradili su ga protiv Hawksa. Jedna od boljih napadačkih predstava sezone, gosti iz Atlante nisu imali nikakve šanse. Sam početak je bio furiozan, odmah su napravili 13-0 seriju s kojoj je otvorena utakmica, a kasnije se prednost samo povećavala.

Ukupno su imali 35 asista, te preko 55% šuta iz igre, što dovoljno govori o napadačkoj igri Nuggetsa sinoć. Najviše je ubacio Hernangomez, ukupno 25 poena, a po 18 su dodali Harris i Millsap. Jokić je imao relativno miran meč, no za više nije bilo niti potrebno. Tako je igrao samo 25 minuta, no još jednom je bio jako blizu TD učinka. 12 poena, 9 skokova i 7 asista za našeg centra.

U redovim Hawksa Lin je s klupe ubacio 16, a Bazemore je dodao 14 poena.

Iako su tokom celog meča imali blagu prednost, tek serijom od 21 – 0 Houston je uspeo da baci na kolena šampione iz Oaklanda, i na kraju ubedljivo slavi sa 107 – 86.

James Harden vodio je ‘Rakete’ donovog trijumfa u sezoni sa 27 poena, po tri skoka i asistencije i dve ukradene lopte. Ennis je dodao 19 poena, Gordon 17, dok je CP3 imao 10 poena, pet skokova i sedam asistencija.

Za Warriorse nije igrao Curry, ali se u tim vratio Draymond Green (meč je završio bez poena i sa po 5 skokova i asistencija za 23 minute), i najefikasniji je bio Durant sa 20 poena.

Večeras prva repriza lanjskog Finala Zapada. Rocketsi u nešto izmjenjenom sastavu, no sa spremnim najjačim karikama, dok su Ratnici isti kao i lani, no biti će bez Currya. Osim toga imaju nekakvu vrstu “imperativa” pobjede. Nakon svađe poslije utakmice s Clippersima tenzije su velike među Ratnicima. Teške riječi su pale između Greena i Duranta, te moraju pod hitno napraviti neku seriju pobjeda kako bi se “vratili u sedlo”.

Jokić i ekipa imaju relativno lagan zadatak za povratak pobjedama. Igraju protiv fenjeraša Lige, Hawksa. No, i oni znaju biti opasni, pogotovo ako pustiš Younga da se razmaše. Iako su objektivno najslabije ekipa Lige, nikako se ne smiju podcijeniti.

Na kraju Spursi igraju s Clippersima. Iako je dosta rano u sezoni ovo bi mogao biti jedna od ključnih dvoboja na Zapada. Stari rivali još iz doba Lob Citiya opet će biti u gustoj borbi. Obje ekipe će se boriti za mjesto u playoffu, a šanse su im otprilike slične. Zato je već i ovaj dvoboj bitan.

29.dan: 15. novembar

Veče iza nas obeležila je dominatna partija i katastrofalan poraz Utah Jazza od Dallas Mavericksa koji su ih ponizili sa čak 50 poena razlike. Na kraju je bilo 118 – 68, i ovo je drugi najveći poraz u istoriji franšize.

Mavse je predvodio Barnes sa 19 poena, 14 je dodao Barrea, dok su po 13 ubacili Luka Dončić i Powel.

Jazz je postigao svega 22 poena u drugom poluvremenu od čega 9 u poslednjoj četvrtini.

Najteži poraz u istoriji Utah Jazza dogodio se u sezoni 1978 – 1979, kada su ih Bucksi savladali sa 56 poena razlike.

thelandofbasketball

Ovaj puta Lebron nije dopustio da Lakersi još jednom izgube od Blazersa. Dobrano se potrudio, a na kraju se isplatilo. Ne samo da su Lakersi odnijeli pobjedu, već je Lebron prestigao Wilta Chambelaina po ukupnom broju poena u NBA karijeri, te tako zasjeo na 5. mjesto.

McGee koji igra sezone života je ubacio 20 poena, dok je Ingram dodao 17. U redovima Blazersa još jedan sjajan meč je odigrao Nurkić. Ubacio je 21 poen uz 14 skokova, dok je Lillard stao na 31. Nurkić je imao još jedan ‘okršaj’ sa Lebron Jamesom, kojem je nakon jednog duela gestikulirao kao da briše suze:

Napet i zanimljiv meč su odigrali Pistonsi i Raptorsi. Casey je igrao protiv bivšeg kluba, te na kraju uspio doći do pobjede. No, nije bilo lako. Raptorsi su imali napad za pobjedu, no Leonard ju je izgubio. Pogodio se u nogu tijekom ulaza i ostalo je 2 sekund do kraja. Casey je nacrtao akciju iz auta, no Siakam je u zadnji čas spasio. Ali, imao je Casey još asova u rukavu. Druga akcija, ovaj puta ispod koša je bila uspješna i Bullock je pogodio zicer za pobjedu.

Griffin je bio najbolji pojedinac u redovima Pistonsa, ubacio je 30 poena uz 12 skokova. Kod Kanađana se istaknuo Leonard sa 26 ubačaja, Siakam i Monroe su ubacili po 17, a Lowry i Valančiunas po 14 poena.

Nikola Vučević pokvario je debi Jimmya Butlera za 76ersa. Sa 30 poena, 8 skokova i 4 asistencije, Crnogorac je vodio Orlando do pobede nad Philom 111 – 106, a presudna je bila poslednja četvrtina koju je Magic dobio sa čak 16 poena razlike!

Džimi Batler debitovao je za Philly, a meč je završio sa 14 poena, dok je Joel Embiid imao triple double učinak – 19 poena, 13 skokova i 10 asistencija!

28. dan: 14.novembra

“Zagrijali smo se. Krenuli smo igrati” – izjavio je D’Antoni nakon što su Rocketsi došli do još jedne pobjede, ovaj puta protiv Nuggetsa. Čini se da stvari funkcioniraju bolje bez Mela. Počeli su dosta sporo, pogotovo Harden, no zagrijao se u drugom dijelu u kojemu je ubacio 19 od svojih 22 poena. Dodao je i 11 asista, većina je išla prema Capeli koji je bio sjajan. On je ubacio 24 poena, a Veliku trojku je zaokružio Paul sa 21 poenom.

Kod Nuggetsa Jokić je odigrao solidan meč. Ubacio je 14 poena uz 12 skokova, a Morris je s klupe bio najbolji strijelac sa 19 ubačaja.

Okrnjeni Cavsi su napokon došli do svoje druge pobede. Prošlu (i jedinu ove sezone) su ostvarili prošli mjesec protiv Hawksa. Sada su trijumfirali protiv neprepoznatljivih Hornetsa. Kemba i ekipa nisu mogli ništa ubaciti, Cavsi su se razigrali i na kraju lagano došli do pobjede. Tristan Thompson je ostvario carrer high 21 skok, dodao je 11 poena, Clarkson je predvodio sve strijelca sa 24, a Nwaba je ubacio 18.

U redovima Hornetsa Lamb je ubacio 22, dok se ponajbolji strijelac Lige Kemba Walker dosta mučio. Stao je na samo 7 poena, a ubacio je samo jednu trojku iz 7 pokušaja.

Warriorsi nisu dobro završili meč protiv Clippersa, a videćemo kako će se svađa iz svlačionice odraziti na tim. U slučaju Warriorse ispoljavanje emocija i svađe su gotovo uvek neka vrsta ‘motivacionog goriva’, posebno ako je u to umešan Draymond Green. Green je navukao na sebe gnjev saigrača koji su mu žestoko zamerili u svlačionici na sebičnosti tokom zadnjeg napada u regularnom delu meča, ali i zbog nesuvislih komentara na račun Kevina Duranta i njegovog ugovora. Steve Kerr ga je odlučio kazniti, te tako Green nije bio na raspolaganju Hawksa.

Nevolje u raju?

 

27. dan: 13. novembar

Kingsi su se vratili na pobednički kolosek, a noćas je u Sacramentu pao favorizovani San Antonio 109 – 99. U prošlogodišnju formu vraća se lagano i Bogdan Bogdanović. Sprski bek je bio među najboljim pojedincima na meču, ušao je sa klupe, a meč je završio sa 22 poena (3 trojke iz 7 pokušaja), 3 asistencije i 1 skokom za 24 minuta.

Drugi srpski košarkaš Nemanja Bjelica, postigao je 11 poena uz šest skokova i jednu ukradenu loptu za 26 minuta, a trojke je šutirao 3 od 3, od čega je poslednja za 98 – 90 bila ključna.

Kod domaćih je Fox postigao 19 poena, dok su za Spurse najviše dali DeRozan 23 poena i LaMarcus Aldridge – 14 poena i 18 skokova.

1 Trackback / Pingback

  1. Igrač mjeseca: Nikola Vučević, Orlando Magic - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*